Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Doi pe un balansoar – Alimente acide și bazice

–  Vreți să vă întăriți oasele, să îmbunătățiți funcționarea rini­chilor și să preveniți infecțiile? Aveți șanse să realizați toate acestea dacă veți combate hiperaciditatea din organism. În aceste pagini vă prezentăm strategiile cele mai eficiente –

„Balanța acido-bazică” – probabil că sintagma nu vă este străină, ați mai întâlnit-o în diferite contexte, dar îi cunoașteți exact înțelesul? Iată explicația dată de nutriționiști: „Valoarea pH-ului din sângele nostru trebuie să se mențină constantă, el n-are voie să fie nici prea alcalin și nici prea acid, evitându-se astfel hiperaciditatea din organism”.

Echilibristică nonstop

Foto: Dreamstime

Nivelul pH-ului se mă­soară pe o scală cu­prinsă între 1 și 14, unde 1 în­seam­nă extrem de acid, 14 – foarte alcalin, iar 7 – neu­tru. Sângele trebuie să ră­mână mereu la o valoare ușor bazică, de 7,4. În mo­mentul când se înregis­trează abateri, intră auto­mat în ac­țiune sistemele de amorti­zare. Rinichii au ca­pacitatea de a elimina prin urină aci­zii în exces, iar țesutul con­junctiv îi poate depozita temporar. Sur­plu­sul de acizi se evacuează și prin plă­mâni (odată cu ae­rul expi­rat), prin piele (în transpi­rație) și prin intestin (trans­por­tat de mate­riile fecale). Din fericire, toate me­canismele de re­gla­re sunt permanent inter­conec­tate, așa încât, în cazul când unul cedează, un altul îi preia sar­cina. Totuși, dacă sunt supra­solicitate continuu de-a lungul anilor, cândva își vor atinge limitele și nu vor mai reuși să pună sta­vilă hiper­acidității.

Carne, lapte, brânză – aciditate masivă

Echilibrul acido-bazic este influențat în mare măsură de ceea ce mâncăm. În special alimentele bogate în proteine, pe care le ingerăm zilnic, cum sunt carnea, laptele, brânza sau ouăle, contribuie la creșterea masivă a acidității. Și cele cu conținut ridicat de carbohidrați, ca pastele, orezul, pâinea sau fulgii de ovăz încarcă organismul cu acizi. Dacă hrana nu asigură o contrapondere alcalini­zantă corespunzătoare, corpul este nevoit să ape­leze la propriile sale rezerve: el extrage sărurile organice din oase, ceea ce va duce în final la osteo­poroză. De aceea, este important să realizăm o combinație corectă de alimente bazice și acide. Modelul ideal de farfurie la una din mesele noas­tre principale arată astfel: pe jumătate ocupată cu legume, un sfert cu proteine (carne, pește, legu­minoase, ouă sau lactate) și un sfert cu alimente care conțin amidon (leguminoase, cartofi, orez, paste). Ar mai fi de reținut încă două amănunte semnificative: proteinele vegetale generează mai puțin acid decât cele de origine animală, iar lămâia, în ciuda gustului ei acru, este alcalinizantă.

Băuturile acționează de asemenea asupra echi­li­brului acido-bazic. Apa plată, apa cu lămâie și ceaiurile neîndulcite de Urzică, Păpădie, Coada-șoricelului sau Armurariu susțin eficient rinichii în lupta lor contra hiperacidității. În schimb, bău­turile îndulcite au efect acidifiant.

Cum se manifestă hiperaciditatea

Aruncând o privire cri­tică asupra meniului dvs. zilnic din ultima pe­ri­oadă, vi se pare că ali­mentele bazice n-au deți­nut o pon­dere suficientă? Este po­sibil ca în corpul dvs. să fi avut loc o creș­tere a ni­velului de acid, simultan cu pierderea de baze, ceea ce produce consecințe ne­gative atât în planul fizic, cât și în cel psihic. În con­tinuare, vom trece în re­vistă pas cu pas manifes­tările ca­rac­teristice ale hi­peraci­dității, indicându-vă toto­dată cele mai eficiente strategii cu care le puteți combate.

Tractul digestiv

Felul principal, legumele

Nivelul ridicat al acidității riscă să deregleze pro­cesul digestiei. Atâta vreme cât în intestinul subțire există un pH acid, enzimele digestive nu se pot activa, așadar anumite componente ale con­ținutului intestinal nu vor fi digerate optim. O consecință posibilă este diareea.

Soluția: Măriți substanțial ponderea alimen­telor alcalinizante în dieta dvs., legumele trebuie să devină felul principal la masă. Desigur, o alimentație echilibrată nu poate exclude carnea, peștele sau brânza, însă importante sunt propor­țiile. Alături de 100 grame de carne sau pește, consumați 300 grame de legume, nu doar câteva câteva rondele de roșii, ca garnitură. Astfel veți neutraliza acizii.

Rinichii și căile urinare

Minimum doi litri de apă plată pe zi

Când corpul trebuie să se elibereze de surplusul de acizi, rinichii au de prestat o muncă grea, ceea ce îi îmbătrânește prematur și le alterează func­ționalitatea. În plus, o alimentație acidă, cu con­ținut mare de proteine, reduce pH-ul urinei, fiindcă prin ea se elimină mult acid uric. Aceasta favori­zează formarea pietrelor la rinichi.

Soluția: Cu ajutorul dietei alcaline, capacita­tea de funcționare a rinichilor se poate menține intactă chiar și la o vârstă înaintată. Scade valoa­rea acidului uric, prin urmare și riscul de calculi renali sau de gută. Acordați atenția cuvenită și consumului de lichide – minimum doi litri de apă pe zi (nu carbogazoasă, ci plată). Persoanele pre­dispuse la gută din pricina valorii crescute a acidului uric ar trebui să fie reticente în privința sucurilor de fructe, deoarece fructoza prezentă în ele va spori cantitatea de acid uric.

Sistemul osos

Calciu și vitamina D

Deși nu există deocamdată studii care să fur­nizeze dovezi în acest sens, specialiștii presupun că proteinele animale din hrană provoacă osteo­poroza, întrucât determină scoaterea sărurilor orga­nice din oase. De asemenea, se pare că tot hiper­­aciditatea se face vinovată de dureroasa rigi­ditate articulară cu care mulți se trezesc dimi­nea­ța, dar apoi scapă de ea după ce se mișcă puțin.

Soluția: Furnizați sistemului osos materialul de construcție necesar – calciu și vitamina D. Iar dacă nu suferiți încă de osteoporoză, vă vor fi de fo­los anumite activități sportive, ca joggingul, să­riturile cu coarda sau cele pe trambulina elastică. Ele îmbunătățesc densitatea oaselor prin stimula­rea celulelor osteoblaste, care încep să producă mai mult țesut osos. Însă nu uitați că astfel de antrenamente se fac doar cu avizul medicului.

Musculatura și articulațiile

Alimentație de tip mediteranean

Foto: Shutterstock – 2

Crampele musculare frecvente și inflamațiile articulare sunt atribuite, de asemenea, hiperaci­dității. E bine să facem mișcare, totuși supraso­licitarea în timpul progamelor sportive poate da naștere, la rândul ei, unei forme de aciditate exce­sivă: în mușchi se produc microleziuni, iar celulele eliberează acid lactic. Este ceea ce numim febră musculară.

Soluția: Un studiu realizat de cercetătorii suedezi a demonstrat că alimentația de tip medi­teranean, cu multe legume și un consum moderat de lactate, reușește să tempereze considerabil acti­vitatea inflamatorie la pacienții cu artrită reuma­toidă. În afară de aceasta, practicarea consecventă a exercițiilor destinate fasciilor musculare oferă o șansă reală de activare a circulației locale și de ameliorare pe termen lung a mobilității aparatului locomotor.

Pielea și țesutul conjunctiv

Apă și băi cu argilă

În principiu, e salutar faptul că țesutul con­junctiv poate servi ca depozit provizoriu pentru suplusul de acizi, dar în cazul când situația devine una de durată, apar inflamații în țesut și se creează condiții propice pentru dezvoltarea celulitei. Se pot declanșa și dureri nespecifice, deoarece în interiorul țesutului conjunctiv se află terminații nervoase. Și: cu cât mediul este mai acid, cu atât țesutul conjunctiv al hipodermului poate reține mai puțină apă. Rețeaua de fascii se usucă și se rigidizează. Pielea feței nu mai este hidratată îndeajuns și formează riduri.

Soluția: Transpirațiile abundente pe terenul de sport ori la saună curăță parțial țesutul con­junc­tiv și pielea. Pentru aceasta, este neapărat necesar să beți cel puțin 1,5 – 2 litri de apă zilnic. Și baia cu argilă purifică pielea, o tonifiază și îi oferă un binevenit aport de minerale.

Sistemul imunitar

Fibre, amidon, plimbări prin ploaie

Știați că unii agenți patogeni, printre care și virusul pandemiei, SARS-CoV-2, preferă un mediu acid? Desigur, alimentația alcalină nu ne garantează o protecție impenetrabilă contra infec­țiilor, totuși, s-a constatat că ea face viața grea ata­catorilor pătrunși în corpul nostru pe furiș, împie­dicându-i să provoace toate distrugerile de care ar fi capabili. Căci celulele imunitare din intestin sunt mai active, în condițiile în care concentrația acizilor nu depășește nivelul normal.

Soluția: Fibrele alimentare, în special cele din anghinare, andive și păstârnac, sunt utilizate ca materie primă de bacteriile intestinale, care produc din ele acizi grași cu acțiune antiinflamatoare. Același lucru se întâmplă și cu amidonul rezistent, obținut prin fierberea și răcirea alimentelor care conțin amidon, cum sunt cartofii, orezul și pastele. Totodată s-a observat că ingerarea unei cantități mai mari de alimente alcaline duce la creșterea numărului de limfocite T, care joacă un rol impor­tant în imunitatea celulară. Și dușurile alternative, calde și reci, procedura cu jeturi de apă după modelul Kneipp, precum și ieșirea la plimbare indiferent de starea vremii îmbunătățesc capa­cita­tea de autoapărare a organismului.

Starea psihică

Respirație abdominală

Se știe că stresul și tensiunile emoționale pot șubrezi organismul. Însă și reciproca este vala­bilă: hiperaciditatea provocată de unele prepa­rate care accelerează arderea grăsimilor în tim­pul dietelor de slăbit generează frecvent depri­mare și o sen­zație permanentă de oboseală. Iar când odihna și somnul sunt afectate, nici siste­mele de reglare a balanței acido-bazice nu mai pot funcționa la turație maximă.

Soluția: În curele de slăbire, este indicată administrarea unor suplimente alcaline, care să ajute la menținerea echilibrului între acizi și sărurile bazice. Adesea, ele reușesc să îmbună­tă­țească starea de spirit. De asemenea, specia­liștii ne recomandă ca, în perioadele stresante, să exer­săm respirația abdominală care, fiind mai profun­dă, utilizează în totalitate capacitatea pulmonară. Aceasta favorizează relaxarea și în același timp optimizează absorbția oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon. Printr-o irigație sangvină mai bună, sunt susținuți indirect rinichii, în activi­tatea lor de detoxifiere a organismului.

Măsurați-vă singuri aciditatea, câteva zile la rând

În farmacii și în magazinele naturiste se găsesc benzi de măsurare, cu ajutorul cărora vă puteți determina personal nivelul pH-ului. Țineți banda pentru câteva secunde în jetul urinar sau captați o mică parte din el într-un pahar de unică folosință și introduceți acolo banda, apoi scoateți-o și aș­tep­tați două-trei minute, până se colorează. Tot ce aveți de făcut este să comparați nuanța cromatică ce apare, cu scala de culori impri­ma­tă pe cartonaș – și în acest mod, puteți afla gradul de aciditate. Re­țineți însă că el variază semni­ficativ în cursul zilei, motiv pentru care se recomandă efectua­rea de măsurători câte­va zile la rând, de mai multe ori pe zi, întot­deauna înainte și după mese. No­tând de fiecare dată rezultatul, veți obține un fel de diagramă. Este bine de știut că repetarea insis­tentă a unor valori scăzute, de 5 și 6, poate repre­zenta un semnal de hiperaci­ditate, care ne­cesită investigații medicale.

Alimente alcalinizante – Top 10

Cartofii – Sățioși și capabili să ofere o con­centrație bazică ridicată, tuberculii nelipsiți din bu­cătărie constituie o garni­tură care se combină per­fect cu diferite alimente puter­nic acidifiante, cum sunt carnea și mezelurile.

Pătrunjelul – Verdeața cu gust puțin picant și aro­mă proaspătă ascunde o for­ță alcalinizantă redu­tabilă. Pă­trunjelul este unul din ingredi­en­tele ce se regăsesc mereu în smoothie-urile verzi care ne înfru­musețează diminețile. Cel mai bine se potri­vește alături de spanac și zer.

Bananele – Conținutul bo­gat de potasiu și magneziu face din deli­cioa­sele fructe aduse de la tropice o sursă consistentă de săruri bazice cu efect percutant. Totodată, ele au darul de a ne energiza rapid.

Fructele uscate fără zahăr adăugat – Stafidele, smochinele, curmalele și caisele se situează în pri­mele rânduri ale alimen­telor cu acțiune bazică. Amestecați-le în musli sau consumați-le, pur și simplu, ca gustări între mese.

Lăstarii de bambus – Îi puteți cumpăra din magazinele cu specific asiatic, uneori sub eti­che­ta „muguri de bambus”. Utilizați în medicina tran­dițională chineză, începând din secolul VII, și foarte pre­țuiți pentru potențialul lor alcali­nizant, ei au fost ulterior in­tro­duși și în alimen­tație. Aten­ție: nu se consumă nicio­dată cruzi, deoa­rece conțin o mare cantitate de substanțe toxice. Trebuie lăsați să stea în apă câte­va ore, înainte de preparare, iar după aceea, se fierb bine sau se pun la fermentat. Au acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, bactericidă, anti­vi­rală și expec­torantă. Datorită alcalinității lor, lăstarii de bam­bus grăbesc vindecarea ul­ce­rului, dar nu numai atât: blochează dezvol­tarea tumo­rilor, întăresc oasele și articulațiile, reglează gli­cemia, reduc colesterolul „rău” și normalizează tensiunea.

Sambal Oelek – Aceasta este denumirea orientală a unui sos picant pe bază de chili, foarte îndrăgit în Asia de Sud-Est, îndeosebi în Indo­nezia și Malaysia. Se vinde și la noi, chiar și în supermarketuri. Pe lângă mai multe varietăți de ardei iuți roșii, el conține și pastă de creveți, ghim­bir, usturoi, cea­pă, zeamă de lămâie și zahăr de palmier. Fiind alcalin, contraba­lan­sează acidi­tatea mân­cărurilor cu carne sau pește, dar se poate adău­ga și la supe, orez fiert, chiar și la ouă.

Curcuma – Pulberea galbenă, întrebuințată la condimentarea sosurilor pentru marinat și a supelor de legume, este totodată unul din prin­cipalele ingre­di­ente ale „laptelui auriu”, o bău­tură tra­di­țională folo­sită în medicina ayur­ve­dică pen­tru for­tifi­ca­rea sistemului imunitar și a celui nervos.

Spanacul – Este una din sursele cele mai consistente de săruri bazice. Încercați lasagna cu spanac, găluște cu spanac sau o salată din frunze de spanac fraged – și vă asigurăm că nu veți duce deloc dorul cărnii.

Gălbiorii – Drăgălașii bureți galbeni trebuie mai întâi curățați cu grijă, iar apoi fierți la foc mic sau la aburi. Vă su­ge­răm o rețetă: pre­parați o clătită din făină de hrișcă (căci hrișca este și ea bazică) și puneți deasupra bu­reții fierți.

Zerul – Spre deosebire de alte lactate, zerul este ușor alcalin. Poate servi ca bază pentru o băutură energizantă cu puține calorii, care să vă dea o mână de ajutor în curele de slăbire. Citim pe internet că există cineva care a găsit ideea suficient de interesantă pentru a fi implementată industrial. A încercat – și a reușit. Producătorul de lactate Meotis, din județul Co­vasna, valorifică zerul, produs secundar rezultat din prelucrarea laptelui, care era până acum irosit. Combinându-l cu diverse arome naturale (căpșuni, lămâie, mentă cu cafea), a scos pe piață un fitness drink numit Fructozer. Din păcate, degeaba ne-a lăsat gura apă: se pare că, deocamdată, produsul se distribuie numai pe plan local.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian