Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

MEDICINA PĂDURII – Plopul negru

– Înalt și impunător, cu crengile subțiri, îndreptate în sus, străjuia, în trecut, drumurile de țară. Sacrificat pentru a face loc șoselelor asfaltate, Plopul are azi importanță ca medicament naturist. Frunzele lui au proprietăți curative foarte apreciate –

Rețete cu frunze de Plop negru

Tonic cu vin și mirodenii

– În caz de balonări și probleme digestive –

Foto: Shutterstock

Ingrediente: o sticlă de vin roșu (750 ml), 20 de frunze proaspete de Plop negru, 5 g scorțișoară, 5 g steluțe de anason, 5 g cuișoare, 100 g miere.

Preparare: * Se toarnă vinul într-un vas ter­morezistent și se lasă să fiarbă și să scadă circa 10 minute. * Se adaugă frunzele de Plop, miro­deniile și mierea. Se acoperă vasul cu un capac și se mai lasă să fiarbă încă 10 minute, după care se ia de pe foc și se lasă o oră să se pătrundă. Se strecoară vinul și se toarnă într-o sticlă.

Efect: Vinul din frunze de Plop negru întărește tractul gastrointestinal, are efect deshidratant și poate fi folosit împotriva problemelor gastro-intes­tinale, a dereglărilor digestive, a balonărilor, a sen­zației de sațietate și a retenției de urină.

Utilizare: În cazul unor probleme acute se iau 50-100 ml.

Pudră din frunze de Plop negru

– Pentru ficat și bilă  –

Ingrediente: frunze de Plop negru.

Preparare: * Se usucă frunzele de Plop negru la aer, întorcându-le din timp în timp. * Se pun frunzele uscate în­tr-un mojar și se mă­runțesc. * Pudra obți­nută se toarnă într-un bor­can care se în­chide etanș.

Efect: Pudra are un efect tonifiant pen­tru di­ges­tie, stimulează ac­ti­vitatea hepato-biliară, aju­tă la defecație, are efect antiin­flamator și anti­bacte­rian.

Utilizare: Se ad­ministrează 1/2 lin­guriță de pudră pură sau cu puțin lichid.

Durata de păstrare: 1 an, la loc întunecos.

Infuzie de frunze de Plop negru

– Are efect antiinflamator și deshidratant –

Ingrediente: 5 g frunze uscate de Plop negru, 300 ml apă.

Preparare: * Se dă apa în clocot, se pun frun­­zele într-o ceașcă și se opă­resc. * Se aco­peră ceașca și se lasă să se infuzeze 5 mi­nute. * Se stre­coară cea­iul și se bea cald. La nevoie, se poate în­dulci cu puțină miere.

Efect: Ceaiul are efect des­hidratant, antibacterian și antiin­fla­mator și poa­te fi folosit împo­triva ră­celilor.

Ulei de frunze de Plop negru

– Vindecă rănile deschise și pielea iritată –

Ingrediente: 20 g frunze proaspete de Plop ne­gru, 10 g alcool (40%), 200 ml ulei de măsline.

Preparare: * Se mixează (în blender) frun­zele de Plop, alcoolul și uleiul (alternativ se taie frunzele mărunt sau se mărunțesc în mojar și se ames­tecă cu uleiul). Se lasă să se macereze două săp­tămâni. * Se filtrează extractul printr-o sită deasă și se toarnă într-o sticlă cu pul­ve­rizator.

Efect: Uleiul vindecă rănile, calmează pielea și reduce inflamațiile. Se folosește în caz de ec­zeme, răni, arsuri, dureri și iritații.

Utilizare: Se pulverizează uleiul de frunze de Plop negru pe zonele afectate și se întinde uni­form (cu grijă!). Procedura se repetă până la vindecare.

Oximel de Plop negru

– Medicament anti-tuse și pentru copii –

Ingrediente: 10 g frunze de Plop negru, 100 g mie­re, 50 ml oțet de mere, o priză de sare.

Preparare: * Se mixează toate in­gre­dientele în blen­der. * Se pun în­tr-un borcan și se lasă o săptă­mâ­nă la ma­ce­rat. * Se fil­trează oxi­­melul și se toarnă într-o stic­lă.

Efect: Oxi­me­lul are efect to­nifiant și poate fi administrat în caz de răceală, febră și tuse.

Utilizare: Îm­po­triva tusei acute se ia câte o linguriță de câteva ori pe zi. În caz de răceală, se amestecă 50 ml de oximel (5 linguri) cu 500 ml de ceai și se bea pe tot parcursul zilei.

Durata de păstrare: 6 luni.

Tinctură din frunze de Plop negru

– Împotriva febrei și răcelii –

Ingrediente: 20 g frunze de Plop negru, 200 ml alcool (40%).

Preparare: * Se taie mărunt frunzele de Plop și se pun într-o sticlă. * Se adaugă alcoolul, se astupă sticla, se scutură bine și se lasă frunzele să se macereze vreme de două săptă­mâni. * Se filtrează tinctura și se toarnă într-o sticlă cu pipetă.

Efect: Tinctura de Plop negru reduce febra, are efect antiinflamator și antibacterian în caz de febră, tuse și răceli în general.

Utilizare: Împotriva răcelii, se iau 30 de picături (cu ceai) pe tot parcursul zilei.

Durata de păstrare: 1 an.

Alifie împotriva acneei

– În caz de coșuri și iritații ale pielii –

Ingrediente: 200 ml ulei de frunze de Plop negru, 10 ml alcool (40%), 20 g ceară de albine.

Preparare: * Se pun toate ingredientele într-o cratiță și se încing pe foc, până ce se topește ceara de albine. * Se filtrează ali­fia și se toarnă în bor­că­nele.

Efect: Vindecă rănile, are efect antiinflamator și poate fi folosită în caz de acnee, eczeme și iritații ale pielii.

Utilizare: Se aplică alifia cu o spatulă (mereu schimbată) pe zonele afectate și se masează ușor în piele.

Durata de păstrare: 1 an.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian