– Fără să ne ceară permisiunea, se strecoară în sufletul nostru, făcându-ne fericiți. Acum, când luna Iulie atinge supremația solară, am vrut să aflăm cum se explică magia pe care verdele adânc al pădurilor și măreția naturii o stârnesc în noi –
Dr. psih. PATRICIA LALA: „Când amenajăm o grădină, construim un paradis”
– De ce ne emoționează așa de tare verdele „greu”, de vară, al pădurii?
– Vegetația ajunsă la apogeu ne face să simțim că există o putere mai mare decât a noastră. Că cineva mai presus decât noi organizează miracole care ne fericesc. Semne divine că acel ce ne-a creat ne poartă de grijă și sufletește. Vrea să ne bucurăm.
– De ce o plimbare prin pădure ne oferă maximum de destindere?
– Când suntem obosiți, lipsiți de energie, apatici și deprimați, e bine să ne uităm la frunzișul tufelor și-al copacilor vreme de un ceas, ori să ne ducem în pădure, așa ne sfătuia cu sute de ani în urmă Hildegard von Bingen. Pentru călugărița medievală, verdele era culoarea cu cele mai mari virtuți terapeutice, era convinsă că organismul nostru poate absorbi „prin ochi” această „forță verde”. Și în zilele noastre, oamenii de știință se preocupă de puterea tămăduitoare a culorii verzi. Prof. Terry Hartig, de la Universitatea Uppsala (Suedia) a cerut unui grup de subiecți să-și imagineze, timp de 40 de minute, că execută o serie de activități sportive, ce necesitau foarte multă concentrare. Apoi, în următoarele 40 de minute, participanții la test au trebuit să se plimbe prin pădure, și alții prin oraș. Primii au fost vizibil mai relaxați și și-au refăcut mai bine forțele decât cei care colindaseră orașul. Agresivitatea și iritarea se diminuaseră, în schimb, le crescuse capacitatea de concentrare. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Padova (Italia), chiar și simplele imagini ale unor priveliști naturale sunt de ajuns pentru a alunga oboseala mentală a studenților. La universitatea americană Delaware, li s-a proiectat studenților un film despre accidentele de muncă dintr-o întreprindere de prelucrare a lemnului, observându-se ulterior că stresul provocat de vizionarea peliculei scădea mai rapid dacă privitorilor li se prezentau apoi câteva peisaje. În prezent, cercetătorii dispun de numeroase dovezi ce atestă efectul relaxant al naturii. În momentul când privim un peisaj care ne încântă, sentimentele și gândurile negative generate de stres sunt înlocuite cu unele pozitive: interes pentru comunicare, calm, amabilitate. Iar aceasta înseamnă relaxare pură.
Psihologii americani, deschizători de drumuri în studierea acțiunii terapeutice a naturii, susțin că ambianțele relaxante ne îndeamnă să ne ordonăm gândurile și să reflectăm la probleme și aspecte de viață, ceea ce contribuie la o destindere mentală. Ei au următoarea teorie: omul modern se află într-o stare continuă de concentrare forțată, de care simte nevoia să se elibereze. Iar el reușește să facă aceasta în mijlocul naturii. Căci ea ne fascinează, atrăgându-ne involuntar atenția și stimulându-ne interesul, prin zborul unei păsări pe deasupra capetelor noastre, prin miresmele ce plutesc în aer, prin foșnetele pădurii. Pentru a percepe toate acestea, nu trebuie să facem un efort de voință, care ne-ar costa energie. Dimpotrivă: atenția involuntară declanșează mecanismul relaxării.
– De ce singurătatea e mai suportabilă în natură, decât acasă?
– Deoarece suferința născută acasă din solitudine are mereu de-a face cu oamenii de care ți-e dor, a căror lipsă o simți, cu care n-ai izbutit să stabilești un contact. E vorba, așadar, de o durere ce-și are punctul de pornire într-o relație. În momentul când ieșim în natură, ne plasăm într-un mediu unde singurătatea devine un fapt cu totul firesc, prin urmare, ne simțim mai puțin dependenți de alți oameni. Un copac nu ne respinge, nu fuge de noi, va rămâne în același loc, chiar și după ce noi vom muri. Prezența lor, din clipa în care o acceptăm, e permanentă. Sunt „de față”. Martori tăcuți ai tumultului sufletesc. Întâlnirea în solitudine cu ceva mai mare decât noi, mai puternic, și căruia totuși ne dăm seama că-i aparținem poate fi tămăduitoare.
– Efectul verdelui e la fel de puternic și în grădinița din dosul casei sau de pe balcon?
– Da, dar nu plantând, de pildă, doar tufe cu parfum îmbătător. Mai curând vei reuși dacă îți creezi o grădină care să corespundă nevoilor tale proprii. De exemplu, una gata să-ți ofere intimitatea unui colțișor de odihnă, bine protejat de o vegetație bogată, sau una clar structurată, după un plan minimalist. Când ne amenajăm o grădină, construim un paradis. De altfel, aceasta și este traducerea literală a cuvântului „grădină” din limba persană veche. Iar despre paradis, fiecare își face o imagine proprie, strict individuală. Acțiunea benefică a grădinii asupra noastră are de-a face și cu experiențele din trecut, cu lucrurile care ne-au înconjurat de-a lungul anilor. În copilărie, învățăm că trandafirul nu e numai un obiect cu petale și ghimpi, ci și floarea iubirii, sau că un ghiocel promite sfârșitul iernii. Ne bucurăm atunci când reîntâlnim lucruri care au avut o semnificație aparte pentru noi.
– Mulți oameni se consideră extrem de fericiți când escaladează munții. De ce?
– Fiindcă peisajul montan răspunde în mod deosebit nevoilor noastre sufletești. Cercetătorii au stabilit ce condiții trebuie să îndeplinească natura, pentru ca noi să ne simțim bine în ea: printre altele, să ne dea senzația de spațiu larg, ce poate fi explorat cu privirea. Să ne creeze impresia de libertate; am scăpat din constrângerile cotidiene, viața și lumea ne aparțin. În drumețiile montane poți privi viața de sus, totul îți apare dintr-o dată mult mai neînsemnat, te distanțezi de problemele tale. Îți schimbi gândurile. Sentimentul pe care îl ai odată ajuns în vârf, anume că ai învins toate obstacolele, e pur și simplu grandios. În plus, în timpul ascensiunii te transpui într-o stare cu totul specială, ești atât de absorbit de urcuș, încât nu mai percepi scurgerea timpului. Datorită cadenței regulate a pașilor și destinderii în mijlocul naturii, corpul și mintea se află în armonie, ceea ce te face fericit. Drumeția la munte este o trăire plenară a naturii.