Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Soarele și cancerul

– Paza bună trece primejdia rea –

Foto: Shutterstock

De la Bruxelles sosesc din când în când informații ne­liniștitoare: ni se spune că gau­ra din stratul de ozon de deasupra con­tinentului european a cres­cut din nou. Așadar, scu­tul at­mosferic ce ne apără de radia­țiile dăună­toare ale soa­relui con­tinuă să se subțieze. Cei mai în­grijorați sunt medicii derma­to­logi. „Spo­rirea inci­­denței can­cerului de piele, în special la persoa­nele mai tinere, ne pune serios pe gân­duri”, atrage atenția dr. Klaus Hoffman de la Ruhr-Universität Bochum. El pre­ci­zează că în Germania se înre­gistrează în fiecare an circa 75.000 de ca­zuri noi, dintre care aproximativ 6900 ma­nifestă boa­la în forma ei cea mai agresivă, mela­nomul ma­lign. În jur de 2000 de pacienți nu reușesc să supra­viețu­iască.

Mulți oameni se dedau fără grijă unor băi de soare prelungite, deoarece subapreciază pericolul pe care îl re­pre­zintă cancerul de piele. Ei nu-și pot imagina că o mică pată de pe su­prafața pielii le-ar putea ame­nința viața. Dar melanomul malign este capabil să răspândească metastaze în tot orga­nis­mul, într-un interval de numai câteva luni. Căci el pă­trunde până în cele mai profunde straturi ale pielii, iar aces­tea sunt străbătute de nu­meroase vase lim­fa­tice și sanguine. Este suficientă desprinderea câtor­va celule can­ce­roase în această zonă, pentru ca ele să fie imediat trans­­portate în diverse direcții, putând ajunge, de pildă, în plămâni, ficat sau oase.

Alte forme de cancer al pielii nu proli­ferează atât de rapid. Așa sunt carcinomul cu celule bazale (nu se diseminează) ori carcino­mul spino­celular (formează eventual metastaze abia după mai mulți ani). Am­bele depind de doza totală de ultraviolete primită în decur­sul în­tregii vieți. În schimb, pentru melanomul malign este esențial numărul de insolații (una singură, așa­dar, nu con­stituie încă un motiv în­dreptățit de pa­nică).

Întrucât depistarea pre­coce vă poate salva viața, mai ales dacă e vor­ba de un melanom malign, ține­ți-vă sub observație pie­lea, ca și pe cea a par­tene­rului și a copiilor. De exem­plu, după duș verificați (ca o com­ponentă a în­grijirii corporale) dacă pielea dvs. prezintă vreuna dintre ur­mătoarele modificări:

* Asimetrie (neregularitate) – Seamănă cu o pată hepatică, însă nu e rotundă sau ovală, ci se prelungește mai mult într-o parte.

* Delimitare – Margine discon­ti­nuă, arcuită, crestată, imprecisă.

* Culoare – Neuniformă, variind de la negru, maroniu, roșu, cenușiu, până la alb.

* Diametrul – Depășește 5 mm.

* Proeminență – În cuprinsul pe­tei există o protuberanță (ilumi­nând-o lateral, observăm că pro­iectează o um­bră).

* Alte semnale de alarmă – Mo­dificările apă­rute pe piele nu dispar nici după șase săptămâni, dau senzații de mâncărime ori sângerează, au pete roșietice, aspre la pipăit ca glaspa­pi­rul. Dacă re­mar­cați astfel de lucruri sau aveți dubii, faceți ne­întârziat o programare la dermatolog!

* Inofensivă – Pigmentația (semn din naștere, respectiv pată hepatică) este perfect rotundă.

* Dubioasă – Neregulată ca formă și culoare. Ar putea fi încă benignă. Ară­tați-i-o unui medic.

* Malignă – Margine destrămată, culoare neuniformă. Necesită de urgență tratament medical!

* Malignă – Proeminentă, de formă neregulată. Solicitați neîntârziat un consult dermatologic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian