Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii de primăvară – SALCIA

– Ajutor natural, rapid și puternic, pentru răcelile provocate de vremea rece și umedă, pentru reumatism și migrene –

Foto: Shutterstock

Substanța activă din Salcie se găsește în scoarță: se răzuiește de pe crengi, așa cum făceau și strămoșii noștri, cu mii de ani în urmă. Medicina Evului Mediu folosea Salcia ca leac împotriva durerilor și ca diu­retic. Denu­mirea botanică, SALIX, este un in­di­ciu legat de substanța prețioasă pe care o conține, și anume Sa­li­cilina, cunoscută de circa 200 de ani și în medici­na academică: salicilina se trans­formă în organism în acid salicilic, substanță de bază pentru prepara­rea unor medicamente cu­noscute, precum aspirina.

Pe lângă o cantitate mare de taninuri și de alte substanțe, scoarța de Salcie conține peste 10% acizi salicilici, respectiv salicilați. Specialiștii recunosc proprietățile antipiretice (reduc febra) și calmante ale Salciei, inclusiv în problemele reumatice. Și re­comandă, de asemenea, adminis­trarea ei împo­triva artrozei ușoare, a durerilor de spate și articulare, precum și a contracturilor.

Amestec puternic de substanțe active

Dar „puterea” Salciei nu se oprește aici. Cu aju­torul ei, pot fi tratate afecțiunile însoțite de fe­bră, infecțiile gripelor, durerilor reumatice, dure­rilor de cap, durerilor provocate de infla­ma­ții, pre­cum tenosinovita, periostita, nevral­giile, guta, durerile articulare, artroza, artrita și dure­rile cro­nice de spate. Ba mai mult: scoarța de Salcie poate fi folosită și pentru igiena bucală și chiar ca leac antidiareic. Uimitor este faptul că efectul scoarței de Salcie depășește cu mult efec­tul presupus al sali­cilinei pe care o conține.

REȚETE

Alifie cu Salcie

– În cazul problemelor reumatice –

Ingrediente: Circa 100 g scoarță uscată de Sal­cie pentru un borcan (1 lingură = circa 13 g), circa 150 ml ulei (de ex. de măsline sau de cocos), 150 g ceară de albine, 3-5 picături uleiuri eterice (Levăn­țică, Ghimbir ori Cimbru) la 50 ml de ulei de bază.

Preparare: – Se umple un borcan pe 2/3 cu scoarță uscată de Salcie, se acoperă cu ulei (de măsline sau co­cos), se închide bine și se scu­tură cu putere. – Se lasă să stea circa 2-3 săptă­mâni într-un loc însorit și se scutură zilnic. – Se strecoară. – Se încing, se­pa­rat, pe baia de apă, ceara de albine și uleiul strecurat (în can­tități egale) și du­pă ce s-a topit cea­ra, se amestecă bine cu uleiul, se a­daugă uleiurile eterice și se ames­tecă până ce alifia va a­vea o consis­tență vâs­coasă. – Se toarnă în cu­tiuțe și se la­să să se răceas­că. – Dacă alifia e prea tare, se mai adaugă puțin ulei, iar dacă e prea lichidă, puțină ceară. (În acest scop poate fi reîncălzită, dar cu grijă!).

Recomandare: Ca să țină mai bine, alifia ar tre­bui păstrată în frigider și trebuie folosită doar cu aju­torul unei spatule curate.

Utilizare: Se ung de câteva ori pe zi zonele afec­tate.

Tinctură din scoarță de Salcie

– Împotriva durerilor de cap și a migrenei

Ingrediente: 9 părți scoarță de Salcie (proaspătă), 1 par­te Sunătoare, alcool de 60% pentru umplut borcanul (până sus!).

Preparare: – Se taie fin cantitatea dorită de scoarță de Salcie, se umple un borcan pe 2/3 cu scoarță și puțină Sună­toa­re. – Se um­ple borcanul până sus cu alcool de 60%. – Se închide bine și se lasă conținutul să se pătrundă într-un loc întu­necos, la temperatura ca­merei, vreme de 3 săptămâni. Se scutu­ră borcanul o dată pe zi. Se filtrează tinctura și se toarnă în sti­clu­țe de culoare închisă. Se poate păstra circa 2 ani, la întuneric.

Utilizare: Adulții iau, la nevoie, între 1 și 3 ori pe zi, după mese, câte 20 de picături diluate în puțină apă. Înainte de-a le în­ghiți, se țin puțin în gură. Copiii de vârstă școlară iau zilnic 7-15 picături cu 100 ml de apă (trebuie cerută părerea unui pediatru).

Decoct de scoarță de Salcie

– În caz de infecții ale mucoasei bucale, dureri de gât, sângerări ale gingiilor, leziuni ale pielii greu vindecabile și transpirația hiperabundentă a picioarelor –

Ingrediente: 4 g scoarță de Salcie, 250 ml apă.

Preparare: – Se pune coaja de Salcie într-o oală, se toarnă peste ea apă rece, se acoperă cu capac și se lasă să se încălzească ușor pe foc. – După ce dă în clocot, se lasă să fiar­bă încet un sfert de oră și se strecoară.

Utilizare: Pentru o baie de pi­cioare se dublează ingredien­tele și se lasă să fiarbă tot 15 minute, după ca­re se adaugă la apa din lighean (cădi­ță). Pentru o baie to­tală, se folosește o can­titate de 8 ori mai mare și se fierbe încet, tot 15 minute, după care se toarnă pes­te apa din cadă.

Frunze de Salcie folosite ca atare

– În cazul unor răni mici și al înțepăturilor de insecte –

Ingrediente: Frunze proaspete și curate de Salcie.

Preparare: – Se cu­răță bine frunzele cu apă și se zvântă. – Se mă­runțesc într-un mojar sau cu un cu­țitaș. La ne­vo­ie, se poate zdrobi o frun­ză și cu de­getele.

Utilizare: Se a­plică pe înțepă­tu­rile de insec­te, sau se freacă înțe­pă­turile cu frun­zele zdrobite.

Ceai de coajă de Salcie și mere

– În caz de gripă, infecții gripale, dureri de cap, afecțiuni reumatice, inflamații și diaree –

Ingrediente: 1/2 măr, 1 lingură de scoarță de Salcie argintie, uscată și mărunțită.

Preparare: – Se taie mărul bucăți, se pune într-o oală împreună cu scoarța de Salcie și se acoperă cu apă. Se pune pe foc și se lasă să se încingă încet, cu capac. – Se fierb încet vreme de 5 minute. – Se strecoară. Ceaiul se prepară mereu proaspăt, nu se fierbe pentru a avea rezerve.

Utilizare: Se bea câte 1 ceașcă de ceai dimineața și după masa târziu, mereu la aceleași ore (de ex. la 8 și la 16), după mese. Înghițitură cu înghițitură. La nevoie, vreme de 3 săp­tămâni, după care se face o pauză de o săptămână și apoi se reia „cura” de 3 săptămâni. Efectul consumului regulat de ceai devine vizibil la circa 2 săptămâni după aceea. Se pot adăuga, în ceaiul ușor răcit, zeamă de lămâie și miere. Co­piilor mai mari li se dă mai puțin, în funcție de greutate. Tre­buie întrebat medicul pediatru.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian