Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

A venit timpul lor – Sucurile de legume și fructe

– Suntem la mijlocul verii și primele roade crescute sub cerul liber, la soare, s-au copt. Căutați-le savoarea și energia și pre­fe­rați-le pe cele autoh­tone. Sângele apă nu se face, nici când e vorba de morcov și pătrunjel –

Sucul de morcovi

Întăritor pentru ochi

Foto: Shutterstock

Este benefic pentru vedere deoarece conține vitamina A, care, ajunsă în organism, se trans­formă în rodopsină, un pigment al retinei care întărește vederea la lumină și întuneric. În plus, anti­oxi­danții din morcovi reduc riscul de degene­res­cență maculară, care apare odată cu avansarea în vârstă.

Sucul de pere

Nădejde pentru sistemul imunitar

Perele conțin diverși antioxidanți, precum vitamina C și flavonoidele. Acestea ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Doar 100 ml de suc de pere pe zi pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea riscului de boli cronice.

Sucul de mere

Protecție anti-colesterol

Când este proaspăt stors, sucul de mere con­ține fibre so­lu­bile, cum este și pec­tina. Acestea scad nivelul co­les­tero­lu­lui „ne­ga­tiv” (LDL), fa­vo­ri­zân­du-l pe cel bun (HDL).

Sucul de cireșe

„Nașul” reumatismului

Sucul de cireșe roșii și negre conține anto­cia­ni­ne, niște sub­stanțe cu puternice proprietăți anti­in­flamatorii. Doar un pa­har de suc de cireșe pe zi poa­te aju­ta la ameliorarea durerii cau­za­te de boli inflamatorii, cum ar fi artrita, reumatismul și inflamația musculară (mio­zită).­

Sucul de banane

Elixirul fericirii

Indiferent dacă sunt con­sumate ca fructe în­tregi sau pasate în di­ver­se deserturi, bananele con­țin triptofan. Aces­ta este un ami­noacid nece­sar pentru produ­ce­rea se­ro­toninei, hor­mo­nul feri­ci­rii. Un sin­gur pa­har de suc de ba­na­ne, și sta­rea de spirit pozitivă a so­sit! Stresul dispare și relaxarea se instalează ime­diat după ce îl beți.

Sucul de merișoare

Prietenul rinichilor și al ochilor

Conform unor studii recente, con­sumul zilnic a 1-2 pahare de suc de merișoare reduce numărul de bac­terii din urină, protejându-ne de in­fecțiile vezicii urinare. De ase­me­nea, consumul de merișoare proas­pe­te (acum începe sezonul lor) „ener­gi­zea­ză” vederea pe timpul nopții.

Sucul de pere

Nădejde pentru sistemul imunitar

Perele conțin diverși antioxidanți, precum vitamina C și flavonoidele. Acestea ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Doar 100 ml de suc de pere pe zi pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea riscului de boli cronice.

Sucul de portocale

Spor de frumusețe

Sucul de portocale oferă corpului o porție su­plimentară de vitamina C și stimulează producția de colagen din organism, astfel că ajută la sănă­ta­tea și frumusețea pielii și întărește oasele și dinții.

Sucul de struguri

Regulator intestinal

Mai ales strugurii negri conțin vita­mi­ne și minerale care mențin intestinele să­nătoase, favorizează digestia și pot preveni constipația. Dacă sucul de struguri are un gust prea intens, îl puteți dilua cu apă mi­nerală. Doar 250 ml de suc asigură norma­lizarea activității intestinelor.

Sucul de sfeclă roșie

Scade tensiunea arterială

Doar 500 ml de suc de sfeclă roșie pot scă­dea tensiunea arterială cu aproximativ 5 mmHg, pe durata unei zile întregi. Conține nitrați care pot dila­ta vasele de sânge.

Bine de știut!

* Accesorii

Citricele, precum portocalele, lămâile și man­darinele, pot fi stoarse ușor cu o presă manuală. Pentru toate celelalte tipuri de fructe și legume, un storcător sau blender este o alegere mai bună.

* Ingrediente

Dacă vă preparați singuri sucurile, ar trebui să utilizați ingrediente proaspete, netratate chimic. Ideal ar fi să le cumpărați direct de la producătorii locali.

* Durabilitate

Sucul proaspăt stors trebuie băut cât mai repede. Dacă doriți să îi creșteți termenul de valabilitate, sucul trebuie pasteurizat (încălzit).

* Conținut de zahăr

Dacă sucurile de fructe vi se par prea concentrate, le puteți prepara cu apă minerală. Atenție, conțin adesea multă fructoză și îngrașă.

Irina Radu

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian