Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ortopedie fără doctor

– Încleștarea în care trăim, stresul creat de provo­cările permanente ale existenței ne apasă nu doar min­tea, ci și corpul. El începe să doară. Apar peste tot crampe și încordări. Dar fie că este vorba de spate, de cap, de picioare sau umeri, puteți lua măsuri împotriva lor. Manevrele următoare ajută rapid –

Exercițiu împotriva problemelor legate de maxilare   

Foto: Shutterstock

Ajută la: dureri în zona maxilarului, dificultate de mestecare, troznitul fălcilor. Aceste simptome sunt ade­sea asociate cu încordarea mușchilor faciali și sunt pro­vocate de stres sau tensiune emoțională.

Poziția de start: stând în picioare sau așezat.

Execuție: Deschideți gura. Puneți vârfurile degetelor mâinii drepte pe dinții de jos și încercați să măriți deschi­derea în timp ce opuneți rezistență cu falca de jos. Stați așa, menținând tracțiunea, 40 de secunde. În timpul exercițiului, ar trebui să simțiți o presiune puternică în mușchii obrajilor.

Dureri de cap și de ceafă

Ajută la: durerile de cap care iradiază din zona ume­rilor spre craniu, așa-numita durere de cap tensională. De­clanșa­toare sunt stresul și postura inco­rectă, de e­xem­plu, din cauza sta­tului îndelungat pe scaun.

Poziția de start: stând în picioare sau așe­zat.

Execuție: Înclinați capul spre stânga. Apoi, cu mâna stân­gă, apucați zona din dreptul tâm­plei drepte și trageți capul și mai tare spre stânga. Mențineți po­ziția pentru cel puțin 40 de secunde. Apoi schimbați părțile.

Pentru umăr

Ajută la: dureri în zona umă­rului. Încordările musculare res­ponsabile pentru durere pot ajunge până la fascii, structurile mai profunde ale țesutului conjunctiv. Umerii devin rigizi și sen­si­bili la mișcări.

Poziția de start: stând drept, în picioare.

Execuție: Stați cu picioarele ușor îndepărtate. Înclinați trunchiul spre stânga, cu brațele întinse în sus. Apoi, apucați cu mâna stângă, brațul drept întins în sus și trageți-l cât puteți spre stânga. Încercați să mențineți această poziție cel puțin 40 de se­cunde. Apoi repetați pe partea cealaltă.

Dureri de picioare și la degetele de la picioare

Ajută la: dureri în picior și în degetele picioarelor. Rularea tălpii este dificilă și mobilitatea degetelor de la picioare li­mitată. Inflamațiile sunt una dintre cele mai frecvente cauze.

Poziția de start: În picioare, în fața unei trepte.

Execuție: Îndoiți degetele picio­rului în sus și fixați-le de marginea treptei. Apăsați cu toată puterea lor, împotriva suprafeței verticale. Îm­pingeți genunchiul înainte, până ce călcâiul se ridică. Mențineți poziția pentru 40 de secunde.

Dureri de spate

Ajută la: dureri apărute până la (aproximativ) jumătatea spatelui. Adesea sunt cauzate de lipsa de mișcare și pozițiile greșite în care stăm, care slăbesc mușchii și produc înțepeniri.

Poziția de start: îngenuncheat pe podea.

Execuție: Așezați-vă pe călcâie și îndoiți trunchiul ca un briceag peste genunchi. Încru­cișați-vă degetele mâinilor și așe­za­ți-le peste ceafă. Apăsați-vă capul cu ele, cât de mult puteți, în di­recția podelei. Împingeți apoi capul în sus, împotriva mâi­nilor. Întin­derea se simte în tot spatele. Men­țineți poziția    pentru cel pu­țin 40 de secunde.

Să nu uităm de psihic

Adesea, stresul cronic este cauza tensiunilor musculare. Cu ajutorul exercițiilor de relaxare zilnice, puteți preveni eficient această tensiune. Acordați-vă o pauză de 15 minute în fiecare zi. Indiferent dacă alegeți relaxarea musculară progresivă, exerciții de respirație sau meditație, nu contează. Fiecare ar trebui să-și găsească propriul său mod de a se relaxa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian