Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Culori naturale pentru păr

Foto: Shutterstock

De milenii întregi femeile au încercat să-și facă pie­lea mai mătăsoasă și părul mai bogat și mai strălucitor cu aju­to­rul plantelor. Și-au preparat șam­poa­ne din Urzici tinere, și-au clă­tit părul cu Mușețel, ca să fie mai blond, sau cu frunze de Salvie sau de Nuc, ca să și-l facă mai negru. Fru­mu­sețea era un dar al naturii, iar cele mai bune rețete erau trans­mise în familie de la mame la fiice. E o ade­vărată plăcere să răs­foiești astăzi, când industria cos­me­tică spul­beră fără urmă tradiția, revis­tele pen­tru femei din se­colele tre­cute, pline de sfaturi și de re­țete, inspi­rate, toate, din grădina cu fructe și flori. Iar do­rința de a le încerca este ire­zis­tibilă. Cu o condiție: să folo­sim doar plante cura­te, nepoluate, culese direct din natură sau cum­părate la piață, de la ță­rani. Sau chiar și plan­­te uscate, de la Plafar. Veți vedea: al­chimia prepa­rării lor vă va umple de bucurie, iar rezultatul va fi pe măsură. Pri­me­le noastre rețete privesc culorile naturale pentru păr.

Pentru păr deschis

Decoct de Mușețel

Face părul șaten să pară mai lu­minos și mai blond. Puneți să fiarbă, în 600 ml apă, două lin­guri cu vârf de flori us­cate de Mușețel, timp de 20 de mi­nu­te, pe flacără mică. Înainte de a vă spăla pe cap, umeziți-vă părul cu o parte din ceaiul de Mușețel, ma­sați-l bi­ne și piep­tănați-l cu un piep­tene rar. Șam­po­na­ți-vă apoi în mod nor­mal. Pentru clă­tit folosiți mai în­tâi apă curentă, apoi tur­nați-vă restul cea­iului de Mu­șe­țel pe păr. Repetați ope­rația, adu­nând lichidul într-un li­ghean. Lăsați pă­rul să se usuce la aer. Și flo­rile de Gălbenele sau de Ciu­bo­țica-cucului dau o nuanță aurie. Ade­văratul efect începe să se vadă după câteva săptămâni.

Rădăcină de Rabarbăr

Este cel mai puternic decolorant dintre toate plantele. Folosind-o regu­lat, părul devine din ce în ce mai des­chis. Cum se pro­­cedează: 4 linguri de rădăcină de Rabar­băr, spălată și tăiată mă­runt, se pune la fiert vreme de 20 de mi­nute, într-un litru de apă. Se lasă apoi câteva ore la macerat. Se stre­coară și se folosește ca apă de clătit. Folosiți un lighean. Ast­fel ceaiul de Rabarbăr poate fi tur­nat de două-trei ori pe păr.

Pentru păr închis

Frunze de Salvie și Rozmarin

Faceți un decoct con­centrat din frunze de Salvie, Rozmarin și Zmeur și clătiți-vă părul de mai multe ori cu el.

Frunze și fructe de Nuc

Un efect și mai puternic îl are ur­mă­­toarea rețetă: un pumn plin de frun­ze de Nuc se pune la fiert într-o jumă­tate de litru de apă, împreună cu 3-4 nuci verzi. Se lasă la fiert 20 de minute, se strecoară, se toarnă peste păr, după ce a fost spălat cu șampon și clătit.

Nuci verzi zdrobite

Ceva mai laborioasă, dar cu un rezultat excelent, este ur­mă­toarea me­todă: zdrobiți un pumn de nuci verzi, ne­coap­­te, într-un mojar și adău­gați un pumn de frunze de Nuc. Aco­pe­riți totul cu apă, adău­gați un vârf de cuțit de sare și lăsați mix­tura trei zile la ma­cerat. Adăugați apoi 5 căni de apă și puneți totul la fiert vre­me de 5 ore, la foc foarte mic. La sfâr­șit, trebuie să rămână cel puțin o cană de fier­tură. Strecurați li­chi­dul și folosiți-l la fel ca în re­țe­tele an­terioare. Li­coa­rea în­chi­să pe ca­re o ob­țineți colorează chiar și părul că­runt. Da­­că la fi­nal folosiți pen­tru ul­ti­mul clă­tit o in­fuzie foar­te con­cen­trată de Salvie, ea va întări efec­­­tul decoc­tu­lui de nuci. (Două lin­guri de Sal­vie us­­ca­tă se opă­resc cu o ju­mătate de litru de apă în clo­cot și se lasă la infu­zat zece minute.)

Pentru păr roșcat

Henna, culoarea prințeselor africane

De mii de ani, vopseaua naturală cea mai puternică pentru părul roșcat este henna, „taina” prințeselor africa­ne, o pulbere (argilă fină) care vine din Etiopia și Egipt și se găsește și la noi în toa­te magazi­ne­le cu pro­duse cos­­me­tice naturale. Henna este un antidot și pen­tru pă­rul gras în ex­ces, fiind­că îl usucă ușor. Dacă aveți păr uscat, după tratamentul cu henna spălați-vă cu un șampon în care puneți 3-4 picături de untdelemn de măsline.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian