Nu este o glumă: natura chiar ne întinerește!
Un studiu publicat în luna iunie, în revista „Science Advances”, a demonstrat că viața în proximitatea unor spații verzi reduce nivelul de stres, asigură o sănătate cardiovasculară mai bună și ne ajută să fim cu 2,5 ani mai tineri din punct de vedere biologic decât e vârsta noastră reală. Echipa de cercetători condusă de Kyeezu Kim, de la Universitatea Northwestern din SUA, a urmărit, pe o perioadă de două decenii, 924 de persoane albe și de culoare, din patru orașe americane. Oamenii de știință au ținut cont de accesul pe care îl aveau aceștia la natură (dacă aveau o grădină sau dacă locuiau sau nu în apropierea vreunui parc) și au corelat aceste date cu rezultatele analizelor de sânge prelevate pentru a stabili vârsta lor biologică. Cercetătorii au constatat că persoanele care aveau pe o rază de cinci kilometri, în jurul locuinței, spațiu verde în proporție de 30%, erau în medie cu 2,5 ani mai tineri din punct de vedere biologic decât persoanele care nu erau înconjurate de verdeață. Interesant e și faptul că beneficiile aduse de natură au variat în funcție de rasă, cei de culoare „întinerind” cu doar un an, în vreme ce rasa albă și-a încetinit cu trei ani procesul de îmbătrânire. Un motiv în plus să facem totul pentru a avea grijă de spațiile verzi care ne înconjoară. Rezultatele acestui studiu – primul de acest tip efectuat vreodată, în care vârsta biologică a populației să fie corelată cu spațiul verde de care aceasta beneficiază – sunt cu atât mai importante cu cât peste o jumătate din populația lumii locuiește în prezent în zone urbane, procentul urmând să crească, până în 2050, la 68%.
Aspartamul ar putea cauza cancer la ficat
Aspartamul a fost declarat „posibil cancerigen pentru om”. Concluzia, anunțată în data de 14 iulie a.c., îi aparține Centrului Internaţional de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizației Mondiale a Sănătății, care abia în această vară a evaluat pentru prima dată nivelul de risc al celui mai cunoscut îndulcitor artificial. Aspartanul a început să fie folosit pe scară largă încă din anii ‘80, fiind încorporat mai ales în băuturile răcoritoare, cu conţinut caloric redus, cum ar fi sucurile „light”, de pe rafturile magazinelor, dar și în alte produse larg răspândite, precum guma de mestecat sau unele cereale pentru micul dejun. Dar deși a recunoscut că aspartamul le-ar putea provoca oamenilor carcinom hepatocelular, reprezentanții OMS nu sfătuiesc consumatorii să stopeze complet consumul, ci doar să nu depășească o anumită cantitate, notând că sunt necesare studii suplimentare, „pentru a clarifica în continuare situaţia”. Au existat însă și voci, precum cea a lui Camille Dorioz, manager de campanie în cadrul asociaţiei Foodwatch, care au declarat răspicat, în urma acestui anunț, că „un îndulcitor posibil cancerigen nu are ce căuta în alimentele sau băuturile noastre”.
Un cocktail de chimicale ne-ar putea reda tinerețea
În luna ianuarie, o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a anunțat, într-un studiu publicat în revista „Cell”, că a reușit să îmbătrânească la șoareci țesuturile din creier, ochi, mușchi, piele și rinichi. Însă cercetătorii le-au oferit apoi rozătoarelor o terapie genetică al cărei rezultat a fost inversarea modificărilor provocate anterior. „Este ca și cum ai reporni un computer care funcționează defectuos”, a explicat David Sinclair, profesor de genetică la Institutul Blavatnik al facultății de medicină Harvard și unul dintre directorii Centrului pentru cercetare în biologia îmbătrânirii. În terapie a fost folosit un trio de gene care pot ajuta la readucerea celulelor mature la o stare anterioară. Utilizând acest cocktail, laboratorul lui Sinclair a putut restabili vederea unor șoareci orbi. După ce șoarecii și-au recăpătat vederea, oamenii de știință au reușit să întinerească și celulele creierului, celulele musculare și celulele renale. În 12 iulie, echipa de cercetători condusă de Sinclair a publicat în revista „Aging” un nou studiu, încă și mai impresionant. De data aceasta, oamenii de știință au făcut experimente asupra unor mostre de celule umane. Ei au utilizat șase cocktail-uri de chimicale (ale căror rețete nu au fost încă dezvăluite), cu ajutorul cărora au reușit, în doar patru zile, să inverseze cu peste trei ani procesul de îmbătrânire a celulelor pielii umane. Cu ajutorul acestei metode, procesul de îmbătrânire ar putea fi inversat cu o singura pastilă. După cum notează revista britanică „Daily Mail”, cercetătorul de la Harvard, care încearcă de peste 20 de ani să afle secretul tinereții veșnice, susține că a aplicat deja și pe el unele dintre metodele anti-îmbătrânire descoperite și că acestea l-ar fi ajutat să întinerească cu circa un deceniu.
Omniprezentul microplastic poate pătrunde și în creier
Un studiu publicat în luna martie în revista „Nanomaterials” relevă că microplasticul e încă și mai periculos decât ne-am fi așteptat, deoarece ar fi capabil să treacă de multe dintre barierele de apărare ale organismului. Microparticulele de polistiren pot, de pildă, pătrunde în creier, la doar două ore de la ingerare. Consecințele pot fi dintre cele mai grave, întrucât particulele de plastic pot crește riscul producerii inflamației și al unor tulburări neurologice. În cele mai serioase cazuri, se poate ajunge chiar la declanșarea unor boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinsonul sau Alzheimerul. Din nefericire, și bariera intestinală poate fi străpunsă în mod similar, ceea ce poate conduce la reacții inflamatorii ori chiar la dezvoltarea unui cancer la nivelul tractului gastrointestinal. Veștile sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece microplasticul se află pretutindeni în jur. Un studiu realizat de cercetătorii Universității din Auckland indică, de pildă, că, în medie, se depun zilnic aproape 5.000 de microparticule de plastic pe fiecare metru pătrat de acoperiș urban din cel mai mare oraș al Noii Zeelande. Ceea ce echivalează cu circa trei milioane de sticle din plastic. Însă nu doar aerul a ajuns să fie plin de microplastic, ci și fundul oceanelor. Un studiu publicat anul trecut în revista „Environmental Science and Technology” a arătat că, din anul 2000 încoace, cantitatea particulelor din plastic depusă pe fundul mărilor s-a triplat. Tot anul trecut, oamenii de știință au semnalat că microplasticele au fost detectate, în premieră, până și în laptele matern uman. Iar amploarea fenomenului le-a dat cercetătorilor fiori reci: potrivit publicației „The Guardian”, probele de lapte au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase, din capitala Italiei, iar microplasticele au fost detectate la nu mai puțin de… 75% dintre ele.