Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

–  Premii peste premii, proiecte peste proiecte: în timp ce guvernanții bat pasul pe loc, țara își vede de drumul ei. Iar energia tinerilor se simte mai mult ca oricând –

Premiul „LA Times”, pentru Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul premiu anual al publicației americane „Los Angeles Times” pentru „cea mai bună carte de ficțiune”, cu romanul „Solenoid”, tradus în limba engleză și lansat pe piața de carte din Statele Unite. „«Solenoid» e o explorare borgesiană a vieții și a artei, în care diverse dimensiuni monstruoase erup în România comunistă”, își explică opțiunea „LA Times”. Scriitorul s-a aflat recent într-un turneu în Statele Unite ale Americii, unde a susținut o serie de conferințe și s-a întâlnit cu cititorii săi americani.

Castelul „Huniade” din Timișoara, refăcut prin PNRR

Castelul ”Huniade” din Timișoara, refăcut prin PNRR

Castelul „Huniade”, sediul Muzeului Național al Banatului, sin­gura clădire medievală din Timişoara, care a fost complet închis pu­blicului pentru restaurare, va fi redat circuitului muzeal, în urma unor noi lucrări de reabilitare, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Potrivit proiectului, cu cei peste 4 milioane de euro, se vor realiza, între altele, restaurarea zidurilor şi a tava­nelor, refacerea pardoselilor cu piatră naturală, restaurarea tâmplăriei și a feroneriei originale, dar și restaurarea faţadei prin­cipale, după fi­nalizarea lucrărilor de consolidare. Construit în anul 1307, din or­dinul regelui Carol Robert de Anjou, castelul a servit iniţial ca reşe­dinţă regală. Între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş pe atunci, a locuit aici cu familia sa, de unde provine și    numele de „Huniade”, dat castelului.

Cartier din Oradea, încălzit cu apă termală

Sonda care forează după apă termală

Municipalitatea din Oradea a dat star­tul lucrărilor de forare pentru extra­gerea de apă termală, în scopul încălzirii unuia dintre cartierele orașului. In­ves­tiția va asigura tranziția spre un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe apa geotermală, aflată în subteranele localității, explică oficialii Primăriei Oradea. Beneficiari sunt cei peste 13.000 de locuitori ai car­tierului Nufărul 1, respectiv peste 6.200 de apar­ta­men­te, insti­tu­ții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din car­tier. Investiția se apropie de 20 de milioane de euro, fără TVA.

Medalie de aur, la Salonul de la Geneva

Arădeanul Dănuț So­bol a obținut trei medalii – aur, ar­gint și bronz – cu trei dintre in­vențiile pe care le-a expus în cadrul Salonului Mondial de Inventică de la Geneva, desfășurat la finele lunii Apri­lie. Invenția „de aur” a lui Dă­nuț Sobol este o turbină eoliană cu pale pliabile, rea­lizate din țesături elastice, reciclabile, care cresc eficiența valorificării energiei extrase din vânt. Un alt arădean, Eugen Bușa, a luat medalia de argint, tot la Salonul de la Geneva, cu o soluție de prote­jare a mediului, cu apli­cabilitate în cazul transporturilor rutiere de mărfuri: este vorba despre un sistem de neu­tra­lizare a gazelor pericu­loase care rezultă în urma accidentelor.

Succes UBB cu un proiect despre defrișările din Carpați

Studenții de la Universitatea „Ba­beș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au câștigat fi­nala globală a SAS Cu­riosity, în cadrul căreia echipe de studenți din întreaga lume și-au testat aptitudinile din domeniul analizei de date. Cerce­tarea cu care s-au impus Ma­rian-Lucian Coțolan, Adina Tilea și Bianca-Nicoleta Marian, componenții echipei T(h)ree Sentinel, a avut ca subiect folosirea ima­ginilor din satelit pentru a detecta defri­șările din Munții Carpați. Studenții clujeni au fo­losit imagini colectate de satelitul Sen­tinel-2 cu privire la patru regiuni din Munții Car­pați. Me­toda de lucru folosită în cadrul pro­iec­tului poate ajuta autoritățile din Româ­nia – și din întreaga lume – la mo­ni­tori­zarea pă­durilor și poate contribui la di­mi­nuarea feno­menului defrișărilor.

Premii la Robotică pentru tinerii români

RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României, cu spri­ji­nul companiei Wave Studio, a câștigat două cam­pionate internaționale, desfășurate în Coreea de Sud și India. La Campionatul Internațional din Co­reea de Sud, a participat o echipă formată din 19 elevi de liceu, din Oradea, Suceava, Dej, Cons­tanța, București și Ilfov. România a ocupat locul 1 și premiul special pentru programare, urmată de echipa din Coreea de Sud.

La Campionatul Internațional din India, au con­curat echipe din India, Rusia, Kazahstan, Israel și România. Echipa noastră, AutoVortex, a obținut locul 1 și s-a calificat la Campionatul Mondial de Ro­botică din SUA, care se va ține în Huston și pentru Campionatul Internațional de Robotică din Australia, care se va desfășura în perioada 15-17 Iulie 2023.

Exemplu de bune practici: gara din Câmpia Turzii

După mai bine de 5 ani de așteptare (primul certi­fi­cat de urbanism fiind eliberat de administrația lo­ca­lă încă din anul 2017), stația CFR Câmpia Turzii in­tră în reabilitare. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 3.400.000 de lei. Vestea cu adevărat bună, pe care o pot folosi și alții, este că administrația locală din Câmpia Tur­zii a pus presiune constantă, în ultimii ani, pe pro­prietarul clădirii, Compania Națio­nală de Căi Ferate SA, pentru a reface clădirea. Ulti­ma măsură a fost aceea de majorare de cinci opri a impozitului pe clădire, pen­tru că era vorba despre un imobil degradat, iar legislația permite administrației locale să crească im­pozitul cu până la 500% în astfel de situație. „Am făcut tot ce am putut adminis­tra­tiv ca gara din Câmpia Turzii să fie rea­­bilitată. Iar acum, în sfârșit, va suferi prima re­a­bilitare din ultimii 40 de ani. Reabilitarea gării vine ca o completare la lucrările ample ce s-au făcut în ultimii ani la Câmpia Turzii. Anul tre­cut, am terminat de rea­bilitat strada Gării, care acum este o stradă modernă, cu piste de biciclete”, a declarat primarul orașului, Do­rin Lojigan.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian