Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Terapie anti-demență senilă – Exerciții cu degetele

– Este o metodă simplă, cu efecte pozitive asupra capacității de concentrare și a memoriei. Iată cum funcționează –

Foto: Shutterstock

Joggingul pentru creier, terapia prin pictură sau exercițiile de respirație contribuie semnificativ la starea de bine a pacienților cu demență. Dar tot atât de importante pentru ei sunt și mișcările prin care se antrenează simultan motricitatea și aptitudinile cognitive. S-a constatat că anumite poziții și deplasări ale degetelor îmbu­nătățesc circulația cerebrală cu 20-30%. Dacă se exersează cu amândouă mâinile, efectul este și mai puternic, deoarece sunt activate ambele emisfere ale creierului.

Etapa pregătitoare va fi încălzirea: frecați-vă palmele una de alta, masați și frământați fiecare deget. Când vă simțiți mâinile calde, puteți începe exercițiile.

Depărtați degetele

Aceasta este o mișcare bună pen­tru început, ur­mând ca apoi să executați exerciții tot mai complicate.

Cum proce­dați: În­tindeți ambele brațe drept înainte. Degetele sunt strâns lipite. Apoi răsfirați degetele cât de mult se poate, după care le alipiți din nou. Exercițiul devine mai dificil în momentul când va trebui să depărtați alternativ degetele de la mâna dreaptă și cea stângă.

Strângeți pumnul

Exercițiul constă în strângerea și des­facerea pumnului.

Cum proce­dați: Întindeți brațele în față. Strân­geți dege­tele pentru a forma pumnul, apoi desfaceți-l și depărtați degetele cât mai mult posibil, iar la sfârșit scuturați mâinile. 20 de repetări.

Rotiți degetul mare

De astă dată vi se testează capa­citatea de coordonare.

Cum proce­dați: Strângeți dege­tele de la o mână, ca și cum ați vrea să le faceți pumn, însă țineți degetul mare întins, în poziție verticală. Începeți să-l rotiți încet. După ce ați descris câteva cercuri, inversați sensul mișcării. Apoi rotiți de­getul mare de la mâna cealaltă.    Cine dorește să crească gradul de dificultate al exercițiului poate roti ambele degete simultan    –    atât în aceeași di­rec­ție, cât și în direcții opuse.

Lăsați degetele să danseze

Pentru acest e­xercițiu, numit „dan­sul degetelor” sau „degetele cățără­toa­re”, veți avea nevoie de ceva mai multă îndemânare și aten­ție.

Cum proce­dați: Strângeți amândoi pumnii, lăsând însă libere degetele mari și arătătoarele. Atingeți vârful degetului mare de la mâna stângă cu cel al arătă­torului de la mâna dreaptă. Apoi răsuciți mâinile în așa fel, încât să se atingă arătătorul stâng și degetul mare de la mâna dreaptă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian