Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Bătălia pentru o Republică Moldova europeană se află într-un moment critic”

– Un miting de amploare, cu peste 75.000 de participanți, a avut loc pe 21 Mai, în centrul Chi­și­năului, pentru a susține drumul european al Repu­blicii Moldova. La Adunarea „Moldova Euro­pea­nă”, inițiată de președinta Maia Sandu, a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metso­la. Poate fi considerat acest miting un succes, care va ajuta la consolidarea poziției Maiei Sandu?? Care e susținerea reală pentru cauza europeană în Republica Moldova?

– Potrivit unui sondaj recent, 58,8% din cetățenii Republicii Moldova susțin integrarea în UE, pe care o văd ca o sursă de avantaje economice și o posibi­litate de a circula și lucra liber în spațiul european, ceea ce mulți fac deja, folosindu-se de pașapoartele românești. Acasă, în Basarabia, situația este mai nuan­țată. Cel mai recent sondaj IMAS o plasează pe Maia Sandu aproape la egalitate cu socialistul pro-rus Igor Dodon, care este creditat și cu șansa de a câș­tiga alegerile în al doilea tur. Adăugăm victoria candidatei partidului Șor în Găgăuzia, și înțelegem cât de grea este sarcina Maiei Sandu și a PAS. Ac­tuala putere pro-europeană nu a reușit nici măcar să pătrundă în zona autonomă a Găgăuziei, unde ale­gătorii se cumpără, legăturile cu Rusia sunt puternice și televiziunile ruse, interzise în restul țării, sunt ur­mărite cu interes de o populație care abia dacă înțe­lege românește. Și abia acum a început Chișinăul să se gândească la o strategie de integrare a Trans­nis­triei. Partidul oligarhului fugar Ilan Șor contro­lează zo­nele din nord-est, Bălți, Orhei, cu bani furați din băncile moldovenești și cu sume imense prove­ni­te de la structurile mafiote ale statului rus și este greu să te lupți cu o propagandă electorală care îi cere gu­vernului să plătească facturile la energie ale popu­lației. Mitingul din 21 Mai era, desigur, necesar, pen­tru a trimite un semnal al susținerii pentru calea euro­peană a Republicii Moldova, al voinței politice a gu­vernului PAS și pentru a demonstra sprijinul de care beneficiază în UE, cu câteva săptămâni înainte de reuniunea liderilor europeni, care va fi găzduită la Chi­șinău, dar el nu rezolvă problemele    legate de să­ră­cie și corupție, cu care se confruntă Maia Sandu și care sunt speculate cu abilitate de forțele pro-mos­co­­vite. Bătălia pentru o Moldovă europeană se află, de fapt, într-un moment critic. Este încurajator, to­tuși, că nu a fost abandonată.

– Numai 9% dintre britanici consideră, în pre­zent, „Brexitul” mai mult un succes decât un eşec, indică un sondaj dat recent publicității. În schimb, 62% îl consideră ca fiind un eşec. Opinia publică este de acord cu realitatea că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost un eșec. Va mai do­moli această atitudine („Bregret”-ul”, valul euro­sceptic din anumite țări europene?

– Eșecul Brexit a fost constatat mai demult, pe măsură ce economia Marii Britanii a început să se contracte după pierderea principalei piețe de export, care era UE, și după ce s-a constatat că imigrația ile­gală, marele bau-bau al campaniei Brexit, a crescut după Brexit, în loc să scadă, iar Partidul Con­servator de guvernământ, promotor al Brexit, nu este capabil să-i facă față. De altfel, discursul euro­scep­tic al su­veraniștilor din principalele țări ale UE, Fran­ța și Germania, s-a domolit considerabil, deoa­rece son­dajele arată că, indiferent cu cine votează, majo­ritatea covârșitoare a francezilor și a germanilor vor să rămână în UE. La fel și italienii, deși au ales o alianță politică ostilă UE. Iată, însă, că după alegeri, guvernul Meloni s-a dovedit cooperant cu Bruxelles-ul, căci nu își poate permite să piardă cele 200 de miliarde de euro din PNRR. Suveraniștii, care fac de fapt jocul lui Putin, sunt mai vocali în statele mici foste comuniste, unde corupția este mai greu de com­bătut și inegalitățile economice și sociale mai greu de rezolvat, ceea ce sporește nemulțumirea electo­ratului. Totuși, nici măcar premierul Ungariei, Viktor Orban, nu pune problema ieșirii din UE; el dorește să o submineze din interior și să facă jocurile lui Pu­tin, bucurându-se, concomitent, de banii europeni. Dacă s-ar pune undeva problema unui referendum pri­vind ieșirea din UE, sigur că eșecul Brexit ar putea fi un argument important pentru pro-europeni. El va fi probabil folosit în campania electorală pentru ale­gerile de anul viitor pentru Parlamentul European. Pericolul real este ca suveraniștii să câștige destul de multe mandate pentru a crea dificultăți Comisiei Eu­ropene. În acest context, se cuvine să privim cu îngri­jorare la discursul suveranist extremist al unor parti­de din România, inclusiv al PSD, și la propaganda deșănțată anti-UE a unor televiziuni „de știri” plătite de guvern și de partidele de la guvernare. Nu suntem, ca țară, chiar atât de imuni la suveranism pe cât ne-am dori.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian