– Acum, primăvara, fiecare copac se transformă în leac. Profitați! –
Cine pășește primăvara într-o pădure n-o va putea uita repede. Foșnetul frunzelor, zborul păsărilor prin desișul de ramuri, forfota măruntă a insectelor ascunse în iarbă și licărul luminișurilor de soare nasc o vrajă care pătrunde adânc în suflet: nu suntem singuri în lume, bunul Dumnezeu ne-a dat ca tovărășie pe drumul vieții paradisul naturii. Dar dincolo de „dulcele farmec” al pădurilor noastre, ele sunt pentru om și o adevărată casă de sănătate, o farmacie uriașă, ascunsă în scoarța, mugurii și florile din copaci. În făptura lor semeață și protectoare, arborii ascund nenumărate substanțe active, benefice sănătății. Prezența lor ne alină suferințele sufletești și trupești. Cu ajutorul lor pot să fie învinse boli rezistente la medicamentele de sinteză, dar ca să putem beneficia de uriașa lor forță vindecătoare trebuie mai întâi să le dezlegăm tainele.
PĂDUCELUL
(gherghin, gheorghin, mălăeț)
Întărește inima și nervii
Acțiune curativă: vasodilatator, sedativ nervos, tonic. Se poate folosi în: angina pectorală, miocardită, senzație de apăsare în zona inimii, palpitații, dispnee (respirație scurtă). Are efect întăritor în perioada de convalescență după unele boli, precum gripa și scarlatina. Se recomandă, de asemenea, în cazul agitației nervoase, fiind un întăritor al nervilor.
Perioada de recoltare: mai-iunie.
Părți folosite: frunzele și florile.
Utilizare: Infuzie – se opărește o linguriță de plantă cu o ceașcă de apă clocotită. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se îndulcește cu o linguriță de miere. Se bea câte o ceașcă de 3-4 ori pe zi.
Cura cu ceai de Păducel durează 6-8 săptămâni.
Atenție! În cazul unor probleme cardiace, înaintea curei, consultați medicul, pentru a descoperi cauzele organice ale bolii.
PLOPUL
Vindecă rănile
Acțiune curativă: astringent, grăbește vindecarea rănilor.
Perioada de recoltare: martie-mai.
Părțile folosite: mugurii.
Utilizare: Se pun într-un borcan cu capac 100 g de muguri de Plop uscați și 250 ml ulei de măsline presat la rece. Se țin 14 zile la loc însorit, scuturând borcanul din când în când. Apoi se pun pe foc și se încălzesc, amestecând întruna. (Nu se fierb!) Se strecoară printr-un tifon sau o pânză și în uleiul cald se dizolvă 45 g de ceară de albine. Cu alifia astfel obținută se ung rănile o dată pe zi. Se poate păstra la frigider circa o jumătate de an.
MESTEACĂNUL
Curăță sângele și vindecă cistita
Acțiune curativă: diuretic, stimulează diureza curățind căile urinare de bacterii. Dizolvă calculii și favorizează eliminarea acidului uric. Curăță sângele și impulsionează metabolismul.
Perioada de recoltare: mai-iunie.
Părțile folosite: frunzele.
Utilizare: Se toarnă o ceașcă de apă clocotită peste o lingură de frunze uscate, se infuzează 10-15 minute, se strecoară și se îndulcește cu o linguriță de miere. Se beau zilnic 1-3 cești.
Cură pentru curățirea sângelui: beți vreme de patru săptămâni, de trei ori pe zi, câte două cești din ceaiul de mai sus, îndulcit cu o linguriță de miere.
ARȚARUL
Calmează guta și durerile reumatice
Acțiune curativă: calmează fierbințeala din corp, răcorind zonele inflamate – de exemplu, în cazul gutei, al durerilor reumatice sau al celor produse de înțepăturile de insecte.
Perioada de recoltare: mai.
Părțile folosite: frunzele.
Utilizare: La reumatism sau gută se acoperă zonele inflamate cu frunze proaspete, zdrobite ușor (de exemplu cu sucitorul sau în piuliță). Se aplică de câteva ori pe zi, circa 1-2 ore, sau se pun comprese cu vin de Arțar. Acesta se prepară în felul următor: se acoperă frunzele cu vin și se lasă să fiarbă încet, circa 5-10 minute. Se înmoaie un prosop de in sau bumbac, se pune pe umflătură și deasupra se leagă un prosop uscat.
În cazul înțepăturilor de insecte se înmoaie în vinul de Arțar un ghemotoc de vată, care apoi se aplică pe locurile respective.
NUCUL
Vindecă acneea
Acțiune curativă: dezinfectant, astringent. Se folosește în caz de acnee, eczeme și transpirație a picioarelor.
Perioada de recoltare: mai-iunie.
Părțile folosite: frunzele.
Utilizare: Împotriva acneei – se fierb la foc mic 6 linguri de frunze uscate în 200 ml apă, circa 5-10 minute. Se strecoară, iar în decoctul astfel obținut se înmoaie un ștergar de in sau de bumbac, care se aplică pe locurile bolnave. Durata: 1/2 oră.
Pentru eczeme și transpirația picioarelor: decoctul se face într-o cantitate de patru ori mai mare și se fac băi la picioare. Zilnic, câte 10 minute.
De reținut:
* În general, plantele trebuie uscate înainte de folosire. Așezați-le pe o coală de hârtie (chiar și de ziar) și lăsați-le să se usuce într-un loc cald, dar nu însorit. Când se rup sau se fărâmițează, sunt gata uscate. Durata este de circa 3-5 zile. * Păstrați-le într-o cutie cu capac. * Culegeți doar scoarță, frunze și flori pe care le cunoașteți. * Nu mergeți în pădure dimineața la ora 6.00 sau după asfințit. * Nu culegeți de pe marginea șoselelor, în apropierea zonelor industrializate sau pe marginea ogoarelor (substanțele toxice pătrund și în împrejurimi odată cu precipitațiile).