Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Păr frumos, corp sănătos

Foto: Shutterstock – 5

Un păr bogat creează impresia de sănă­tate și vitalitate, energie și erotism. El reprezintă o componentă importantă a imaginii de sine. Timp de milenii, pilozitatea ridicată, întâlnită la specia umană, a avut mai ales un rol de protecție, la fel ca blana la animale. Nici până în ziua de astăzi nu se știe exact de ce anume și-au pierdut oamenii cea mai mare parte a păru­lui de pe corp. Pilozitatea de odinioară s-a menținut doar în zone restrânse: sprâncenele, pă­rul pubian, smocurile de păr de la subsuori, care emană o notă olfactivă specifică, părul de pe cap, care servește ca scut de apă­rare pentru sediul creierului, dar și de frig. Însă dincolo de utili­tatea ei, podoaba capilară are și  o funcție estetică, devenind obiect de atracție și mândrie per­so­nală. Bolile, deficitul de vita­mine sau dezechilibrele psihice pot provoca, în anumite momente, căderea părului. Se înțelege de la sine că urmările sunt dezastruoase pentru starea noastră de spirit…

Strălucire, bogăție și suplețe

Cârlionțat sau drept, negru, arămiu, blond sau cărunt, scurt sau lung, pieptănat, încâlcit sau tapat – nu există un păr identic cu altul. Dar aproape toți oamenii au una și aceeași dorință: să se poată făli cu o chică deasă, lucioasă și viguroasă. Vestea bună este că rădăcina firului de păr lucrează cu repeziciune. Din fericire, căci deseori noi ne brus­căm părul fără milă: exagerăm cu periatul și piep­tănatul, îl vopsim, îl uscăm forțat cu aer fierbinte, îl răsucim în zulufi, îl ondulăm sau îl întindem. Pentru multă lume, îngrijirea părului este un subiect pasionant. Nu puțini pun preț pe pretinse rețete cu efect sigur: unii refuză să folosească șampon, alții cred că părul capătă un luciu deo­sebit dacă îl clătim cu oțet sau cu apă rece, în fine, mai există și adepții curelor cu ulei de măsline. Ce e adevărat și ce nu?

Dragoste cu de-a sila

Dacă întrebuințați o cantitate prea mare de șampon, vă degresați firele de păr. Lipsite de gră­simea lor naturală, ele își vor pierde rezistența și elasticitatea. Spălatul prea frecvent, în special cu apă fierbinte, usucă scalpul și provoacă o descuamare a pielii, însoțită de mâncărimi. De aceea, se recomandă să vă spălați pe cap numai o dată sau de două ori pe săptămână, folosind produse ce conțin ingrediente bine tolerate de piele. Periajul insistent deterio­rează și slăbește firele de păr, la fel ca frecatul energic cu un prosop, imediat după spălare. Cel mai bine va fi să înfășurați pă­rul în prosop, să-l stoarceți de apă prin presare, iar apoi să-l lăsați liber, să se usuce natural. Dacă utilizați foehnul, reglați-l la un nivel minim de temperatură, căci con­tactul cu aerul sau obiectele fierbinți (de pildă, cu placa de îndreptat) distruge keratina din structura firelor care, odată ce li s-a fisurat cuti­cula, nu mai pot fi readuse în forma inițială, ci trebuie tăiate. Totodată, specialiștii ne sfătuiesc să evităm procedurile de ondulare permanentă, ca și vopsitul părului (mai puțin agresive sunt șam­poanele colorante).

Pentru sănătatea podoabei capilare

Alături de o îngrijire corectă, există și alți factori, adesea negli­jați, care aduc o contribuție impor­tantă la sănătatea și frumusețea po­doabei noastre capilare. De multe ori, nu dormim cât am avea nevoie – ei bine, este momentul să aflăm că melatonina, hormonul care in­duce somnul, stimulează și creș­te­rea părului. De asemenea, o ali­men­­tație echilibrată, cu multe le­gume și fructe, dar și cu suficiente proteine, favorizează nu numai aspectul tânăr al pielii, ci și păstrarea părului și unghiilor într-o formă optimă. Doar împotriva încărunțirii se pare că n-avem leac. Majoritatea oamenilor își desco­peră primele șuvițe cărunte la vârsta de 30 pînă la 50 de ani: materialul nostru genetic hotărăște când anume începe să scadă producția de melanină, pigmentul ce dă culoare pielii și părului.

Ce-i de făcut, când ni se rărește părul?

Atât timp cât se menține în limite acceptabile, căderea părului nu reprezintă un motiv de îngri­jorare: în medie, pier­dem cam 100 de fire pe zi, dar ele vor fi înlo­cuite fără dificultate. Cei ce se neliniștesc, pe drept cu­vânt, din prici­na unei căderi masive, apelează deseori la vi­ta­mine lua­te în doze mari, trata­mente cu co­feină sau diverse tinc­turi. Însă toate acestea nu fac de­cât să amâne diagnos­ticul pus de me­dic. În loc să ceară sfatul coa­fezei sau al farmacis­tului, persoanele în cau­ză ar trebui să se adreseze unui derma­to­log, care va efectua investigațiile necesare, pentru a stabili fără întârziere originea problemei. Și cu cât se cunosc mai curând cauzele căderii părului, cu atât va avea terapia o șansă mai bună de succes.

Fire mai subțiri și mai scurte

Printre principalii factori declanșatori ai alo­peciei (sau cheliei, cum se mai numește căderea părului) se numără unele tratamente medicamen­toase, hormonii care irită rădăcinile sensibile ale firelor de păr, dar și procesul natural de îmbă­trâ­nire. Celulele părului nostru îmbătrânesc, pur și simplu, într-un mod similar cu cele ale pielii sau oaselor. Pe măsura trecerii anilor, firele de păr nou apărute devin mai fragile, cresc mai subțiri și mai scurte, iar momentul când se petrece acest feno­men diferă de la o persoană la alta. În ultima vre­me, cercetătorii care au aprofundat studiul temei respective au reușit să înțeleagă mai bine meca­nismele moleculare și biologice ale pierderii păru­lui, precum și influențele genetice. Pe această bază s-a trecut apoi la elaborarea de terapii inova­tive, care deocamdată vizează – nu atât resorturile afecțiu­nii, cât mai degrabă înlăturarea simpto­melor. Tratamentele de replantare a părului durea­ză trei-patru luni, iar acolo unde există o cauza­litate genetică, ele se pot prelungi pe mai mulți ani sau chiar până la sfârșitul vieții.

În câte feluri ne putem pierde părul

La bărbați, ca și la femei, moștenirea genetică este cel mai des întâlnit dintre factorii declanșatori ai căderii părului. Ea se manifestă pregnant mai ales în alopecia androgenică (rărirea vizibilă a părului, cauzată de hormonii masculini). În urma unor procese biologice, ia naștere în foliculii piloși, în glandele suprarenale, iar la bărbați, și în prostată, dihidrotestosteronul (DHT), un hormon derivat din testosteron. Din pricina unei predis­po­ziții ereditare, rădăcinile firelor de păr nu tolerea­ză prezența acestei substanțe, ceea ce duce la că­derea părului. Este un tip de alopecie care se regăsește la 70-80% dintre bărbați și 29-42% din­tre femei, are o evoluție lentă și se agravează la înaintarea în vârstă. De obicei, se prescriu trata­mente medicamentoase, dar se poate încerca și metoda radicală a transplantului de păr. O formă complet diferită a aceleiași afecțiuni este alopecia difuză, care constă în căderea accentuată a firelor de păr pe întreaga suprafață a scalpului. Cauzele sunt multiple, extrem de diverse, însă par să aibă totuși un numitor comun – slăbirea rezistenței or­ganismului, dintr-un motiv sau altul. Lista cuprin­de, printre altele: o carență majoră de zinc sau fier, o infecție gravă (cum a fost Covid-19), o interven­ție chirurgicală recentă, diferite patologii (proble­me tiroidiene, boli hepatice, diabet), modificări ale echilibrului hormonal (de exemplu, provocate de sarcină, naștere sau menopauză) și, nu în ulti­mul rând, stresul. Din fericire, după depășirea pe­ri­oadei dificile, părul se reface. Simptome cu totul ieșite din comun prezintă în schimb alopecia area­ta, care este o boală autoimună. Sistemul imunitar hiperactiv atacă și inflamează foliculii piloși, pro­vo­când căderea firelor de păr. Se creează astfel din loc în loc porțiuni de piele de formă rotundă sau ovală, complet lipsite de păr. Tratamentul in­clu­de imunoterapie, administrare de cortico­ste­roizi și consiliere psihologică. Afecțiunea are o evoluție discontinuă și uneori se vindecă spontan.

Stresul ne scoate peri albi?

Un studiu realizat la Universitatea Columbia din New York confirmă faptul că stresul favori­zea­ză încărunțirea. Cercetătorii au corelat în per­manență jurnalele, în care participanții își notau evenimentele stresante ale zilei, cu culoarea pă­rului lor. Astfel, au putut constata că, într-adevăr, în perioadele marcate de stres, firele de păr creș­teau depigmentate. Însă încărunțirea bruscă este un mit, întreținut de legende ca aceea a Mariei Antoaneta, nefericita regină a Franței, despre care se povestește că ar fi albit peste noapte, cu puțin îna­inte de a fi ghilotinată, în anul 1793. Dar încă­runțirea se produce în timp, pigmentul n-are cum să dispară dintr-o dată. Iar în final, studiul ne dă și o veste bună: după eliminarea stresului, firele de păr nou apărute sunt iarăși colorate, ca mai înainte.

Ce soluții avem contra…

… mâncărimilor de pe pielea capului?

Trebuie stabilită mai întâi cauza și de aceea ar fi indicat să consultați un medic dermatolog. Este posibil să aveți scalpul uscat în urma folosirii unui șampon antimătreață, dar se poate să fie vorba și de o micoză, o eczemă sau chiar de păduchi.

… mătreții?

Problema se remediază ușor, dacă alegeți produsul cosmetic potrivit, de exemplu, un șam­pon cu acid salicilic sau cu disulfură de seleniu. În cazul când o analiză de laborator a confirmat existența unei infecții fungice, va fi necesar să apelați la un preparat antimicotic.

… părului uscat?

Masați dimineața vârfurile părului cu o com­binație de două uleiuri: cocos și rădăcină de Brus­ture. Sau lăsați uleiul să acționeze peste noapte. Și panthenolul conferă un plus de luciu și suplețe.

… părului gras?

Pe termen scurt, vă poate fi de folos un șam­pon sicativ. Pe termen lung, nu vă mai spălați pe cap atât de des. După numai o săptămână de pau­ză, glandele sebacee vor produce mai puțin se­bum.

Muniție contra alopeciei

Minoxidilul

Este utilizat ca tratament pentru alopecia an­drogenică. Fiind un puternic vasodilatator, el activează irigația sangvină la nivelul foliculilor piloși, astfel încât rădăcinile firelor de păr pot beneficia de o cantitate sporită de nutrienți, iar aceasta favorizează creșterea părului. Se aplică pe scalp sub formă de spumă sau loțiune. De­oa­rece s-a constatat că, după încheierea trata­men­tului, apar destul de des recidive, se re­co­­mandă cure de câte două-trei luni, reluate cu pauze între ele, pe durata mai multor ani.

Finasterida

Încorporată în ta­ble­te, finasterida se ad­­ministrează exclusiv bărbaților, în scopul de a împiedica trans­for­marea testosteronului în dihidrotestosteron (DHT), cu consecințele ne­ga­tive cunoscute asupra integrității podoabei capilare. Studiile evidențiază o rată de succes de aproximativ 70% la cei afectați de alopecie androgenică. Pe de altă parte, s-a constatat că efectele nu se mențin ulterior, prin urmare pa­cienții la care preparatul s-a dovedit eficient și care țin cu tot dinadinsul să-și păstreze părul vor trebui să se trateze pe toată durata vieții lor. Unii dintre ei declară că au fost și mai mulțumiți de rezultate atunci când au folosit, concomitent cu Finasterida, și Minoxidilul.

Inhibitorii hormonilor masculini

Să nu uităm că există și femei care suferă de alopecie androgenică. E vorba de cele ce au un nivel prea ridicat de hormoni masculini. În ca­zul lor, blocarea con­­versiei testoste­ro­nu­lui în DHT în inte­riorul foliculilor piloși se rea­lizează prin ad­mi­nistrarea așa-numi­ți­lor antiandrogeni (sau an­ta­goniști ai tes­toste­ronului), compuși ce se regăsesc în for­mu­la pilulei anticoncep­țio­nale.

Agenții iritanți

În alopecia areata (care, după cum am pre­cizat anterior, face parte din categoria afecțiuni­lor autoimune), una din opțiunile terapeutice este și aceasta: se aplică pe pielea capului un­guente cu substanțe iritante, care provoacă o dermatită de contact. Se urmărește astfel atrage­rea celule­lor imunitare, pentru a le abate de la activitatea lor distructivă la rădăcina firelor de păr. Fiind deosebit de sensibil, tratamentul se desfășoară sub strictă supraveghere medicală și de aceea preparatele nu se comercializează în farmacii.

5 mituri

* Părul cade mai mult, dacă este spă­lat prea des.

Fals. Spălatul nu influențează în niciun fel ciclul de creștere a părului. La spălat se desprind doar firele aflate în faza exogenă (de cădere) a ciclului.

* Vopsitul poate favoriza căderea pă­rului.

Nu. Vopsitul nu poate dăuna unui păr sănătos, deoarece procesul lui de creștere se petrece la nivelul foliculilor piloși, adică dedesubtul supra­feței scalpului, acolo unde vopseaua nu ajunge. Însă dacă îl vopsim frecvent, părul riscă să devină casant.

* Rasul în cap ajută părul să crească mai repede și mai bogat.

Greșit. Lungimea maximă a firului de păr este de la bun început determinată genetic, iar rasul în cap nu schimbă nimic în această privință. Atâta doar că firele apărute după ras sunt mai viguroase și ceva mai rigide.

* Bărbații cu chelie sunt mai potenți.

Fals. Chelia pe care o vedem la mulți bărbați nu are nicio legătură cu abundența secreției de testosteron, ci se înscrie în simptomatologia alo­pe­ciei androgenice, mai exact, se explică prin reac­ția rădăcinilor părului la prezența hormonului DHT, rezultat din conversia testosteronului.

* Căldura asigurată de purtarea indis­pensabililor lungi favorizează creș­terea părului.

Nu. Dedesubtul scalpului, acolo unde are loc procesul de creștere a firelor de păr, există o tem­peratură constantă de 37

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian