Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DEPECHE MODE la București

Luna Iulie nu și-a epuizat surprizele pentru iubitorii muzicii bune. Una dintre cele mai iubite trupe ale anilor ’80-’90, De­peche Mode, revine în România pentru a-și pre­zenta cel mai nou album – „Memento Mori”. Va fi o reîntâlnire umbrită ușor de melancolie, pentru că trio-ul de altădată a devenit un duo, după dispariția prematură, anul trecut, a lui Andy Fletcher (60 de ani). Dar Dave Gahan (61 de ani) și Martin Gore (61 de ani) duc show-ul mai departe, spre bucuria fanilor aflați pe toate meridia­nele lumii. Românii se numără printre ei.

„Sunt sigur că lui Fletch i-ar fi plăcut la nebunie acest album”

Depeche Mode sunt pionierii genurilor electro­nic și synth-pop. În cei peste 40 de ani de existență și-au creat un public loial cu muzica lor inovatoare, în care se recu­nosc generații întregi. Fondată în anii ’80, în Anglia, trupa s-a reinventat cu fiecare nou album scos pe piață. Printre cele mai faimoase me­lodii ale lor devenite adevărate imnuri ale muzicii alter­native se numără: „Enjoy the Silence” și „Per­sonal Jesus”.

Turneul „Memento Mori” vine după lansarea din luna martie a.c. a albumului omonim, cel de-al cincisprezecelea material de studio Depeche Mode. Titlul noului disc – „Memento Mori” (Amintește-ți că vei muri), ales chiar înainte de dispariția lui Andy Fletcher, pare unul predestinat.

Dave Gahan, solistul trupei, mărtu­risește că Andy Fletcher era „căpitanul navei”, mediatorul dintre el și Martin Gore. Nu este un secret pentru nimeni că Dave și Martin, cei doi lideri ai forma­ției, mințile creatoare ale acesteia, au avut deseori conflicte. Într-un interviu din 2017, Dave Gahan dezvăluia că atât el, cât și Martin Gore suferă de autism, poate de aceea rela­ția lor a fost mereu una dificilă. Dar „Fletch” îi tempera și găsea metode împăciuitoare.

„Nu îmi vine să cred că Fletch nu mai este. Între membrii unei trupe se dezvoltă o relație ciudată, ciudată… Când lucrezi cu cineva timp de peste 40 de ani, poți spune că știi totul despre acea persoană, dar de fapt nu știi mai nimic”, declara Dave într-un interviu recent.

Tot el mărturisește că Martin a fost și mai afectat de pierderea vechiului lor coleg. „Martin și-a pierdut campionul – persoana care ar fi luptat întotdeauna pentru el… A trebuit să comunicăm din nou, fără intermediar, să devenim prieteni, ceea ce, desigur, nu este rău deloc! Cred că acest lucru se simte și pe noul nostru album. Când am înregistrat, Martin mi-a spus: «E ciudat, am impresia că am regăsit un frate pe care nu îl mai văzusem și nu îl mai as­cultasem de multă vreme»”. Tot Martin Gore este și cel care a propus titlul noului album. S-a gândit că ar fi unul potrivit, deoarece cuprinde o mulțime se cântece despre moarte. A existat și o coincidență dramatică: exact când așteptau cu nerăbdare să intre în studio să-l înregistreze, Andy Fletcher murea în urma unei disecţii aortice, iar asta i-a făcut să nu mai ezite o clipă asupra denumirii albumului. „Am început să lucrăm la acest disc la debutul pandemiei, iar temele sunt inspirate direct din acea perioadă…Ardeam de nerăb­da­re să fac melodiile mai colorate, să le ri­dic în slăvi, să le aduc în punctul în care Fletch ar fi spus: «Hai s-o lăsăm pe asta așa cum e. E bu­nă așa. Nu o compli­cați prea mult!». Du­pă pierderea lui Fletch, am decis să continuăm, convinși fiind că asta și-ar fi dorit și el. Iar dispariția lui a conferit proiectului nostru o semnificație aparte. Sunt sigur că lui Fletch i-ar fi plăcut la nebunie acest album! Suntem nerăbdători să vi-l prezentăm live” – declara Dave Gahan.

Albumul „Memento Mori”, lansat pe 24 martie a.c., a fost extrem de bine primit de critici și de fani. A debutat pe locul doi în topurile britanice și pe locul 1 în Franța, unde a și primit și un Disc de aur.

Depeche Mode a concertat de trei ori în Ro­mâ­nia, la Bucureşti, în 2006 şi 2013, și la Cluj-Napoca, în 2017. În prezent, trupa este formată din Dave Ga­han (voce) și Martin Gore (chitară, clape). În turnee, celor doi li s-au alăturat pe scenă Christian Eigner (to­be) şi Peter Gordeno (cla­pe, pian, backing vo­cals).

Formaţia a debutat dis­co­grafic cu „Speak & Spell” (1981), iar cele mai apre­ciate și premiate albu­me ale lor sunt: „Black Ce­lebration” (1986), „Violator” (1990) şi „Exci­ter” (2001).

În deschiderea concertului Depeche Mode de pe 26 iulie, la Arena Națională, cântă trupa britanică HÆLOS, o trupă de trip hop, compusă din Lotti Benardout, Dom Goldsmith și Daniel Vildosola. Înființată la sfârșitul lui 2014, la Londra, trupa și-a luat avânt abia în 2020. Au lansat până acum trei discuri, cel mai recent dintre ele fiind „SOMNUM” (2023). Toate pie­sele lor par să descrie muzical ex­trem de plastic lunga călătorie a artis­tului, de la disperare la alinare, de la stres la refugiu. Pe scurt, întreaga dina­mică a vieții urbane.

HÆLOS se alătură turneului mon­dial „Me­mento Mori” – cel de-al 19-lea turneu Depeche Mode și primul, după mai bine de cinci ani.

(Biletele pentru concertul de la Bu­cu­rești sunt disponibile la bilete.emagic.ro, tickets.emagic.ro și în rețelele iaBilet.ro.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian