Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Forza, ELECTRIC CASTLE 2023!

Marile festivaluri muzicale ale verii cuceresc România, migrând de pe asfaltul fierbinte al orașelor în locuri răcoroase și verzi. Pe malul mării, la Neversea, în cele patru zile de festival, au fost peste 280 de mii de oameni, iar la celebrul festival de la Cluj, Elec­tric Castle, sunt așteptați cel puțin tot atâția spec­tatori. Aflat la ediția a IX-a, el va fi celebrat, ca de obicei, în satul Bonțida, care va deveni, brusc, in­ter­național. Vin oaspeți din toată lumea! Domeniul castelului Bánffy își va deschide porțile pentru ei, cinci seri la rând. Electric Castle a fost desemnat, în 2019, „Cel mai bun festival European de mărime medie” și este singura manifestare artistică ce oferă și camping, și unde muzica rulează non-stop. Par­ticipanții vor avea de explorat peste 40.000 mp cu jocuri, ateliere, locuri pentru discuții și dezbateri, târguri de vechituri, activități sportive și petreceri.

Peste 200 de artiști vor cân­ta rock, indie, drum and bass, house, tehno, world music și jazz, pe cele 10 scene ale festivalului. Îi puteți as­cul­ta pe: Iggy Pop, Macklemore, The Chemical Brothers, George Ezra, Peggy Gou, Morcheeba, The HU, Pendulum, Si­gur Ros, Tash Sultana, Nothing but Thieves, Subcarpați și mulți alții.

Cărți de vizită

* Iggy Pop este numele de scenă al ame­ricanului James Newell Osterberg Jr., su­pra­numit „nașul punkului”, un cunoscut cântăreț, compozitor, textier, actor și reali­zator de emisiuni de radio. Cofondator al trupei proto-punk Stooges, înființată în 1967 (o formație ce s-a destrămat și reunit de mai multe ori), se poate mândri cu realizările acesteia, căci sunt puține trupe punk (și chiar rock), care să nu se fi inspirat din cele trei albume de studio lansate între 1969 și 1973.

Iggy Pop a fost bun prieten cu marele David Bowie. Cei doi au petrecut o bună bucată de timp împreună, la jumătatea anilor ‘70, într-o clinică de dezintoxicare de dro­guri, din Berlinul de Vest. De altfel, primele două albume solo ale lui Iggy, „The Idiot” și „Lust for Life”, din 1977, au fost produse chiar de David Bowie. Dar în vreme ce Bowie a murit, la 76 de ani, Iggy Pop este încă plin de energie și are o mulțime de pro­iecte. Cel mai recent disc al lui se numește „The Dictator” și a fost lansat în 2022.

* Macklemore (Benjamin Hammond Hag­gerty) s-a născut la 19 iunie 1983, în Seattle. Este cântăreț și compozitor ame­ri­can de rap, care și-a început cariera ca artist inde­pendent, în anul 2000. A lansat trei discuri de unul singur, dar a început să simtă gus­tul succesului internațional după ce s-a aso­ciat cu producătorul Ryan Lewis, formând duo-ul Macklemore & Ryan Lewis (2009-2016). Sin­gle-ul „Thrift Shop”, al lui Macklemore și Lewis (în colaborare cu Wanz), a ajuns pe primul loc în topul Billboard Hot 100 din SUA, în 2013. Și cea de-a doua melodie a lor, „Can’t Hold Us”, a repetat performanța, iar albumul lor de debut – „The Heist”, lansat în 2012, a ajuns pe locul 2 în topul Billboard 200 din SUA. Cei doi au câștigat patru premii Grammy, în 2014, pentru: „Cel mai bun nou artist”, „Cel mai bun album rap” (The Heist), „Cel mai bun cântec rap” și „Cea mai bună interpretare rap” („Thrift Shop”). Cel de-al doilea album al lui Macklemore și Lewis, „This Unruly Mess I’ve Made” a fost lansat la 26 februarie 2016, după care cei doi s-au despărțit.

În iunie 2017, Macklemore a lansat „Glorious”, un single care a marcat revenirea sa în industria muzicală în postura solo, precum și primul lui single important, produs fără Lewis. Cel mai recent disc al raperului, „Ben”, a fost lansat pe 24 februarie a.c.

* Chemical Brothers, din Marea Bri­tanie, este alcătuită din Tom Rowlands și Ed Simons. Sunt doi DJ-i, ce au ținut de la debutul lor, din 1995, o mulțime de oameni pe ringul de dans. Au câștigat până acum șase premii Grammy, în Statele Unite, ulti­mul lor disc lansat în 2019 „No Geogra­phy”, fiind responsabil pentru trei dintre aceste distincții – „Cea mai bună interpre­tare instrumentală rock”, „Cea mai bună înregistrare dance” și „Cel mai bun album dance/electronic al anului”. Chemical Brot­hers au anunțat că toamna aceasta vor lansa discul cu numărul 10.

* The HU este o trupă mongolă, for­mată în 2016 în capitala țării, Ulanbator. S-au făcut remarcați pe plan mondial prin muzica lor foarte originală, o fuziune de heavy metal, cântece „din gât”, și instru­mente tradiționale mongole, precum morin khuur (vioară de cap de cal) sau tovshuur (o lăută cu două sau trei corzi). Cântă ceea ce ei numesc „hunnu-rock”, un termen ce definește muzica unor popoare nomade, care au locuit în stepa eurasiatică de est.                                                                                                                                                                                                                               

Formația este alcătuită din Galbadrakh Tsend­baatar „Gala”, Nyamjantsan Galsanjamts „Jaya”, Enkhsaikhan Batjargal „Enkush” și Temuulen Naranbaatar „Temka”. Melodia lor, „Wolf Totem” (Totemul lupului), s-a bucurat de un succes uriaș în SUA, și a ajuns în fruntea a două topuri Billboard. E prima trupă mongolă cu o asemenea reușită. În urma succesului fulminant al albumului lor de debut, „The Gereg”, din 2019, și a discului cu numărul doi, „Rumble of Thunder” (2022), The HU a avut nenumărate solicitări pentru concerte în întreaga lume, a participat la un album aniversar Metallica, în 2020, iar muzica lor a fost inclusă pe coloana sonoră a două jocuri din seria „Războiul stelelor”.

(Bilete pentru festival mai puteți găsi pe pagina oficială a evenimentului electric castle.ro.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian