Urgențe la domiciliu
– Faceți-le loc pe raftul cămării și folosiți-le ca prim ajutor –
Veruci: ARBORE DE CEAI
Arborele de ceai are efect puternic antiinflamator și elimină rapid virușii, bacteriile și ciupercile. În special împotriva verucilor, a micozelor și a piciorului de atlet, uleiul de Arbore de ceai este un remediu de casă foarte eficient. (Se găsește în farmacii.) Înmuiați un bandaj de tifon în ulei și acoperiți zona afectată timp de cel puțin cinci minute pe zi.
Ochi inflamați: SILUR
Silurul s-a dovedit a fi de ajutor mai ales în cazul conjunctivitei. Nu doar că ameliorează mâncărimea, dar elimină și secrețiile. Înmuiați o cârpă de bumbac în ceai de Silur, preparat dintr-o linguriță de plantă opărită cu o ceașcă de apă clocotită. Se aplică ceaiul călduț, cu un tampon pus pe pleoape, timp de 5 minute, de trei ori pe zi.
Infecții ale tractului urinar: ROZMARIN
Rozmarinul inhibă inflamația, are efect diuretic și antispastic. Uleiul esențial de Rozmarin sau infuzia ameliorează durerea în cazul unei infecții a vezicii urinare.
Răni: TĂTĂNEASĂ
Cumpărați de la farmacie tinctură de Tătăneasă, astfel încât să o aveți permanent la îndemână. Este deosebit de eficientă pentru rănile care se vindecă greu sau care sunt infectate. Stropiți zona afectată cu picături de tinctură de mai multe ori pe zi.
Amigdalită: CIMBRU
Cimbrul are un efect antibacterian puternic. Potrivit studiilor, efectul este comparabil cu cel al unui antibiotic. Este recomandată următoarea rețetă: turnați 200 ml apă clocotită peste 4 linguri de Cimbru uscat și o lingură de sare grunjoasă. Lăsați să se dizolve, apoi faceți gargară de mai multe ori pe zi.
Dureri de urechi: MUȘEȚEL
Mușețelul are un efect de calmare a durerii provocate de infecțiile urechii medii. Se opărește un plic de ceai de Mușețel, se lasă să se răcească, apoi se aplică pe urechea afectată timp de câteva minute. Durerile de urechi pot fi atenuate și printr-o baie cu aburi cu Mușețel.
Bronșită: EUCALIPT
Cineolul conținut de Eucalipt este eficient împotriva bronșitei și infecțiilor bacteriene. Pentru un ceai aveți nevoie de 1 linguriță de Eucalipt, opărită cu 250 ml apă. Lăsați zece minute la infuzat. Beți ceaiul trei ori pe zi, cât mai fierbinte. Uleiul esențial de Rozmarin (farmacie) asigură dizolvarea mucusului din bronhii. Se fac inhalații cu apă fierbinte în care se pun 5 picături de ulei esențial.
Infecții intestinale: BERBERIȚĂ
În special coaja de Berberiță reduce riscul apariției afecțiunilor intestinale, întrucât inhibă atașarea bacteriilor de mucoasa intestinală. Preparați o tinctură astfel: puneți coajă de Berberiță într-un amestec de 70% alcool și 30% apă. Luați 1 linguriță, de două ori pe zi.
Tuse severă: FENICUL
Semințele de Fenicul conțin o cantitate ridicată de anetol, o substanță aromată care are efect antibacterian și antiinflamator. De asemenea, ajută la slăbirea mucusului blocat pe căile respiratorii, cum se întâmplă în cazul tusei persistente. Mod de preparare: zdrobiți 1 linguriță de semințe de Fenicul, opăriți cu o cană de apă clocotită. Strecurați după 10 minute și îndulciți cu puțină miere.
IRINA RADU