Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ALEXANDRU T., F. AS nr. 1563: „Sindromul picioarelor neliniștite mă face să-mi doresc să le amputez”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Boala Willis-Ekborn (sindromul picioarelor neliniștite) este practic o tulburare de somn care provoacă un impuls pu­ternic de a mișca picioarele (uneori, chiar brațele sau corpul). Acest im­puls poate fi însoțit de senzații la ni­velul membrelor (mâncărime, sen­zație de arsură etc.) Aceste mani­festări apar de obicei la culcare sau când persoana stă așezată mult timp. În astfel de cazuri, persoanele cu boala Willis-Ekborn doresc să-și agite picioarele, pentru a ajuta la amelio­rarea senzației de disconfort. Sindromul picioa­relor neliniștite este, de fapt, o afecțiune neurologică, ce afec­tează viața pacientului prin tulburarea somnului nocturn. Trebuie spus că acest sindrom se manifestă semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, femeile prezentând un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta această boală. Într-o formă ușoară, acest sindrom poate fi combătut cu câteva schimbări ale stilului de viață. În cazuri severe însă, persoana respec­tivă poate avea nevoie de me­dicație. Nu se cunoaște exact cauza bolii Ekborn, însă unele studii susțin că afecțiunea este cauzată de un dezechilibru al dopaminei la nivelul creierului, pentru că aceasta controlează mișcarea musculară exact ca în boala Parkinson. Alte cauze ale acestei afecțiuni pot fi:

* Diateza genetică (predispoziția genetică) crește riscul de a dezvolta acest sindrom, mai ales dacă în familie există astfel de cazuri.

* Sarcina sau modificările hormonale pot agrava simptomele. Unele femei dezvoltă acest sindrom în ultimul trimestru de sarcină, dar mani­festările dispar după naștere. Sunt și câțiva factori importanți care pot crește riscul de a dobândi acest sindrom:

* Neuropatia periferică este o deteriorare a nervilor de la nivelul mâinilor și picioarelor. Cauza poate fi diabetul sau alcoolismul.

* Deficitul de fier poate agrava sindromul picioarelor neliniștite, astfel că pacientul trebuie să știe dacă nu prezintă o formă mai ușoară sau mai gravă de anemie.

* Insuficiența renală poate fi o cauză a deficitului de fier.

* Leziunile la nivelul măduvei spinale pot fi suspicionate în cazul acestui sindrom.

* Boala Parkinson (așa cum aminteam), la pacienții care au această boală și urmează trata­mente specifice afecțiunii (agoniști dopami­ner­gici). Trebuie știut că sindromul picioarelor neli­niștite se agravează în timp, deși pot trece săp­tămâni sau luni în care simptomele nu se mani­festă.

Opțiuni de tratament

* Modificarea stilului de viață, prin evitarea stimulentelor în cursul serii (cafea, alcool, tutun).

* Renunțarea la fumat.

* Exerciții fizice timp de 30 de minute, zilnic.

* Culcarea în fiecare seară la aceeași oră.

* Evitarea somnului de după-amiază.

* Administrarea de magneziu natural, atât din alimente, cât și din suplimente farmaceutice.

* Evitarea stresului, în așa fel încât acesta să nu vă afecteze prea mult. (Se recomandă yoga, meditație).

În cazurile grave cu un somn puternic afectat, se pot administra somnifere (diazepam), însă pe temen scurt, cel mult o săptămână.

O variantă de tratament ar fi agoniștii dopami­nergici, care însă pot da o stare de somnolență și alte reacții adverse (vărsături, amețeli).

Totodată, tratamentul poate include medica­mente antidepresive și antipsihotice (Anxiar, O­lan­zapina, Anafranil etc.), însă administrarea aces­tora trebuie monitorizată de un medic spe­cia­list psihiatru.

În concluzie, cele mai bune opțiuni de trata­ment sunt:

* Eliminarea cauzelor potențiale – medicație inadecvată bolii, neadoptarea unor obiceiuri de somn sănătoase, nefolosirea suplimentelor de fier și vitamine, neefectuarea de exerciții fizice benefice (mersul pe bicicletă, alergare ușoară, înot etc.). Se va apela la ședințe de masaj a muș­chilor picioarelor, care ar putea ușura sindromul picioarelor neliniștite și tratament medicamentos, mai ales dacă manifestările sunt severe.

Un tratament de primă in­ten­ție în cazul dvs. ar pu­tea fi constituit din Mydo­calm – con­ține tolperison care acționează asupra sis­temului nervos cen­tral. Do­zele recomandate sunt de 1-3 comprimate, de trei ori pe zi, sau 1 comprimat Mydo­calm de 150 mg, de trei ori pe zi, după o masă prin­cipală.

Circular – gel de uz extern, pentru îmbunătățirea circulației sanguine perife­rice, care înlătură senzația de picioare grele și neliniș­tite.

Uleiurile esențiale de Cas­­tan sălbatic, Urzică, Eu­calipt, grepfruit, Lavan­dă și Mentă sunt indicate în managementul sindromului de picioare neliniș­tite, mai ales pentru detensio­narea picioarelor și atenuarea spasmelor musculaturii lor.

Extractul din mlădițe de Vâsc, foarte util în sin­dromul de agitație a picioarelor. Se adminis­trează 20-30 de picături în puțină apă, de trei ori pe zi.

În sfârșit, ați putea lua produsul 5-HTP pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, induce­rea calmului și a unui somn de calitate, reducerea unor forme de dependență (alcool, tutun). Trebuie știut că 5-HTP induce secreția de serotonină, melatonină și dopamină la nivelul sistemului ner­vos central, fiind un precursor al acestor neuro-transmițători.

Deși v-am sugerat niște idei de tratament ale sindromului Willis-Ekborn, aceste remedii ar trebui să fie în concordanță cu starea dvs. actuală, incluzând aici bo­lile adiacente pe care le aveți, me­dicamentele pe care le folosiți și obiceiurile nutri­ționale în care vă încadrați. Pentru a lămuri aceste aspecte și a vă re­comanda punc­tual remediile a­dec­vate, vă rog să mă con­sultați te­lefonic!

Să auzim nu­mai de bine!

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722.851.277, 031.421.09.23, e-mail: [email protected]    www.imunyze.me

„Nu pot scăpa de bacteria Helicobacter pylori” (Răspuns pentru FĂNICA D. – Iași, F. AS nr. 1566)

Stimată doamnă, Helicobacter pylori este o bacterie localizată la nivelul mucoa­sei stomacului și al duodenului. După o evoluție cronică de mai mulți ani, poate cauza ulcerații ale mucoasei gastrice sau ale celei duodenale. În unele cazuri, infecția cu Helicobacter pylori poate con­duce chiar la cancer de stomac. Cel mai probabil este vorba despre o infecţie bacteriană, care a dezvoltat rezistenţă la antibioticele utilizate în terapia sa. Ideal ar fi să repetaţi analizele microbiologice din probe de materii fecale, solicitând inclusiv antibiogramă şi antifungigramă. Recomand acest lucru întrucât, cel mai adesea, în astfel de patologii, în care s-au administrat antibiotice timp îndelungat, se pot grefa diferite alte microorganisme patogene, atât bacterii, cât şi fungi.

Varianta naturală a diferitelor medicamente antiinfecţioase existente în comerţ o reprezintă produsele Imunyze, ce conţin anticorpi cu speci­ficitate pentru o paletă largă de bacterii, fungi sau virusuri. În plus, produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. După efectuarea analizelor microbiologice, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medi­cină Complementară Imunyze, care vă pot pre­scrie un protocol terapeutic adaptat afecţiunii dum­neavoastră.

Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou.

Multă sănătate!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Caut remediu pentru distonie neurovegetativă” (Răspuns pentru DANIELA, F. AS nr. 1564)

Carmen Ponoran

Doamna Daniela, vă sugerez să urmați o cură gemoterapică pentru reechilibrare și rezolvarea stărilor neplăcute descrise pe care le experimentați (stări de leșin, tulburări digestive, presiune în cap, insomnie).

Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz are acțiune reechilibrantă pe sistemul nervos central, care vă poa­te ajuta și în cazul insomniei. Vă re­comand să introduceți în cura gemoterapică și Extractul din muguri de Smochin și Extractul din muguri de Măr pădureț, ambele având efect re­glator la nivel digestiv, dar și pe sistemul nervos. De administrat Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, de 2 ori pe zi, dimineața și seara, iar Extractul din muguri de Smochin și Extractul din muguri de Măr pădureț, câte o dată pe zi. Cura trebuie urmată timp de două luni de zile, iar ameliorările se vor putea instala după aproximativ două săp­tămâni, și este important să con­tinuați cura pentru un efect optim. Sper să vă fie de ajutor, extractele gemoterapice au un important efect reglator.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian