Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Concert aniversar la Sala Palatului – AL BANO: „Împlinesc 20 de ani ori 4”

Românii îl simt pe Al Bano ca pe-o rudă. Un văr din Italia, care i-a bucurat cu cântatul lui, și la greu, și la bine. Și care mai cântă și-acum, la 80 de ani. Nu e singur! Invitat în luna Februarie la Festivalul de la Sanremo, a cân­tat alături de legendarii lui colegi Gianni Mo­ran­di (78 ani) și Massimo Ranieri (71 ani).    „Forzza Italia!”. Peninsularii nu sunt tari doar la fotbal, ci și la muzică. Dovada: Al Bano a pus la cale un tur­neu grandios, intitulat „4 ori 20”, ce va marca ani­versarea a 80 de ani de viață ai artistului și a peste 60 de ani de carieră muzicală. Un turneu din care nu putea lipsi Bucureștiul.

Un trio fulminant

„Datorez totul acestei scene”, declara Al Bano, înainte de-a se apuca să facă de-acum „celebrele” sale flotări, sub privirile uimite ale colegilor săi de scenă, Gianni Morandi, Massimo Ranieri și Ama­deus, prezentatorul festivalului. „Inițial, am vrut să ajung anul acesta la Sanremo, tot în postura de… concurent, dar Amadeus s-a gândit că e mai bine să punem în scenă ideea asta mai veche a mea, și anume, un trio – Al Bano, Gianni Morandi și Massi­mo Ranieri… Și iată că după douăzeci și șapte de ani, visul ăsta al meu se materializează. Pri­­ma dată i-am zis lui Morandi: «Pavarotti, Carre­ras și Domingo și-au combinat vocile și au creat furori. Hai s-o facem și noi!». Gianni a ezitat: «Eh, voi doi, cu vocile voastre, o să mă striviți…», dar l-am liniștit și i-am zis că poveștile noastre trebuie să cânte, nu vocile…”, de­cla­ra Al Bano într-un inter­viu recent.

Temerile lui Gianni Morandi nu s-au ade­verit. „Cei trei mag­ni­fici” ai muzicii italiene au fost ova­țio­nați în picioare, au stârnit la­crimi și au făcut pu­blicul să cânte îm­pre­ună cu ei, fiind lău­dați cu foc, în toată pre­sa ita­lia­nă, lu­cru des­tul de rar în­tâl­nit. Spec­tatorii au ră­­mas uluiți de vi­goa­rea de care au dat do­vadă cei trei ar­tiști și de vocile lor re­zis­tente la trecerea timpului.

Când a cântat prima dată pe scena Festivalului din San Remo, Al Bano era celebru deja. A debutat muzical în 1965, cu melodia „La strada”, dar a devenit celebru în anii `70, după ce a cunoscut-o pe frumoasa americancă Romina Power (fiica ac­torului Tyrone Power). Cei doi au format mai bine de două decenii un cuplu și un duet de invidiat. De altfel, și la San Remo au urcat împreună pe scenă,    în anul 1982, cântând „Felicità”, melodia devenită pe loc șlagăr. Nu au câștigat concursul, au obținut doar locul doi, dar melo­dia lor a avut un succes mondial. Marele premiu l-au obținut tot împreună, în 1984, cu melodia „Ci sarà”.

Și chiar dacă mariajul lor a luat sfârșit în 1999, după drama trăită prin dis­pariția (fără urmă, pâ­nă în ziua de azi) a fiicei lor celei mari, Ylenia, Al Bano și Romina Power s-au reunit inițial pentru două con­certe, și de atunci cântă frecvent împre­ună. Cei doi mai au îm­preună alți trei co­pii (un băiat, Yari și două fiice, Cristel și Romina Jr.), în timp ce Al Bano mai are doi copii și cu actuala lui parteneră Lo­redana Lecciso (o fiică, Yas­mine, și un fiu, Al Bano Jr.).

Al Bano și Romina Po­wer au scos împre­ună 24 de discuri, iar Al Bano, are încă 29 de discuri solo. În lun­ga și prodigioasa lui carieră, a câștigat zeci de dis­curi de platină și de aur.

În 2020, pe scena de la Sanremo, a apărut ca invitat, de data aceasta, la brațul celor două Romine care i-au marcat viața: Romina Power și fiica lor, Ro­mina Carrisi-Power.

„4 ori 20”

Pe 20 Mai, Al Bano împlinește 80 de ani. „Pre­fer să spun că împlinesc 20 de ani ori patru. Mă simt de 20 de ani dimineața, când mă trezesc, de 20 de ani la prânz, de 20 pe înserat…”, spunea el, plin de umor, într-un interviu recent. Pentru a-și marca aniver­sarea, artistul italian a pregătit un tur­neu grandios, ce va debuta pe 18 Mai, la Arena di Verona, unde va susține un concert, transmis în di­rect de postul de televi­ziune RAI1. La marea aniversare vor lua parte oaspeți de prim rang, pre­cum: Romina Po­wer, Gianni Mo­randi, Umberto Tozzi și Re­na­to Zero, dar, cu sigu­ran­ță, lista parti­cipanților va fi mult mai lungă.

Următoarea desti­na­ție de pe harta turneului din 2023 este chiar Ro­mânia, o alegere care spune mult despre afec­țiunea care îl lea­gă, ca pe o rudă bună, de noi. Va fi o re­pre­zentație unică a show-ului „Al Bano & Simfonico”, sâm­bătă, 27 Mai, începând cu ora 20, la Sala Palatului din Capitală. Artis­tul ita­lian va cânta acom­paniat de instru­men­tiști, mem­bri ai Orchestrei Sim­fo­nice Valahia, care vor evolua sub ba­ghe­ta dirijorului Al­terisio Paoletti. Al Bano îi va purta pe spectatorii prezenți prin cei peste 50 de ani de carieră muzicală, trecând în mod firesc de la repertoriul pop, la melodiile romantice, de la atmosfera ve­selă, la cea mai inti­mă. Nu vor lipsi me­lo­dii, precum: „Happi­­ness”, „In sole”, „Sharazan”, „Mattino”, „Ci sarà”, „E’ la mia vita”, „Felicità” sau „Nostalgia Canaglia”.

(Biletele pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Sălii Palatului și online de pe IaBilet.ro, la prețuri variabile, în funcție de categoria de loc.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian