Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi pentru puterea de concentrare

– Problemele cu care ne confruntăm ne pun la grea încercare memoria. Pentru cine să deschidem ușa mai repede? Remediile pe care le prezentăm sunt de un real folos atunci când puterea de concentrare începe să scadă. Atât în viața de toate zilele, cât și în cea profesională, ne reimpulsionează creierul și ne ajută să ducem lucrurile la bun sfârșit –

Nucile

Foto: Shutterstock – 3

Nucile sunt un remediu sigur pentru sistemul nervos. Cei ce suferă frecvent de lipsă de putere de concentrare, sunt distrați și nu se pot con­cen­tra ar tre­bui să facă o cură cu nuci. Conțin acizi grași Omega-3, vitaminele B și substanțe minerale, pre­cum potasiu, magneziu, zinc și fier.

Când cad singure din pom, nucile au cea mai mare concentrație de substanțe vindecătoare. Un pumn de sâmburi de nucă sporește performanța cre­ierului și întărește întreg sistemul cardiovas­cular. Nu ezitați să apelați la nuci în perioadele de stres!

Ceai pentru vitalizarea memoriei

Se face un amestec din Ceai verde (40%), Roi­niță (30%), Verbină (20%) și Rozmarin (10%). Se opă­rește o linguriță de ames­tec cu o ceașcă de apă dată în clocot, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se beau 3 cești de ceai (pe tot par­cur­sul zilei), pentru întări­rea con­centrării și a capa­ci­tății de performanță și pentru activarea și vitalizarea memoriei.

Busuiocul

Aroma puternică de Busuioc ajun­ge rapid la creier, unde stimulează sistemul nervos și produce hormoni ai fericirii. Mirosul proaspăt de Busu­ioc înviorează imediat și sporește ca­pacitatea de gân­dire. Striviți, pur și simplu, la nevoie, câ­te­va frun­­­ze între degete și mi­rosiți-le înde­lung. Un e­fect asemănător au și vanilia, Men­ta, scorțișoara, ana­sonul și porto­ca­lele.

Mestecatul crește puterea de concentrare

Creierul, la fel ca orice mușchi, este dependent de oxigen și de o irigare san­guină bună. Un studiu efec­tuat la Universitatea Eilangen (Germania) arată că mestecatul sti­mu­lează în mod fundamen­tal irigarea sanguină a creierului. De aceea tre­buie mă­runțite mâncărurile și mestecate de circa 30 de ori fiecare îmbucătură. Face bine și siste­mului digestiv. Mâncați, pe parcursul zilei, câte-un morcov sau câte-un măr, mestecându-l mult, și puterea dvs. de concentrare va crește. Iar dimi­neața, înlocuiți pâinea albă, moale, cu o chiflă din făină integrală.

Isop și Rozmarin

Puneți 3-4 picături de ulei aromat de Isop sau de Rozma­rin într-o lampă aromatizantă, aprindeți o lumânare dedesubtul ei și așezați lampa pe birou. Sau, în perioada examenelor, picurați uleiul aromat pe o batistă și mi­ro­siți-o din timp în timp. Isopul limpezește creierul și înviorează nervii, iar Roz­marinul întărește mintea.

Apă rece pentru o minte trează

Când irigarea sanguină e dereglată, de pildă, din cauză că stăm prea mult așezați pe scaun, con­cen­tra­rea noastră se blochează. Creierul este mai prost irigat și lucrează, evident, mai încet. Lăsați să curgă apă rece peste antebrațe sau masați-vă tâmplele cu un cub de gheață – accelerează iriga­rea sanguină. În plus, nu uitați să beți lichide sufi­ciente.

Muzică și plimbări prin natură

Pe durată lungă, hormonii de stres provoacă modificări nega­tive im­portante la nivelul creie­ru­lui. Influen­țează, de pildă, acea zonă care „răs­punde” de memo­ria de durată scurtă și de capa­citatea de concentrare. Li­niș­tea interioară produsă ascultând mu­­zică sau prin relaxare și plimbări în natură este o binefacere pentru min­te, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Murele – hrană pentru creier

Murele conțin o cantitate mare de sub­stanțe mi­nerale, fier și vitamine, dar și fla­vonoide im­por­tante pentru capaci­tatea noastră de gândire. Câteva boabe „ciugulite” în fie­care zi sunt un ajutor prețios pentru creier.

Salvie

Se presupune că substanțele vegetale se­cun­dare con­ținute în Salvie, precum flavonoidele și fenolii, acti­vează creierul la fel pre­cum cafeaua. Salvia, atât de apre­ciată în mân­căruri, este bună și pentru „iuțeala” min­ții. O ceașcă de ceai de Salvie pe zi este sufi­cientă.

Fumigație pentru minte

Sporește puterea de concentrare: se amestecă câte o linguriță de Mentă, Verbină, Salvie și Roz­marin cu 1/2 lin­guriță de ace de Pin și 1 priză ră­șină de Pin, se aprind și se afumă încăperea cu ele. Amestecul ușurează învățarea, sti­mu­lează concentrarea și repune în mișcare memo­ria.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian