Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce plante, la ce boli?

Urgențe la domiciliu

– Faceți-le loc pe raftul cămării și folosiți-le ca prim ajutor –

Veruci: ARBORE DE CEAI

Foto: Shutterstock – 3

Arborele de ceai are efect puternic antiinflamator și elimină rapid virușii, bacteriile și ciupercile. În special împotriva verucilor, a micozelor și a piciorului de atlet, uleiul de Arbore de ceai este un remediu de casă foarte eficient. (Se găsește în farmacii.) În­muiați un bandaj de tifon în ulei și acoperiți zona afectată timp de cel puțin cinci minute pe zi.

Ochi inflamați: SILUR

Silurul s-a dovedit a fi de ajutor mai ales în cazul conjunctivitei. Nu doar că ameliorează mâncărimea, dar elimină și secrețiile. Înmuiați o cârpă de bumbac în ceai de Silur, preparat dintr-o linguriță de plantă opărită cu o ceașcă de apă clocotită. Se aplică ceaiul călduț, cu un tampon pus pe pleoape, timp de 5 minute, de trei ori pe zi.

Infecții ale tractului urinar: ROZMARIN

Rozmarinul inhibă inflamația, are efect diuretic și antispastic. Uleiul e­sen­țial de Rozmarin sau infuzia amelio­rează durerea în cazul unei infecții a vezicii urinare.

Răni: TĂTĂNEASĂ

Cumpărați de la far­ma­cie tinctură de Tătă­neasă, astfel încât să o aveți permanent la înde­mână. Este deosebit de eficientă pentru rănile care se vindecă greu sau care sunt infectate. Stro­piți zona afectată cu pi­cături de tinctură de mai multe ori pe zi.

Amigdalită: CIMBRU

Cimbrul are un efect antibacterian puternic. Potrivit studiilor, efectul este comparabil cu cel al unui antibiotic. Este re­co­mandată următoarea re­țetă: turnați 200 ml apă clocotită peste 4 lin­guri de Cimbru uscat și o lin­gură de sare grun­joasă. Lăsați să se di­zolve, apoi faceți gar­gară de mai multe ori pe zi.

Dureri de urechi: MUȘEȚEL

Mușețelul are un efect de calmare a durerii provocate de infecțiile urechii medii. Se opărește un plic de ceai de Mușețel, se lasă să se răcească, apoi se aplică pe urechea afectată timp de câte­va mi­nute. Durerile de urechi pot fi ate­nuate și printr-o baie cu aburi cu Mu­șețel.

Bronșită: EUCALIPT

Cineolul conținut de Euca­lipt este eficient împotriva bron­șitei și infecțiilor bacteriene. Pen­tru un ceai aveți ne­voie de 1 linguriță de Eu­calipt, opărită cu 250 ml apă. Lăsați zece mi­nute la infuzat. Beți ceaiul trei ori pe zi, cât mai fierbinte. Uleiul esențial de Rozmarin (farmacie) asi­gu­ră dizolvarea mucusului din bronhii. Se fac inhalații cu apă fierbinte în care se pun 5 picături de ulei esen­țial.

Infecții intestinale: BERBERIȚĂ

În special coaja de Berberiță reduce riscul apa­riției afecțiunilor intestinale, întrucât inhibă atașarea bacteriilor de mucoasa intestinală. Preparați o tinc­tură astfel: puneți coajă de Berberiță într-un amestec de 70% alcool și 30% apă. Luați 1 linguriță, de două ori pe zi.

Tuse severă: FENICUL

Semințele de Fenicul conțin o cantitate ridi­cată de anetol, o substanță aromată care are efect antibacterian și antiinflamator. De aseme­nea, ajută la slăbirea mucusului blocat pe căile res­piratorii, cum se întâmplă în cazul tusei persis­tente. Mod de preparare: zdrobiți 1 linguriță de semințe de Fenicul, opăriți cu o cană de apă clocotită. Strecurați după 10 mi­nute și îndulciți cu puțină miere.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian