Analiza politică a lunii IUNIE
„Din bube, mucegaiuri și noroi, facem mereu guverne noi”
– Avem, de câteva săptămâni, un nou guvern, condus de șeful PSD, Marcel Ciolacu, rezultat al faimoasei „rocade” din coaliție. S-a schimbat ceva cu adevărat după această permutare guvernamentală?

– Deși știm că nu avem de ce să ne facem iluzii, de fiecare dată când vine un guvern nou, ne zicem, totuși, că, poate, poate, va schimba ceva. Dar imediat revenim la aceleași probleme, veșnic nerezolvate, care trec de la un guvern la altul, moștenire pe ani și ani de zile. Cum zicea poetul: „Din bube, mucegaiuri și noroi, facem mereu guverne noi”. Asta e marfa: asta au selectat partidele, asta au semănat, asta culeg! Nu au competență, nu au specialiști, nu au promovat decât persoane obediente, fidele pe criterii politice, și din ele trebuie să aleagă. Pe urmă, rămân și ei dezamăgiți că nu se ating jaloanele negociate cu Uniunea Europeană! Dar ei continuă cu același stil de numiri…
Marcel Ciolacu, care a ajuns, conform înțelegerii, premier, ne spune că „ăsta e guvern de profesioniști”. Ca și cum până acum, aceiași oameni (că mai bine de jumătate dintre miniștri au rămas și în „noul” guvern) erau amatori, până acum două săptămâni, iar acum au devenit, brusc, profesioniști. Rocada s-a desfășurat „rapid, fără sincope”, cum zicea președintele Klaus Iohannis, care uită, totuși, că UDMR a ieșit de la guvernare. Sigur, n-a suferit nimeni, PSD și PNL au o majoritate confortabilă, și-au împărțit între ele ministerele și, gata, România nu mai e în situația de a demonstra Uniunii Europene că nu discriminează etnic, cum era până mai recent, când UDMR însemna dovada vie că în România e democrație. S-a schimbat contextul, Ungaria e ea însăși într-o situație critică în UE, un element perturbator, care sabotează cât poate stabilitatea Uniunii. Așa încât, nu mai pare un gest nelalocul lui dacă iese UDMR de la guvernare. Kelemen Hunor s-a plâns că UDMR a fost împinsă pe scări, dar nu e mai puțin adevărat că și el a ținut neaparat la Ministerul Dezvoltării și nu a acceptat, sub nicio formă, un alt minister. A mers la șantaj: „Nu ne dați Ministerul Dezvoltării, plecăm!”. Iar ceilalți au zis: „Atunci plecați!”. Mulți dintre miniștri au fost păstrați. Au apărut, ce-i drept, mai multe femei. La început era doar Gabriela Firea, apoi a apărut doamna Ligia Deca, la Învățământ. Acum sunt vreo cinci: mai e Raluca Turcan, la Cultură (pe care era să nu o mai recunoască nimeni, te uitai la ea și credeai că e creată de Inteligența Artificială), apoi, Alina Gorghiu, la Justiție (competențele dumisale sunt universale, se pare). La Externe, a apărut Luminița Odobescu, fostă consilieră a președintelui, care și-a impus mai mulți colaboratori în guvern. Doamna Odobescu ar avea niște rezultate bune în diplomație; e un context atât de solicitant și de periculos încât chiar îți trebuie o mare abilitate, plus inițiativă, plus fler ca să te descurci cu toate aceste provocări. A dispărut din guvern Petre Daea, prietenul roșiilor și dușmanul cormoranilor, și a venit Florin Barbu, care și-a propus să ne învețe să cumpărăm românește. Păi, cumpărăm românește, dar mărfuri „străinește”, că alea sunt pe piață!
– Unul dintre conceptele care au atras atenția în programul de guvernare al Guvernului Ciolacu a fost „patriotismul economic”. Cum traduceți această sintagmă?
– „Patriotism economic”: nu se știe ce înseamnă și, mai ales, cum s-ar realiza concret. Printr-o abundență de mărfuri românești? Cum le încurajezi, cum le promovezi, cu ce preț vin ele la concurență cu celelalte produse de pe piață? Lumea cumpără ce găsește: de multe ori, alergi după produse românești, vrei o roșie cu miros de roșie, vrei un fruct cu gust de fruct, le mai și găsești, la o piață mai mică, dar constați, uneori, că nici roșia românească nu e ce ai vrea să fie. Chiar Daea începuse niște controale la diverse ferme, unde a depistat că se foloseau tot felul de chimicale. Se practică asta pe la noi și se practică demult. Unii pregătesc loturi curate, pentru familie și pentru inspectori, iar loturile pentru vânzare le stropesc cu toate cele. Produsele românești cu adevărat bune sunt mai scumpe, pentru că îi costă mai mult pe producători. Dacă tot vrei produse românești, trebuie să plătești românește. Îngrășămintele sunt scumpe, apa e scumpă, curentul pentru solarii e scump, transportul la fel, mai plătește omul și taraba de la piață. Cât trebuie să pună omul la un kil de roșii ca să-și scoată și el măcar banii? Plus, că nici lumea nu mai cumpără ca înainte, nu mai e aceeași putere de cumpărare. Cine lua înainte 2 kilograme, acum cumpără 1 kilogram. Deci, cam greu cu programul ăsta, pentru că guvernul nu are nici pârghii și nici bani ca să îl aplice. Până acum era o gaură de 20 de miliarde de lei la buget. „Nu există!”, zicea Ciolacu. Acum a căzut în ea! S-a făcut de 40 de miliarde și acum o vede. Deficitul e mare, datoriile tot cresc…
„Oricât de nenorocită ar fi o societate, există un procent mai mare sau mai mic de copii, cărora le place cartea”
– Greva profesorilor a amânat zile bune numirea noului guvern. Este situația profesorilor stabilizată acum?
– În momentul de față, situația profesorilor e stabilizată. În schimb, situația învățământului se deteriorează în continuare, ireversibil. Avem o mulțime de copii care nu intră deloc în Evaluare și în Bacalaureat. Absolvenții ăștia, că uneori trec și prin facultate la fel, termină școala și te trezești cu ei în funcții unde fac prăpăd. Sigur că avem și profesori, și elevi excepționali. Oricât de nenorocită ar fi o societate, există un procent mai mare sau mai mic de copii cărora le place cartea, care poate au și noroc de părinți care să îi susțină. Necazul e că, la noi, această elită nu e motivată să rămână în țară, se izbește, oriunde s-ar angaja, de imbecili puși politic acolo ca șefi, care îi sâcâie și îi persecută ca să își aducă, la rândul lor, neamuri, rude. La noi nu e ca în Internaționala comunistă: „Cei leneși plece unde vor!”. Nu, la noi pleacă cei harnici, pleacă cei deștepți.
„Așa se mănâncă românește, trei luni da, nouă nu?”
– Noul guvern a scăpat de greva profesorilor, dar problema creșterii prețurilor a rămas și pune tot mai multă presiune pe societate.
– Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru ieftinirea a 14 alimente de bază, prin plafonarea adaosului comercial. De ce nu reduce TVA-ul, că era mai simplu?! S-a decis plafonarea adaosului comercial pe trei luni: așa se mănâncă românește, trei luni da, nouă nu? Ce ce întâmplă după cele trei luni? Și dacă se ieftinesc, să zicem, cele 14 produse, magazinele o să le scumpească pe restul, ca să-și scoată pârleala. Multă demagogie, mult populism, coaliția se simte concurată de AUR. S-ar putea să continue aceste gesturi de „generozitate”, pentru că vine campania electorală. Atunci s-ar putea să mai dea, pe ici, pe colo, cine știe cu ce preț, făcând alte datorii sau mărind gaura pentru guvernul următor. „După noi, potopul!”.
– Noul guvern promisese câteva reforme imediate. Se ține de promisiune?
– Au promis că fac reforma pensiilor speciale. Au început cu cele parlamentare, ca să dea un exemplu, și cu cele ale magistraților, au făcut niște legi, le-au trecut prin Parlament, cu scandal, iar acum sunt contestate la Curtea Constituțională. Au sărit în sus magistrații: „E o lovitură la independența justiției!”. Ca și cum, dacă le va veni o pensie mai mică, nu mai sunt independenți. Noi, ceilalți, care nu avem pensiile lor, noi ai cui suntem, dacă independența depinde strict de câtă pensie ai?! A sărit și Eugen Nicolicea, parlamentar în nu știu câte legislaturi, cum că reforma pensiei parlamentarilor lovește în cei săraci. Atâta tupeu te lasă uneori cu gura căscată! Ei sunt cei săraci? Ce fac acum, le fură și numele celor săraci? Până aici s-a ajuns cu tupeul! Opoziția, pe de altă parte, susține că puterea a făcut special greșit legile pensiilor speciale, ca să le respingă Curtea Constituțională și să nu se întâmple, de fapt, nimic. La halul moral în care s-a ajuns, nu m-ar mira să fie chiar așa!
Încearcă să elimine și cumulul pensie – salariu. Nici aici nu se putea face ceva cât de cât rațional. Au fost exceptați toți cei cu pensii și cu salarii mari. Din sferturile astea de reformă scapă tot cei care o duc bine și au lefuri nejustificate. Așa că, din toată sumedenia de reforme anunțate, nu ne vom alege probabil cu nimic. Să sperăm că nu va ieși ceva și mai rău, deși s-ar putea…