– Urmașă cu acte în regulă a velocipedului construit la Paris, în 1865, bicicleta s-a răspândit în sec. XX pe tot mapamondul. Mijloc de transport popular și nepoluant, moda ei revine în forță, fiind considerată o opțiune la îndemână într-o lume ghidată de idealuri ecologiste. Ce fac autoritățile române pentru bicicliști? –
Campioni la produs biciclete

Primul velociped avea roata din față mai mare și pedalele puse pe axul ei. A ajuns rapid și în România. Ziarele au consemnat încă din anul 1869 prezența în București a acestui vehicul bizar, cu numai două roți, pe care pedalau cocoțați tineri emancipați, dornici să adopte invențiile tehnice ale Occidentului. Achizițiile s-au înmulțit, astfel încât, în 1891, funcționa la București un Club al Velocipediștilor. Între timp, un englez, H.J. Lawson, a inventat sistemul de transmisie prin lanț. Apoi au fost introduse anvelopele de cauciuc umflate cu aer, produse de John Dunlop, și a fost construit cadrul în formă de romb. La răspântia dintre sec. XIX și sec. XX, bicicleta a căpătat un aspect modern, cu roți egale, fiind îmbunătățită pe măsură ce producția s-a extins în numeroase țări. La noi, de la bun început, au urcat în șa bărbați și femei deopotrivă, funcționari comerciali, poștași, militari, studenți. Scriitorii și artiștii noștri, mereu deschiși la nou, au descoperit și ei plăcerea de a pedala: Alexandru Macedonski, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Ștefan Luchian s-au numărat printre ei. Acesta din urmă, un sportiv renumit în tinerețe, a câștigat cursa București – Giurgiu, organizată în 1898. Maria Mihăescu, una dintre cele mai frumoase femei din perioada interbelică, s-a procopsit cu porecla „Mița Biciclista”, fiindcă se plimba mai tot timpul cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Emil Cioran, filozoful nostru sceptic, care a dobândit la Paris faimă mondială, a fost un împătimit al mersului pe bicicletă. După ce s-a stabilit în Franța, obișnuia să efectueze călătorii lungi, pedalând prin provinciile Hexagonului. În a doua jumătate a sec. XX, în timpul regimului comunist, a fost lansată producția autohtonă de biciclete, cele mai cunoscute mărci fiind: Tohan, Victoria și Carpați. În prezent, România ocupă locul doi în Uniunea Europeană, după Portugalia, la producția de biciclete: 2.500.000 pe an, cele mai multe fiind exportate. Fabricile funcționează în Deva, Reșița și Timișoara.
Bicicleta unchiului Gică

Știu să merg pe bicicletă, dar nu am una a mea. De fapt, urc rareori în șa. O fac vara, când închiriez o bicicletă și mă plimb pe aleile Herăstrăului cu copiii. Lor le-am cumpărat, de când erau mici, două rânduri de biciclete, ajutându-i să-și însușească tehnica pedalatului. Eu am învățat singur, pe bicicleta unchiului Gică, fratele tatei. Făceam curse pe mejdină, am și căzut în urzici. Cei mai cunoscuți bicicliști din Polovragiul copilăriei mele erau poștașul Ion Iancu și felcerul neoficial, Nicolae (Culină) Brănică. Poștașul aducea ziarele și revistele la care era tata abonat. Între ei avea loc, deseori, un dialog scurt. „Mi-ai adus Magazinul?” „Magazinul e în centru.” Atunci tata îi adresa o înjurătură amicală și poștașul scotea din geanta lui uriașă, din piele, revista râvnită. Încăleca din nou pe bicicletă și împingea apăsat în pedale, pe șoseaua ce duce în poarta Mânăstirii Polovragi. Felcerul, nea Culină venea să ne facă injecții. Învățase în armată și apoi și-a oferit serviciile și consătenilor. Îl vedeam apărând pe bicicletă, cu cămașa albă, fâlfâind în vânt (purta costum popular ungurenesc), cu clopul negru pe cap, cu geanta mică, maronie, atârnată de ghidon: acolo ținea cutia cu seringa și acele sterilizate. Niciodată nu am suferit vreo complicație în urma înțepăturilor pe care le executa profesionist, la fel de bine ca un angajat de spital. Iată, nu numai informațiile despre lume veneau la noi pe bicicletă, ci și vindecarea, prin mâna dibace a lui nea Culină, care s-a dus la cele veșnice recent, la vârsta de peste 90 de ani. În vremurile acelea, circulau puține mașini pe șosele, mersul cu bicicleta era mai sigur, în vreme ce azi este tot mai riscant să pedalezi prin sate și comune, ce să mai vorbim despre orașe, mai ales despre București! Sunt câteva piste amenajate, ce-i drept, însă insuficiente. Șoferii nu-i agreează pe bicicliști, îi claxonează, îi timorează în trafic. În plus, aerul poluat este inspirat din plin de bicicliști. Un amic care iubește mersul pe două roți a făcut o radiografie pulmonară și medicul, văzând rezultatele, l-a întrebat: „Lucrați într-o cocserie?”.
Raiul bicicliștilor

În noua eră ecologistă, bicicleta a devenit un mijloc de transport etic. Ești un cetățean responsabil, dacă renunți să te deplasezi în oraș cu mașina poluantă și alegi bicicleta. Unii conaționali sunt atât de responsabili, încât și-au amenajat bicicletele în așa fel încât pot să transporte doi copii în același timp, unul în față, altul în spate, luând în piept traficul dificil al Bucureștiului! Este adevărat că șoferimea marilor orașe ar vrea să nu mai vadă niciun biciclist pe asfalt, cel puțin nu la ore de vârf și, în niciun caz, pe străzile cu sens unic, fiindcă nu-i poate depăși. De partea cealaltă, și bicicliștii și-ar dori o lume fără mașini, cu bulevarde și străzi libere. Deocamdată, acest lucru este imposibil! Cum vor fi rezolvate lucrurile? Am citit în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care beneficiază de o alocare totală de aproape 30 de miliarde de euro, că ar trebui să fie amenajate în România, în următorii ani, piste și trasee cicloturistice cu o lungime totală de 3000 km. Sunt primării care au semnat deja contractele în valoare de câteva sute de mii, ba chiar și de un milion de lei, ca să amenajeze o pistă din beton. Una va fi construită, de exemplu, în comuna Frăsinet din județul Călărași, situată pe malul unui lac cu malurile brodate de trestii și stuf. Prin apropiere se află Mânăstirea Tăriceni. Mergi pe șosea și vezi, printre case, întinderea de ape pe care lunecă barca unor pescari. Pista ar urma să treacă pe la porțile gospodăriilor, să traverseze un câmp cultivat cu cereale și să ajungă pe malul lacului. Un bun loc pentru a te plimba călare pe o bicicletă, dar, dacă ești bucureștean, ar trebui să șofezi o oră până aici, înainte să sari în șa. Se vor plimba localnicii, desigur, copiii, adolescenții, pescarii. Pistă să fie, că vor veni și bicicliștii! Tot în Călărași, am fost la Dragalina, unde primarul spune că va amenaja în total 11 km de piste. Dragalina are 8000 de locuitori și, trebuie să recunosc, am văzut numeroși locuitori circulând prin centru cu bicicleta. Mai aproape de București, și primăria Dridu va amenaja o pistă de 3 km lungime.
Atenție la pericole!
Dar lucrurile nu se opresc aici. Au câștigat proiecte și consilii județene care au format asociații pentru amenajarea unor trasee cicloturistice de zeci de kilometri lungime. Unul dintre aceste trasee va traversa Munții Apuseni, prin teritoriile județelor Cluj, Alba și Bihor. În județul Vâlcea, în zona Drăgășani, dar și în județul Mehedinți, sus, pe podiș, vor fi amenajate piste pentru biciclete cu motor electric. Pe digurile de apărare ale unor râuri interioare vor fi, de asemenea, amenajate de filiale ale Apelor Române piste de biciclete. Un rai al bicicliștilor ar putea fi România, dacă lucrurile merg bine și obiectivele sunt îndeplinite. Câteva aspecte nu trebuie, însă, pierdute din vedere. Unul ține de protecția celor angajați pe traseu. Cum evităm ca un biciclist să fie atacat de câinii fără stăpân sau de urși, pe traseele montane? Dacă începe din senin o furtună, în timp ce biciclistul pedalează pe un dig, unde s-ar putea adăposti? Dacă un arbore doborât de vânt cade de-a lungul unei piste, cine și în cât timp va degaja locul? Entuziasmul câștigării unui proiect (îl simt cel mai bine consultanții și proiectanții) trebuie însoțit de multă prevedere, pentru ca plăcerea unei curse pe două roți să fie lipsită de peripeții!