Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hemoroizii

– Sunt o afecțiune a anusului, extrem de sâcâitoare și dureroasă, mai ales când trebuie să stăm așezați. Ne „strică” viața și chiar ne-o pun în pericol, putând să evolueze spre ce e mai rău: cancer de rect –

Cauzele bolii

Foto: Shutterstock

Sunt foarte diverse: compresiunea venelor he­mo­roidale prin tumori uterine și ovariene, fibrom, sarcină, prostatită și hipertrofia prostatei, unele inflamații ano-rectale, pierderea elasticității pere­ților venoși, ciroză hepatică, hepatită cronică, en­terocolită, tumori abdominale și rectale (inclusiv can­cere), constipație cronică, obezitate, alimentație necorespunzătoare, masticație incompletă din cau­za unor defecte de dantură, exces de condimente și alcool, sedentarism, statul prelungit în picioare sau în șezut, lipsa igienei locale și, în multe ca­zuri, predis­poziție ereditară.

Simptomele bolii

Se manifestă cel mai frecvent prin umflături, mâncărimi și dureri la nive­lul anusului, scaune dureroase, uneori cu sângerări.

După localizare, există hemoroizi interni, situați în canalul anal și în inte­riorul colonului, unde pot produce sân­gerări și cheaguri de sânge, pre­cum și hemoroizi externi, formați în afara anu­sului, în formă de noduli moi, vio­lacei și dureroși, adesea însoțiți de fisuri, eczeme și mâncărimi anale.

Boala are un caracter cronic, fiind dusă de bol­nav pe o durată de mulți ani. Crizele acute, cu du­reri violente și prurit insuportabil, pot ține 4-5 zile, adesea cu he­moragii, frisoane și imposibilitatea de a sta în șezut.

Complicațiile bolii sunt legate de constipație, când efortul de defecație poate provoca o ușoară hemoragie, cu sânge roșu, care determină instalarea unei anemii, moderată sau severă. În unele cazuri, survin fisuri și fistule anale, prurit anal și o secreție mucoasă, strangularea hemoroizilor interni sau tromboflebită hemoroidală, manifestată prin dureri violente, din cauza inflamației venei, cu coagularea sângelui din interior.

Tratamente cu plante

Se fac cu ceaiuri, tincturi și unguente antihemo­roi­dale, folosind plante care au proprietăți astrin­gente, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cica­tri­zante, antihemoragice, hemostatice și sedative. Aceste preparate aduc o ameliorare substanțială în stările hemoroidale, mai ales la persoanele seden­tare și cu constipație, precum și la femeile gravide sau obeze.

Tratamente interne

* Afin (Vaccinium myrtillus): – Cură de fructe (Afine), în cantitate de 300-500 g zilnic sau 100 g uscate. – Decoct din 1 linguriță Afine uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute la foc domol. Se lasă la răcit 15 minute. Se bea conținutul a 2 căni pe zi. – Macerat la rece din o linguriță Afine uscate la o cană (200 ml) cu apă. Se lasă 8 ore. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.

* Alun – Decoct din o lingură frunze uscate și măcinate la o cană (200 ml) apă. Se fierbe 5 mi­nute, la foc potrivit. Se strecoară. Se bea călduț, de 2-3 ori pe zi.

* Anghinare (Cynara scolymus) – Infuzie din 2 lingurițe plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă o cană (300 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 10-15 minute. Se bea în 3 reprize, înain­tea meselor principale, câte 100 ml înainte de fie­care masă. După 10 zile, se mărește doza la 4 lin­gurițe plantă la 300 ml apă în clocot, apoi, după încă 10 zile, la 5 lingurițe plantă la 300 ml apă în clocot. Se face    pauză o lună de zile, după care tra­tamentul se reia în același mod.

* Busuioc sălbatic (Ocimuum basilicum) – Infuzie din 1 linguriță pulbere plantă sau plantă uscată și bine mărunțită peste care se toarnă o cană (200 ml) de apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 1-2 căni pe zi.

* Castan sălbatic (Aesculus hippocastanum) – – Decoct din 5 g pulbere scoarță la 100 ml apă. Se dă în clocot. Se lasă să se răcească. Se strecoară. Se iau zilnic câte 15-20 picături, timp de 20 zile din lună. Se face pauză 10 zile și apoi tratamentul se reia. – Tinctură din 50 g pulbere scoarță sau coajă de semințe la 150    ml spirt concentrat. Se lasă 10 zile, timp în care se agită zilnic vasul de mai multe ori pe zi. Se strecoară într-o sticlă închisă la culoare. Se astupă cu dop. Se iau de 3 ori pe zi câte 10-20 picături, în puțină apă. – Alifie din 20 g tinctură (pregătită ca anterior), ames­tecată cu untură. Se aplică unguente locale.

* Stejar (Quercus robur) – Decoct din 2 lingurițe de scoarță mărunțită la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierbe 20-30 de minute. Se bea conținutul a 2 căni pe zi, între mese, neîndulcit.

Tratamente externe

Foto: 123RF

* Grâușor (Ranunculus ficaria) – Infuzie din 1-2 lingurițe plantă uscată și mărunțită peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Se strecoară. Se fac spălături locale.

* Obligeană (Acorus calamus) – Infuzie din 4 linguri pulbere rizom peste care se toarnă 500 ml apă în clocot. Se lasă acoperită 20-25 de minute. Se strecoară. Se aplică 2-3 cataplasme pe zi, cu o pânză umezită în soluția obținută din infuzie.

* Tătănească (Symphytum officinale) – Decoct din 4-5 linguri cu rădăcini mărunțite la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 15-20 de minute într-un vas acoperit. Se strecoară. Se fac băi locale sau se apli­că cataplasme. Cu de­coc­tul obținut se fac clisme.

* Varză albă (Bras­sica oleracea) – Cata­plas­me cu frunze de varză albă proas­pete, zdrobite cu o sticlă.

* Baie de șezut cu var­ză – În multe sate din Bu­covina se folo­sește un re­me­diu cu foar­te bune rezul­tate: o varză proas­pătă se toacă mărunt, se freacă cu mâna până când lasă zea­­mă, se pune într-un vas de lut și se opărește cu apă fier­binte, adăugân­du-se o mână de flori de Gălbe­nele. Se acoperă până ce se răcește la tem­peratura suportabilă pentru o baie de șezut, făcută seara, timp de 15-30 de minute, pe o durată de 3-4 săptă­mâni.

Regimul alimentar

Se recomandă o dietă ușor laxativă, pentru a permite un scaun normal, care nu irită mucoasa anală. Se vor consuma cât mai multe crudități din legume bogate în celuloză fină, cum ar fi varză, co­nopidă, ceapă, usturoi, praz, salată, spanac, mazăre, castraveți, fasole verde, cartofi fierți în coajă. Foarte bune rezultate dă o cură cu sucuri de sfeclă roșie, țelină, gulii, morcov, tomate și ridichi negre, la care se adaugă suc de praz (câte 2-3 linguri pe zi) pentru reglarea tranzitului intestinal.

Fructele recomandate pentru cure de câteva zile sunt: afine, fragi, zmeură, coacăze negre, cireșe, piersici, caise, mere, pere, prune uscate, gutui, pe­peni galbeni, struguri, nuci, alune, castane comes­ti­bile, lămâi, portocale, banane, măsline și smo­chine.

În perioadele de criză, cu dureri violente și mân­cărimi, se impune repaus alimentar absolut, folo­sind numai cantități de lichide necesare, sub formă de ceaiuri, compoturi, supe și sucuri de legume și fructe (morcov, sfeclă roșie, țelină, urzici, spanac și mere). Este indicată pâinea graham sau inter­mediară prăjită (bogată în dextrine), fulgi de ovăz, porumb fiert, grâu încolțit, mămăligă, pește proas­păt, iaurt, brânză proaspătă de vaci, ulei vegetal de floarea-soarelui, porumb și măsline. Bune efecte are grâul fiert în apă până la crăparea boabelor, după care urmează fierberea în lapte câteva minute și consumul unei căni pe zi, fracționată în două jumă­tăți, la prânz și seara, într-o cură de 6 săptă­mâni.

Sunt interzise unele alimente: grăsimi animale, carne de porc și de vânat, mezeluri, afumături, con­serve, sosuri, prăjeli, rântaș, ouă, maioneze, brân­zeturi grase, condimente iuți (piper, muștar, ardei iute), murături, produse de patiserie, zaharicale, paste făinoase, cafea, băuturi alcoolice tari.

Mesele vor fi moderate, fără excese cantitative, iar masticația bolului alimentar se va face complet, cu o dantură bine întreținută.

Regimul de viață

Impune o igienă riguroasă după scaune prin spălarea locală cu apă călduță și săpun sau ceai de mușețel (nu se folosește hârtie igienică), după care se aplică un strat subțire de unguent preparat spe­cial pentru combaterea hemoroizilor: tinctură de Ar­nică, ulei de Ricin sau Cătină, alifie de Tătă­neasă.

Se va evita sedentarismul, dar și statul prelungit pe scaun sau în picioare, precum și mersul pe jos pe distanțe mari. Se interzic mersul pe bicicletă și călăritul, care pot provoca declanșarea și cronici­zarea constipației și a hemoroizilor.

În schimb, se recomandă gimnastică ușoară de întreținere, cu exerciții fizice corespunzătoare vârs­tei, înot și plimbări pe jos în aer liber, cu interzi­cerea categorică a fuma­tului. Se reduce durata de scaun și se va evita obi­ceiul de citit pe WC. În fie­care dimineață se face o periere uscată a mijlo­cului, iar seara se face o baie semicaldă de șezut, cu apă fiartă și ră­cită.

Când hemoroizii de­vin dure­roși, este indicat re­paus la pat, masaj ușor pe abdomen cu un­gu­ente din plante (Gălbe­nele, Lumâ­nărică, muguri de Plop-negru, extract de castane sălba­tice și propolis 20% în vaselină). La nevoie se apelează la supo­zitoare și unguente cu proprie­tăți anticoagulante, decon­ges­tive și antiin­fla­matoare (Hemor­sal, Hemorzon), precum și seda­tive administrate pe cale orală. Nu­mai în cazuri ex­treme se apelează la dilatarea anală (metoda Lord), la legarea hemo­roi­zilor cu ajutorul endoscopului sau la cauterizarea cu laser.

Prof. dr. CONSTANTIN MILICĂ

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian