Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O legendă a muzicii pogoară în București – DEEP PURPLE

– Deși bat spre 80 de ani, vor să-și împartă bucuria de a cânta, cu românii –

The Legend

Nu există cuvinte potrivite pentru a descrie contribuția fenomenală pe care formația britanică Deep Purple a adus-o muzicii rock. A vândut peste 100 de milioane de albume și a umplut la refuz arenele din întreaga lume timp de decenii. Respec­tatul post de radio Planet Rock a declarat că sunt „a cincea cea mai influentă formație din toate timpurile”. De asemenea, trupa Deep Purple a pri­mit premiul „Legend”, la „World Music Awards” 2008 și a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, în 2016. Mulți critici îi încadrează în cate­goria „regală” a muzicii rock.

Înfiinţată la Londra, în 1968, unde s-a lansat inițial sub numele de Round­about (un nume pe care l-a schimbat repede în Deep Purple), trupa brita­nică este considerată (alături de Led Zeppelin şi de Black Sabbath), drept una dintre precursoarele genului heavy metal sau ale hard rock-ului modern.

Gălăgie și bani

„Guinness Book of World Records” consemna, în 1972, că Deep Purple era „Cea mai gălăgioasă trupă de pe glob”. Cea mai gălăgioasă, dar și cea mai prolifică, ținând cont că au vândut milioane de discuri în toată lumea și au influențat generații întregi de muzi­cieni. Cele 22 de albume de studio și câteva zeci de discuri de platină și aur alături de numeroasele prezențe pe primele poziții în topurile din întreaga lume confirmă măreția lor muzicală.

Trupa de „aur” Deep Purple a fost alcătuită din Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Jon Lord și Ritchie Black­more, creatorii unora dintre cele mai renumite melodii ale formației din anii ‘70, inclusiv ai albumului „Made In Japan”, considerat azi drept unul dintre cele mai importante și influente albume live din toate timpurile.

Cum era de așteptat, în cei peste 50 de ani de activitate și o pauză de 8 ani (1976–1984), Deep Purple și-a mai schimbat com­ponenţa. Din trupa de pletoși idealiști care au pornit la drum la mijlocul anilor ‘60 și au făcut furori în anii ‘70 mai fac parte: Ian Paice (tobe), Roger Glover (chitară bas) și Ian Gillan (voce). Dar singurul instrumentist care apare pe absolut toate albumele formaţiei (22 de studio și 45 live) este toboşarul Ian Paice. Atât Roger Glo­ver, cât și Ian Gillan au fost atrași, câțiva ani, de mirajul altor orizonturi muzicale, însă au revenit amândoi, în 1984, la prima lor dragoste – Deep Purple.

Alături de Ian Gillan (77 ani), Roger Glover (77 ani) și Ian Paice (74 ani), azi fac parte din trupă și Don Airey (75 ani – clape) și Simon McBride (me­zinul, 44 ani – chitară). Simon l-a înlocuit anul tre­cut pe Steve Morse (68 ani), care a renunțat la tur­nee din motive personale, dorind să-și petreacă mai mult timp împreună cu soția lui bolnavă.

„Moșnegii” țanțoși

Chiar dacă baza trupei este alcătuită din septua­genari, aceștia refuză să interpreteze în concerte melodiile ce i-au consacrat, prezentând mai degra­bă materiale noi. Și reușesc, cu succes, să umple sta­dioane întregi. „Știu că de fiecare dată când urc pe scenă, fanii doresc să asculte melodia «Child In Time». Dar nu mai este posibil. Nu mai pot atinge vocal notele de altădată. Aș putea coborî cheia, dar nu ar mai suna la fel. E ca în viață. Când eram adolescent, am făcut atletism – săritura cu prăjina. Acesta era sportul meu. Când am împlinit 25 de ani, nu am mai putut să sar. La 26 de ani, am lă­sat-o baltă. Pur și simplu, nu mai puteam s-o fac. Așa și cu muzica. Sunt melodii care nu mai merg. Întotdeauna m-am gân­dit la «Child In Time» mai degrabă ca la un eveniment olimpic. Da, când eram tânăr, cân­tam fără efort, însă când am ajuns pe la aproxi­mativ 38 de ani, pur și sim­plu, nu mai suna bine. Așa că m-am gân­dit: «Decât s-o fac prost, mai bine n-o mai fac». De atunci, n-am mai cân­tat-o și nu m-am ui­tat nicio­dată îna­poi cu re­gret”, de­clara Ian Gil­lan, într-un interviu recent, în Spania.

Cel mai nou album de studio al trupei Deep Purple, „Whoosh!” (2020), a apă­rut du­pă discurile „inFinite” (2017) și „NOW What?!” (2013). Dar deși acestea ocupaseră primele locuri în topurile mon­diale, acasă, în Anglia, nu au avut parte de același succes răsunător. „Whoosh!” a schimbat însă situa­ția. El a devenit cel mai bine clasat album de studio al forma­ției în Regatul Unit din ulti­mii 46 de ani.

În 2021, în timpul pandemiei, Deep Pur­ple a înregistrat o colecție de cover-uri (pre­luări), un lucru normal pentru majoritatea formațiilor din ziua de azi. Așa a luat naștere discul „Turning To Crime”, lansat la aproxi­mativ 15 luni după „Whoosh!”. O noutate ab­solută pe acest disc este apariția chita­ristului Roger Glover, în postura de voca­list, în melodia „The Battle of New Orleans”.

(Pentru concertul din 9 Iulie, de la Romexpo, biletele sunt disponibile în rețea­ua iaBilet. Au prețuri cuprinse între 529 lei, în fața scenei, și 323 lei, în spatele categoriei B. Fanii care doresc suplimente Meet and Greet (întâlnire cu artiștii) le pot procura tot de pe iaBilet. Acestea sunt vala­bile doar cu bilet deja cumpărat pentru con­cert.

În deschidere va cânta trupa austriacă de space-rock psihedelic, Mother’s Cake.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian