Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

E nevoie de gălăgie…

Acum mai bine de treizeci de ani, imediat după Revoluție, când lumea occidentală lua contact cu realitatea uneia dintre cele mai dure dictaturi de dincolo de „Cortina de Fier”, cele mai șocante imagini care ajungeau pe primele pagini ale presei străine erau ce­le din orfelinatele ceaușiste. Da­că i-ar fi întrebat cineva, atunci, pe marii mahări, cum s-a ajuns la un asemenea grad de dezuma­ni­zare, ar fi dat din umeri. Doam­ne ferește, să fi avut ei ha­bar despre situația reală din centrele de îngrijire ale celor mai năpăstuiți dintre membrii socie­tății multilateral dezvoltate: copiii! Până la urmă, marea diferență între „regimul Nicolae Ceaușescu” și majoritatea regimurilor socialiste din Est nu a ținut atât de viziunea politică și economică – ea era în principiu aceeași și în Ce­hoslovacia, și în Polonia, și în Ungaria, și în fosta Iugoslavie – cât de cinismul elitei condu­cătoare românești. În timp ce alții găsiseră mici supape în relația cu Vestul, Ceaușescu o luase direct pe partea opusă, forțând populația la mari privațiuni, sub pretextul plății datoriei externe. Iar dacă oamenii de rând ajunseseră să alerge cu disperare după alimente de primă necesitate, cei mai oropsiți dintre ei, copiii din orfelinate, trăiau mai rău ca în lagărele de con­centrare. În cauză nu era lipsa resurselor, chitit să fure doar pentru el, regimul își pierduse orice urmă de umanitate.

La aproape 34 de ani de la momentul 1989, într-un context în care, prin produsul intern brut și prin performanțele economice, România a intrat, statistic, în rândul țărilor dezvoltate, ima­gini precum cele din orfelinatele lui Ceau­șescu păreau amintiri de arhivă. Dar iată că, exact ce se întâmpla pe vremea comunis­mului în orfe­li­nate, se întâmplă azi, în anul 2023, în azilele de bătrâni. După ce au furat, până la ultima cără­mi­dă, fosta moștenire industrială comunistă, după ce au filtrat zeci de ani banii publici prin fir­me de casă, mafia baronilor României „ca­pi­taliste” a ajuns până într-acolo că fură mân­carea de la gura celor mai amărâți! Și nu doar că au conceput acest sistem de o perfidie fără mar­gini, dar s-au și acoperit, cu o clientelă plasată la toate nivelurile instituțiilor de coor­donare și de control, ca să fie siguri că nimeni nu-i trage la răspundere. Statului român, în care categorii tot mai mari de bugetari, inclusiv cei din justi­ție, revendică sporuri peste sporuri și privilegii peste privilegii, i-a luat o jumătate de an ca să ve­rifice situația bătrânilor din azilele din Volun­tari, în condițiile în care o anchetă de presă pre­zentase deja situația de acolo!

Când s-au „lipit” la guvernare, acum mai bine de un an, PNL și PSD ne promiteau liniște. Dacă era nevoie de liniște, ca să acopere afaceri abominabile, precum cele din azilele de bătrâni, atunci România are nevoie urgentă de gălăgie. Am văzut recent că, atunci când e vorba de pro­priile privilegii, bugetarii știu să iasă cu zecile de mii în stradă. Scuza cu „Nu știam” pe care o tot invocă primarul Florin Pandele și so­ția sa, Ga­briela Firea, ministra Familiei, nu mai păcă­lește pe nimeni.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian