O nouă atracție la Sibiu: ediția a doua a festivalului ASTRA Rock. După succesul de anul trecut, Muzeul din Dumbrava Sibiului își așteaptă din nou oaspeții sub cerul înstelat. Natura, cot la cot cu muzica.
Iată programul celor trei zile de festival:
* Vineri, 11 august: Ugly Kid Joe, Niște Băieți, Fără Zahăr, Alpha Q, Rana.
Ugly Kid Joe – trupa californiană care este cap de afiș în prima seară a festivalului a devenit celebră pe întreg mapamondul, după ce a lansat, în 1992, albumul „America’s Least Wanted”, un album distins cu două discuri de platină. Vara aceasta, Ugly Kid Joe se află în turneu european pentru a-și promova cel mai nou album al lor – „Rad Wings of Destiny”. Turneul include recitaluri în Spania, Marea Britanie, Franța și Germania, iar show-ul de la Sibiu pune ASTRA Rock pe lista marilor festivaluri europene.
Fără Zahăr este o trupă din Dorohoi, care trece cu ușurință de la folk la hip-hop, la funk, la punk rock și, uneori, chiar la metal. Melodiile lor au versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului. După 20 de ani, 4 albume de studio şi sute de concerte susţinute în întreaga ţară, trupa Fără Zahăr e pregătită s-o dea pe rock la Sibiu: „Bagă Bobo drujba, sare cușma”, declarau ei.
Formația Niște Băieți se prezintă drept „singura trupă din România care abordează stilul «muzică de petrecere cu distors şi final glorios»”. Formația este cunoscută pentru reinterpretarea în cheie punk rock a unor șlagăre de neuitat ale anilor ’80. Repertoriul include piese celebre ale unor artiști ca Gică Petrescu, Margareta Pâslaru, Mirabela Dauer, Dan Spătaru, Semnal M, Compact, cântate live, în stil propriu.
* Sâmbătă, 12 august – Vița de Vie, Byron, om la lună, Țapinarii și Nuanțe.
Vița de Vie este cea mai cunoscută și îndrăgită formație de rock alternativ din România. Înființată în 1996,și cu 10 albume la activ, trupa a căutat permanent noi modalități de expresie, de la emoția acusticului și energia chitarelor electrice, până la colaborarea cu o orchestră simfonică. Este cea mai premiată formație românească. Spectacolele inspirate, cu mare atenție la detaliu, fac din Vița de Vie unul dintre cele mai bune produse rock românești.
Byron s-a înființat în 2006 și a lansat până în prezent șapte albume de studio și trei DVD-uri live, toate cu mare succes de public. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival, în fața a mii de spectatori, cât și neamplificat, pentru o mână de oameni. Au filmat un concert în Salina Turda, au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România, iar din când în când, fac concerte de improvizație 100%. În decembrie 2014, trupa a filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi. Acum, Byron se pregătește de lansarea unui nou album.
om la lună a debutat în 2018, avându-l ca „șef” pe Doru Pușcașu: un demers autentic de poezie cântată, în care chitara sau pianul completau versurile. Având la activ două albume și zeci de concerte, inclusiv la Electric Castle sau TIFF, om la lună a devenit una dintre cele mai populare și iubite trupe de rock alternativ din România, cu numeroase concerte și cu o comunitate de fani devotați în toată țara.
* Duminică, 13 august în poiana Muzeului ASTRA, vor concerta: Therapy?, The Hellfreaks, Gunshee, Doomsday Astronaut și The Groovy Bastards.
THERAPY? e una dintre cele mai iubite și prolifice trupe de rock alternativ din Marea Britanie, cu o carieră de succes de peste 30 de ani, timp în care au lansat 16 albume de studio. Laureat cu Discul de Aur și vândut în peste 1 milion de exemplare, albumul „Troublegum” (1994) i-a propulsat pe nord-irlandezi în topurile internaționale. În urmă cu doar două luni, THERAPY? a lansat cel de-al 16-lea album, „Hard Cold Fire”, iar în toamnă va porni într-un turneu de promovare a acestuia.
The Hellfreaks sunt vedetele momentului pe scena maghiară. Au bătut Europa în lung și-n lat, ba chiar au trecut și Atlanticul, pentru un turneu de succes în SUA. Înființată în 2009, trupa a dat lovitura încă de la primul album, cu hitul „Boogieman”, o piesă îndrăzneață care a strâns milioane de vizualizări pe YouTube. The Hellfreaks vin la ASTRA Rock, după ce au lansat în urmă cu trei luni cel de-al cincilea album de studio, „Pitch Black Sunset”.
Recitalurile vor avea loc alternativ, pe cele două scene ale festivalului din Dumbrava Sibiului, una amplasată pe lac și alta în Târgul de Țară. Anul acesta, în premieră, festivalul oferă campare gratuită posesorilor de bilet sau abonament.
(Abonamentele pentru cele trei zile de festival costă 250 de lei, iar biletele de o zi pot fi achiziționate cu 100 de lei, fiind disponibile pe iabilet.ro. Abonații Muzeului ASTRA beneficiază de un număr limitat de abonamente la preț redus, achiziționate de la sediul instituției. Abonamentele și biletele la festival asigură și accesul la muzeu, precum și la multiplele activități conexe organizate de acesta în weekend-ul 11-13 august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Marii.)