– „Ca pe lumina ochilor”: comparație supremă pentru ideea de ocrotire. Fără ei, lumea se află în întuneric. Ce putem face ca să ni-i păstrăm sănătoși –
Ei sunt poarta noastră spre lume: în fiecare secundă, ochii trimit către creier zece milioane de informații optice despre mediul ambiant, fiind astfel cel mai important dintre organele noastre senzoriale. Vederea clară ne permite o bună orientare în spațiu și ne conferă un sentiment de siguranță. Însemnătatea pe care i-o acordăm reiese și din faptul că, în comunicarea cotidiană, folosim o serie de expresii metaforice legate de ochi și de simțul văzului, care dau culoare limbajului uzual. De pildă, când cineva ne-a pironit cu o căutătură sfredelitoare, spunem că ne-a aruncat „o privire de vultur”, iar dacă refuză să recunoască evidența, îl acuzăm că suferă de „orbul găinilor” și avem adesea cuvinte de laudă pentru părinții cărora copilul le este „scump ca lumina ochilor”. Aceasta explică de ce oamenii s-au preocupat, încă din antichitate, de posibilitățile de combatere a afecțiunilor oculare grave. Cu 500 de ani înainte de Hristos, au existat încercări de extirpare a cristalinului opacizat la suferinzii de cataractă – deși, la data respectivă, o intervenție de acest fel punea în pericol viața bolnavului. Spre deosebire de condițiile din zilele noastre, când oftalmologia se numără printre disciplinele medicale cel mai solid fundamentate.
O mașinărie perfectă
Simplificând, am putea spune că ochiul funcționează ca o cameră foto. Lumina care cade pe el este adunată într-un fascicul și traversează corneea, pupila, cristalinul și corpul vitros, înainte de a ajunge la retină, în zona posterioară a globului ocular. Aici, celulele senzoriale fotosensibile transformă percepțiile vizuale în impulsuri electrice și le trimit mai departe, prin intermediul nervului optic, către centrul din creier, care este responsabil cu procesarea vederii (el se află situat în lobii occipitali, în regiunea cefei). Din conlucrarea complexă a celulelor nervoase rezultă o imagine. Cu cât globul ocular transmite informații mai exacte, cu atât modul cum percepem noi mediul în care trăim va fi mai apropiat de realitate. Atunci când semnalele emise de ochi sunt distorsionate din pricina unui viciu de refracție sau a unei afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta, creierul face eforturi să compenseze acele erori și, pentru un timp, reușește. Doar în momentul când ele se amplifică, devenim în sfârșit conștienți de faptul că avem tulburări de vedere.
Viciile de refracție
Prin vicii de refracție se înțeleg diversele tipuri de focalizare defectuoasă a luminii pe retină, care se repercutează negativ asupra calității imaginii redate de ochi. Aceste anomalii apar din cauză că forma globului ocular se abate de la normal.
Miopia
Ochiul nu este perfect rotund, ci alungit pe axa anterior-posterior. În consecință, razele ce compun fasciculul luminos se întâlnesc într-un punct plasat în fața retinei, iar nu pe suprafața ei, așa cum ar trebui. În consecință, vederea la distanță e încețoșată. Miopii au tendința de a apropia cât mai mult de ochi obiectele pe care le privesc și de a se uita în depărtare cu pleoapele abia întredeschise. Au ochii mereu obosiți, simt permanent nevoia să-i frece, clipesc des și suferă frecvent de dureri de cap. Miopia apare de regulă în copilărie și evoluează cam până la vârsta de 20 de ani.
Hipermetropia
Această anomalie de refracție reprezintă exact contrariul celei descrise anterior: întrucât de astă dată, globul ocular este prea scurt, razele de lumină se focalizează undeva în spatele retinei și de aceea tot ce se află în proximitate se vede nedeslușit. Cineva care este afectat de hipermetropie obișnuiește să se încrunte involuntar când privește obiectele de aproape și le îndepărtează de el, pentru a le percepe corect. Are adesea o senzație de arsură și chiar dureri în ochii obosiți, dar și dureri de cap. Copiii se nasc cu acest defect ocular, care de multe ori dispare în mod natural, pe la vârsta de cinci ani. Nu întotdeauna, din nefericire. Unii rămân cu el și la maturitate.
Astigmatismul
Ochiul formează o imagine distorsionată, din cauza curburii exagerate a corneei, care iese prea mult în afară, ceea ce împiedică razele de lumină să se concentreze într-un singur punct. Ele ajung pe retină și se apropie una de alta, rămânând alăturate, însă fără a se uni. Rezultatul: vedere imprecisă la orice distanță, dificultatea de a distinge între semnele grafice asemănătoare, dureri de cap, senzația de ochi obosiți și iritați.
La cele prezentate mai sus, socotim necesar să adăugăm și presbiopia, cu toate că ea nu este efectiv un viciu de refracție, ci o tulburare vizuală de natură biologică. Deși se manifestă identic cu hipermetropia, cauzele ei sunt complet diferite. Procesul natural de îmbătrânire duce la rigidizarea treptată a cristalinului, prin urmare, la o scădere a capacității lui de acomodare, ce începe, de obicei, după depășirea pragului de 40 de ani, și avansează până pe la 60 de ani. O persoană afectată de această tulburare de vedere are dificultăți la cititul unui text de aproape, încearcă să-l împingă la o distanță cât mai mare și strânge pleoapele, iar dacă insistă cu lectura în asemenea condiții, va avea în final dureri de cap. Merită reținut, de asemenea, faptul că presbiopia se poate asocia cu oricare dintre cele trei vicii de refracție menționate anterior, respectiv cu miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Și fiindcă, după cum se poate ușor observa, la toate se regăsesc aproape aceleași manifestări, se impune un consult oftalmologic amănunțit, care să stabilească despre ce deficiență anume este vorba, în scopul de a prescrie mijloacele de corectare adecvate.
Depistarea precoce la copii
Specialiștii recomandă efectuarea de teste la copii, în primii ani de viață, pentru identificarea din timp a eventualelor probleme oftalmologice. Așa-numitul screening ocular este oportun îndată după naștere, deoarece se întâmplă ca unii bebeluși (din fericire, puțini) să vină pe lume cu afecțiuni grave ale ochilor, ca: infecții oculare neonatale, zone opace pe cornee, cataractă congenitală sau chiar formațiuni tumorale. Dincolo de asemenea cazuri extreme, copiii au oricum, la naștere, o acuitate vizuală redusă, precum și anumite deficiențe de refracție și de aliniere a ochilor. Însă, în general, acestea se reglează progresiv de la sine, în cadrul proceselor normale de dezvoltare și creștere. Cea de-a doua etapă indicată pentru screening este intervalul de vârstă cuprins între 3 luni și 3 ani. Acum se pot depista vicii de refracție cu diferență de dioptrii între ochi, strabism și ambliopie, care se vor agrava, dacă nu sunt diagnosticate și tratate. De aceea, este nevoie de o nouă testare a copiilor pe la 5-6 ani, înainte de înscrierea lor la școală. Cel mai frecvent defect de refracție constatat în această perioadă este miopia, care se corectează foarte simplu, purtând ochelari.
O discuție mai detaliată merită însă ambliopia. Numită și „ochiul leneș”, ea constă în slăbirea vederii la unul din ochi, provocată de o deficiență neurologică: nervul care stabilește legătura dintre ochiul respectiv și creier „nu-și face datoria” așa cum ar trebui. Neprimind semnalele așteptate, creierul începe la rândul lui să trimită din ce în ce mai rar comenzi către ochiul leneș care, neglijat fiind, se va lenevi tot mai mult. Afecțiunea apare devreme, în copilărie, iar dacă trece neobservată și nu beneficiază de tratamentul necesar, poate duce la orbire parțială (pierderea completă a vederii la ochiul inactiv). Terapia se concentrează asupra stimulării forțate a ochiului deficitar. Pentru a-l obliga să lucreze, se blochează funcționarea ochiului „harnic” fie prin aplicarea unui plasture direct pe el, fie prin utilizarea unor picături care îi dilată pupila, încețoșându-i vederea. Astfel, „leneșul” este lăsat să se descurce singur – și, cu timpul, va învăța s-o facă. Asociațiile medicilor oftalmologi din diverse țări militează pentru introducerea unor programe naționale de screening pentru ambliopie la copiii preșcolari. Acolo unde ele există, rezultatele sunt evidente: în Danemarca, de exemplu, prevalența afecțiunii a scăzut de la 1,8% la 0,4%.
Cum scăpăm de ochelari?
Milioane de oameni poartă ochelari sau lentile de contact pentru corectarea viciilor de refracție. Și să recunoaștem: după ce, ani și ani, copiii cu probleme de vedere au fost luați în râs de colegii de școală, care le aruncau batjocoritor porecla „șarpe cu ochelari”, în zilele noastre, obiectul disprețului public s-a transformat într-un accesoriu elegant. Oferta abundentă de ochelari ne invită să alegem lentile a căror transparență variază în funcție de lumină și o ramă asortată la ținuta și la conturul feței noastre. Cu toate acestea, unii se simt împovărați de acest adaos la fizionomia lor. O tehnică modernă, chirurgia refractivă cu laser, le vine acum în întâmpinare, promițându-le o viață fără ochelari. Intervenția cu laser corectează forma globului ocular și astfel elimină anomaliile de refracție, însă ea este aplicabilă numai în anumite condiții: la o hipermetropie nu mai mare de +4 dioptrii, o miopie de până la -8 dioptrii sau un astigmatism de maximum 5 dioptrii. Metoda nu le este accesibilă persoanelor mai tinere de 18 ani, nici celor care au corneea foarte subțire ori suferă de glaucom sau cataractă. În plus, aproximativ 10% din cei supuși terapiei cu laser necesită retușuri ulterioare, deoarece n-au obținut acuitatea vizuală dorită. Trei luni mai târziu, peste 30% din pacienți se plâng de dificultăți de vedere pe timp de noapte sau de o senzație de uscăciune și arsură în ochi. La cei mai mulți dintre ei, neplăcerile dispar după vreo șase luni. Pe termen lung, 1-2% rămân totuși nemulțumiți de rezultatul intervenției, după cum relevă un studiu internațional. De altfel, ca să fim realiști, promisiunea „o viață fără ochelari” avea din start o valabilitate limitată, întrucât după 40 de ani, cristalinul (lentila naturală a ochiului) începe să-și piardă flexibilitatea și are nevoie de ajutor. Adică de ochelari. Sau…
Ochelari sau un cristalin artificial?
Așadar, la o anumită vârstă avem de ales, vrând-nevrând, între ochelarii de citit cu dioptrii plus și cei cu lentile progresive. Însă la foarte mulți dintre noi, odată cu înaintarea în vârstă, lucrurile se complică iarăși, căci se dezvoltă cataracta. Cristalinul se opacizează, vederea devine imprecisă, neclară, ca și cum peste imagine s-ar așterne un văl, iar aici ochelarii nu mai sunt de niciun folos, problema poate fi rezolvată doar chirurgical. Medicul face la marginea corneei o incizie de numai 2 mm, prin care extrage cristalinul natural al ochiului și îl înlocuiește cu unul artificial. Metoda are deja o vechime de 60 de ani, fiind considerată una dintre cele mai sigure practici chirurgicale. În România se efectuează peste 90.000 de asemenea operații anual.
Cristalinele artificiale mai vechi erau monofocale, deci aveau un singur punct de convergență a razelor luminoase, precum cristalinul natural la vârsta senectuții. Fiind relativ ieftine, ele sunt utilizate în continuare și astăzi, deși permit vederea clară într-o unică variantă: fie de aproape, fie de la distanță. Pacienții trebuie să opteze înainte de operație, și cei mai mulți preferă să vadă bine în depărtare, iar la citit să folosească ochelarii obișnuiți sau pe cei progresivi. În penultimul deceniu al secolului trecut și-a făcut apariția cristalinul bifocal, care asigură o calitate optimă a vederii atât la distanță, cât și de aproape. Totuși, numeroase persoane continuă să se servească de ochelari pentru activitățile executate la o distanță medie, cum ar fi lucrul zilnic la calculator. Cristalinele de ultimă generație sunt ultraperformante și răspund oricăror exigențe. Având trei sau patru puncte de focalizare, ele dau purtătorului posibilitatea de a vedea perfect la toate cele trei distanțe vizuale (inclusiv cea intermediară). În această situație, ochelarii devin inutili.
Povești de adormit copiii
Ochelarii perforați îmbunătățesc vederea
Întâlnim uneori anunțuri publicitare din partea unor firme care încearcă să comercializeze ochelari perforați. Așa-zișii ochelari au în loc de lentile două plăcuțe de plastic, prevăzute cu o sumedenie de găuri. Ni se promite că, punându-i pe nas câteva minute pe zi și privind prin acele perforații, ca printr-o sită, ne putem corecta miopia. Specialiștii sunt de părere că această afirmație este complet neserioasă.
„Anomalia de unghi vizual” creează copiilor dificultăți la învățat
Școlile românești au, slavă Domnului, destule probleme, dar nu și pe cea despre care tocmai citeam într-o revistă. Anume: instituțiile de învățământ din Occident sunt deseori vizitate de opticieni sau ergoterapeuți, care insistă să țină prelegeri despre „anomalia de unghi vizual”, definită ca o descentrare a privirii la unul din ochi. Copiii care suferă de așa ceva se concentrează greu și întâmpină dificultăți la citit și la scris, pretind vorbitorii. Însă deficiența poate fi compensată cu ajutorul unor „lentile prismatice” – oferite de ei, bineînțeles. Medicii oftalmologi se distanțează de această teorie, avertizând că „anomalia de unghi vizual” este un diagnostic fals, lipsit de fundament științific.
Prezentați-vă neîntârziat la medic, dacă aveți următoarele simptome:
* dureri puternice în globii oculari;
* pierderea bruscă a acuității vizuale;
* diminuarea bruscă a clarității vederii;
* perceperea unor scăpărări luminoase sau a unor cercuri colorate împrejurul surselor de lumină;
* apariția în imagine a unor pete negre, care se deplasează de sus în jos, ca o „ploaie de funingine”;
* vedere dublă;
* dilatarea pupilei, apărută brusc doar la unul din ochi;
* prezența unui corp străin în ochi;
* arsuri termice (de la contactul cu un obiect supraîncălzit) sau chimice (produse sub acțiunea unor substanțe: acizi, soluții saline sau adezivi);
* leziuni provocate prin lovire sau tăiere.