Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia pădurii

– Acum, primăvara, fiecare copac se transformă în leac. Profitați! –

Foto: Shutterstock

Cine pășește primăvara într-o pădure n-o va putea uita repede. Foșnetul frunzelor, zborul păsărilor prin desișul de ramuri, forfota mă­runtă a insectelor ascunse în iarbă și licărul lumini­șurilor de soare nasc o vrajă care pă­trunde adânc în suflet: nu suntem singuri în lume, bunul Dumnezeu ne-a dat ca tovărășie pe drumul vieții paradisul naturii. Dar dincolo de „dulcele far­mec” al pădurilor noastre, ele sunt pentru om și o adevărată casă de sănătate, o far­macie uriașă, as­cunsă în scoarța, mugurii și florile din copaci. În făptura lor semeață și protectoare, arborii ascund nenumărate substanțe ac­tive, benefice sănătății. Prezența lor ne alină suferințele sufletești și tru­pești. Cu ajutorul lor pot să fie învinse boli rezis­ten­te la medicamentele de sinteză, dar ca să putem beneficia de uriașa lor forță vindecătoare trebuie mai întâi să le dezlegăm tainele.

PĂDUCELUL

(gherghin, gheorghin, mălăeț)

Întărește inima și nervii

Acțiune curativă: vasodilatator, sedativ ner­vos, tonic. Se poate folosi în: angina pectorală, mio­car­dită, senzație de apăsare în zona inimii, pal­pi­tații, dispnee (respirație scurtă). Are efect întăritor în perioada de conva­les­cență după unele boli, precum gripa și scar­latina. Se recomandă, de ase­menea, în cazul agitației ner­voase, fiind un întăritor al nervilor.

Perioada de recoltare: mai-iunie.

Părți folosite: frun­zele și flo­rile.

Utilizare: Infuzie – se opă­rește o lin­guriță de plan­­tă cu o ceașcă de apă cloco­tită. Se lasă 15 mi­nute, apoi se strecoară. Se îndulcește cu o lingu­riță de miere. Se bea câte o ceașcă de 3-4 ori pe zi.

Cura cu ceai de Păducel durează 6-8 săptămâni.

Atenție! În cazul unor probleme car­diace, înain­tea curei, consultați me­di­cul, pentru a descoperi cau­zele or­ganice ale bolii.

PLOPUL

Vindecă rănile

Acțiune curativă: astringent, grăbește vinde­ca­rea rănilor.

Perioada de recoltare: martie-mai.

Părțile folosite: mugurii.

Utilizare: Se pun într-un bor­can cu capac 100 g de muguri de Plop us­cați și 250 ml ulei de măsli­ne presat la rece. Se țin 14 zile la loc însorit, scu­turând bor­canul din când în când. Apoi se pun pe foc și se încălzesc, amestecând în­truna. (Nu se fierb!) Se stre­coa­ră printr-un tifon sau o pânză și în uleiul cald se dizolvă 45 g de ceară de albine. Cu alifia astfel obți­nută se ung rănile o dată pe zi. Se poate păstra la frigider circa o jumătate de an.

MESTEACĂNUL

Curăță sângele și vindecă cistita

Acțiune curativă: diuretic, stimulează diu­reza curățind căile urinare de bacterii. Dizolvă calculii și favorizează eliminarea acidului uric. Curăță sângele și impulsionează metabolismul.

Perioada de recoltare: mai-iunie.

Părțile folosite: frunzele.

Utilizare: Se toarnă o ceașcă de apă clocotită peste o lingură de frun­ze uscate, se infuzează 10-15 minute, se strecoară și se îndulceș­te cu o lin­guriță de miere. Se beau zilnic 1-3 cești.

Cură pentru curățirea sângelui: beți vreme de patru săptămâni, de trei ori pe zi, câte două cești din ceaiul de mai sus, în­dulcit cu o linguriță de miere.

ARȚARUL

Calmează guta și durerile reumatice

Acțiune cu­rativă: calmează fierbințeala din corp, răcorind zo­nele inflamate – de exemplu, în ca­zul gutei, al du­rerilor reumatice sau al celor pro­duse de înțe­pă­turile de insecte.

Perioada de recoltare: mai.

Părțile fo­lo­site: frunzele.

Utilizare: La reumatism sau gu­­tă se acoperă zonele inflamate cu frunze proas­pete, zdrobite ușor (de exem­plu cu sucitorul sau în piuliță). Se aplică de câteva ori pe zi, circa 1-2 ore, sau se pun comprese cu vin de Arțar. Acesta se prepară în felul următor: se acoperă frunzele cu vin și se lasă să fiarbă încet, circa 5-10 minute. Se în­moaie un prosop de in sau bumbac, se pu­ne pe um­flătură și deasupra se leagă un pro­sop uscat.

În cazul înțepăturilor de insecte se înmoaie în vinul de Arțar un ghe­motoc de vată, care apoi se aplică pe lo­curile respective.

NUCUL

Vindecă acneea

Acțiune curativă: dezinfectant, astringent. Se folosește în caz de acnee, eczeme și trans­pirație a pi­cioa­relor.

Perioada de recoltare: mai-iunie.

Părțile folosite: frunzele.

Utilizare: Împotriva acneei – se fierb la foc mic 6 linguri de frunze uscate în 200 ml apă, circa 5-10 minute. Se strecoară, iar în decoc­tul astfel obținut se înmoaie un ștergar de in sau de bumbac, care se aplică pe locurile bolnave. Durata: 1/2 oră.

Pentru eczeme și transpirația picioa­relor: decoctul se face într-o cantitate de patru ori mai mare și se fac băi la picioare. Zilnic, câte 10 minute.

De reținut:

* În general, plantele trebuie uscate înainte de fo­losire. Așezați-le pe o coală de hârtie (chiar și de ziar) și lă­sați-le să se usuce într-un loc cald, dar nu în­sorit. Când se rup sau se fărâmițează, sunt gata uscate. Du­rata este de circa 3-5 zile. * Păstrați-le într-o cutie cu capac. * Culegeți doar scoarță, frun­ze și flori pe care le cu­noașteți. * Nu mergeți în pădure dimineața la ora 6.00 sau după asfințit. * Nu culegeți de pe marginea șosele­lor, în apro­pierea zonelor industrializate sau pe marginea ogoa­relor (substanțele toxice pătrund și în îm­pre­jurimi odată cu precipitațiile).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian