Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Când soarele arde, pielea are nevoie de apă

– Lipsită de apă, pielea se deshidratează și îmbă­trâ­neș­te prematur. Analiza pro­ble­mei în șase întrebări –

1. Pielea conține apă?

Foto: Shutterstock

Da. Iar această apă reprezintă 20% din întreaga cantitate conținută de corp. Apa facilitează schimburile dintre ce­lule, face tenul mai suplu, mai rezistent.

2. De ce se usucă pielea vara?

Din cauza climei continentale în care trăim, unde vara este foarte caldă și uscată. Trans­pirăm mult și pielea elimină mai multă apă ca de obicei. În consecință, pielea își pierde umi­ditatea, ceea ce face ab­solut necesară folosirea unui produs hidratant.

3. Cum pot produsele cosmetice să ne rehidrateze?

E limpede că o cremă de față sau o loțiune de corp nu vor aduce nicio­dată atâta apă în piele câtă înmaga­zinăm prin băut. În schimb, ele ajută ca apa să ră­mână în epidermă sau redinamizează structura ei prin anu­mite substanțe care permit captarea apei din atmosferă, fixând-o la ni­velul celulelor.

4. Baia are efect hidratant?

Din contră! Calcarul, prezent în apă, o irită și o usucă. De altfel, după o baie mai caldă (de peste 37°C), există ten­dința de a transpira. Se pier­de, deci, apă.

5. După ce ieșim din baie trebuie să ne ștergem pe corp?

Obligatoriu! Picăturile prezente pe piele atrag, printr-un fenomen de os­mo­ză, pe cele existente deja în ea. (Prac­tica de a ne spăla pe față fără să ne șter­gem obrazul, în ideea că-l hidratăm, este, deci, păguboasă.)

6. Când bem apă, ne hidratăm pielea?

Da. Tocmai din cauza aceasta este atât de important să bem multă apă, cel puțin 10 pahare pe zi (echi­valentul a 1,5 litri), adică unul pe oră, pentru a între­ține o bună funcționare a rinichilor.

Sfaturi pentru hidratarea pielii:

* Masați produsele cosmetice hidra­tan­te în piele cu mișcări energice ale mâinii.

* Aplicați produsele hidratante di­rect pe pielea umedă, imediat după baie sau duș.

* Două-trei picături de untdelemn de măsline sau de ulei aromat puse în apa din baie vor rămâne pe piele, alcătuind o peli­culă protectoare, care va păstra ume­zeala în pori.

* Pentru a obține o loțiune hi­dra­tantă: Amestecați cantități egale de glicerină și apă de trandafiri și veți obține un produs hidra­tant excelent pentru față și mâini. Reduceți sau sporiți cantitatea de glicerină, în funcție de ca­racteristicile tenului: gras sau uscat.

* Pentru a obține un gel hidra­tant: Dizolvați o linguriță de ge­la­tină (alimentară) în 150 ml de apă fierbinte, adăugați o lin­guriță de ulei esențial a­ro­­mat (de trandafiri, la­van­dă, lămâie sau por­to­cală) – se găsește în co­merț – și trei lin­gurițe de glicerină.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian