Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru AURELIA – Galați, F. AS nr. 1561: „Soțul meu are insuficiență salivară”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Gura uscată (xerostomia) se referă la o afecțiune în care glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. Xerostomia se datorează ade­sea efectului secundar al unor medica­mente sau problemelor legate de îmbă­trânire. Câteodată, xerostomia poate fi un proces patologic consecutiv radio­terapiei pentru bolile neoplazice. Mai rar, uscăciunea gurii poate fi cauzată de o afecțiune care afectează direct glandele salivare. Dacă glan­dele salivare nu produc suficientă salivă, este posi­bil să apară unele semne și simptome, precum sen­zația de gură lipicioasă, salivă vâscoasă, respirație urât mirositoare, limba uscată sau canelată, un simț al gus­tului schimbat etc. Așa cum spuneam, este posibil ca aceste glande să nu funcționeze nor­mal din cauza unor medica­mente, cum sunt cele pentru tratamen­tul depre­siei, hiper­ten­siunii arte­riale și anxietății sau unele anti­his­ta­minice, de­congestio­nante, mio­relaxante și analgezice. Toto­dată, lezarea unor nervi, cu oca­zia unei intevenții chi­rur­gicale în zona capului și gâtului, poate duce la insta­larea xerosto­miei. În unele ca­zuri, insufi­ciența sali­vară poa­te fi cauzată de diabet, in­fec­ții fungice, accident vas­cular ce­rebral, boala Alzhei­mer sau de unele boli auto­imune, precum sindro­mul Sjogren și infecția cu HIV/SIDA.

În altă ordine de idei, cauzele xerostomiei pot fi consumul de tutun și alcool sau consumul de droguri recreative. Spre exemplu, utilizarea metam­fe­taminei poate provoca uscăciunea severă a gurii, același efect avându-l și consumul de marijuana. Tra­tamentul pe care soțul dvs. ar trebui să-l urmeze depinde de cauza care a provocat acest incon­venient. Astfel, se impune schimbarea medica­mentelor care pro­voa­că uscăciunea gurii, hidratarea constantă a cavi­tății bucale, folosirea salivei arti­ficiale sau a cre­melor destinate combaterii insu­ficienței salivare, în special cele cu xilitol. Dacă are xerostomie se­veră, se pot prescrie medicamente care stimulea­ză salivația, precum pilocarpina sau cevimelina.

Pe lângă sfaturile medicului curant, următoarele proceduri îl pot ajuta la ameliorarea simptomelor gurii uscate:

* Băutul apei pe tot parcursul zilei, pentru umezi­rea gurii, și în timpul meselor, pentru a ajuta la mestecare și la înghițire.

* Să mestece gumă fără zahăr sau să consume bomboane tari, fără zahăr.

* Utilizarea de înlocuitori de salivă, fără pres­crip­ție medicală, care conțin xilitol sau carboxime­til­celuloză.

* Respirație pe nas, nu pe gură.

* Este posibil să aibă nevoie de un tratament pentru sforăit, dacă acest lucru îl face să respire pe gură în timpul somnului.

* Creșteți procentul de umiditate al aerului din încăpere, utilizând un umidificator de cameră.

* Hidratarea buzelor pentru a calma zonele uscate sau crăpate.

* De evitat cafeina și alcoolul, deoarece consti­tuie factori agravanți care pot provoca uscăciune și iritații.

* Evitarea antihistaminicelor și decongestio­nan­telor fără prescripție medicală, deoarece pot agrava xerostomia, eliminarea alimentelor și bom­boanelor dulci sau acide, alimentelor picante sau sărate, care produc iritații.

* În sfârșit, procurați-i produsul XEROSTOM 30 dropsuri, remediu care face parte din gama produselor pentru o igienă orală corectă și com­pletă. Produsele din această gamă conțin în formula lor o componentă specială, SALIACTIV, care ajută persoanele ce suferă de sindromul gurii uscate numit și xerostomie sau insuficiență salivară.

Am convingerea că sfaturile conținute în acest articol îi vor fi de folos!

Să auzim numai de bine!

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.851.277, 031.421.09.23, e-mail: [email protected]    www.imunyze.me

„Sufăr de hernie hiatală” (Răspuns pentru BOGDAN D., F. AS nr. 1564)

Stimate domn, hernia hiatală apare atunci când țesutul muscular slabit permite stomacului să se strecoare prin diafragmă. Nu există suficiente date pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru. Exis­tă diverse medicamente și mă­suri de îngrijire perso­nală care pot să ajute sim­țitor la ame­liorarea simp­to­melor, însă în cazul pacien­ților cu hernie hia­tală, de foarte mul­te ori este nece­sară inter­venția chirur­gica­lă. Pentru pacienții cu boală de reflux gas­troeso­fa­gian, noi reco­man­dăm tera­pia pe bază de imu­noglobulină Y de tip aviar  din gama Imu­nyze. A­ceastă terapie este efi­cientă în ameliorarea    „ar­su­rilor”, a regurgi­tației acide sau alca­line. De ase­menea, pro­te­jează eficient mucoa­sa gas­trică și fa­vo­rizează repararea mucoasei esofa­giene.

Pentru recomandarea unui pro­tocol adecvat, contactați medicii terapeuți din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imu­nyze.

Multă sănătate!

„Sufăr de enterocolită cu Clostridium difficile” (Răspuns pentru MIOARA R. – Arad, F. AS nr. 1563)

Stimată doamnă, principalul simptom al ente­rocolitei acute cu Clostridium diffi­cile este diareea severă, ceea ce poate duce la deshidratare și la incapacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente. Din acest motiv, regimul alimentar pe parcursul tratamentului, cât și după, este foarte important. La pa­cienții cu enterocolită acută cu Clostridium difficile care urmea­ză un tratament, regimul alimentar recomandat este pe bază de ali­mente ușor digerabile și care pot ajuta în controlul diareei. În acest sens, experții în sănătate reco­mandă o dietă săracă în grăsimi și ingrediente cu digerare lentă, mai ales în timpul tratamentului și în perioada imediat după. Deshidratarea este, de asemenea, un simptom important al enterocolitei acute cu Clostridium difficile și apare în urma diareei apoase. Prin ur­mare, consumul de lichi­de este esențial în recu­pe­rare. Nu în ultimul rând, alimentele bogate în probiotice joacă un rol im­portant în dieta pacien­tului, ajutând la repopularea microbiomului intesti­nal cu bacterii benefice pen­tru organism. Malab­sorb­ția nutrienților este un alt efect nociv al infec­ției cu Clostridium difficile. Pe parcursul trata­mentului și după, este important ca pacientul să consume alimente cu un aport nutri­țional mare, adică bogate în vitamine, potasiu, sodiu, magneziu și calciu. O alternativă naturală la medicaţia clasică o reprezintă gama de produse Imunyze, suplimente alimentare ce au la bază imuno­glo­bulina Y de tip aviar. Aceste produse au proprietăţi antiinflamatorii, antimicrobiene şi imu­nomo­dula­toare. În plus, reglează populaţia bacte­riană de la nivel intestinal. De aceea, acestea se re­comandă ca suport în afecţiunile gastrointestinale, amelio­rând simptomatologia locală. Pentru a bene­ficia de un protocol terapeutic adecvat, contactaţi medicii tera­peuţi din cadrul Cabinetului de Medi­cină Com­plementară.

Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„De 4 ani am doar scaune diareice” (Răspuns pentru LILI – București, F. AS nr. 1563)

Tot mai multe persoane suferă de afecțiuni digestive, în principal din cauza consumului direct sau indirect de antibiotice. Suntem pe primul loc în lume la acest capitol, dar e de știut că și animalele crescute intensiv, precum și peștele de acvacultură conțin doze foarte mari de antibiotice. Niciun me­dicament de sinteză chimică nu poate vindeca orice afecțiune digestivă, în plus, are foarte multe efecte adverse.

În ultimii 22 ani, revista „Formula AS” a pu­blicat foarte multe articole despre vinde­cări ale tubului digestiv cu argila „ALGO”. Aceasta are efect bactericid, este antiseptică și cicatrizantă, este un ideal pansament gastric. Nu are efecte se­cun­dare.

E obligatorie doza de șoc, de 200 g argilă pe zi. Simptomele se ameliorează în câteva zile, dar cura cu argilă trebuie dusă până la capăt, două luni. În doze mari, argila poate să provoace constipație; în acest caz, la magazinele naturiste se găsește o gamă largă de laxative naturale.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

(Răspuns valabil și pentru: PETRE – Focșani, „Ulcerul gastric îmi face viața un calvar” și MIOARA R. – Arad, „Sufăr de enterocolită cu Clostridium difficile”)

„Caut un remediu pentru gastrită” (Răspuns pentru ROZALIA URBAN – Reșița, F. AS nr. 1558)

Românii sunt oficial campioni mondiali la con­sumul de medicamente și antibiotice. Este încura­jată automedicația prin reclame televizate. În plus, multe alimente conțin antibiotice, hormoni de creștere (steroizi), E-uri etc. Toate acestea distrug flora digestivă care ne oferă protecție.

Gastrita se vindecă ușor și fără efecte secundare folosind 150-200 g de argilă „ALGO” pe zi, timp de 2 luni. Pentru refacerea florei digestive aveți multe variante de pro­biotice. Vă recomand Biokult, ieftin și bun, sau unul foarte bun, dar scump, de la „Doterra” (tel. 0740/59.18.74). Ule­iul esențial de ore­gano are un spectru foarte larg, este și antiviral și antimi­crobian; îl puteți procura de la aceeași firmă.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian