Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 remedii împotriva bășicilor

– Bășicile cu lichid sunt rude bune cu vara și cu vacanța. Apar pe picioare, când umblăm fără ciorapi în pantofi, și pe mâini, când facem munci fizice care ne pun palmele la în­cercare. Când pielea se ia, durerea e mare și apare risc de infecții. Din fericire, există remedii simple, care le pot rezolva –

1. Comprese cu apă sărată și sare amară

Foto: Shutterstock – 3

Plivitul buruienilor, tăiatul tufelor, îndepărtarea ruginii de pe mobila de grădină etc. sunt doar câteva dintre „muncile” care solicită mâinile și duc la apariția bășicilor dureroase. O compresă cu apă sărată, aplicată pe locul afectat, are efect protector și calmant. Dizolvați 1 lingură de sare în 100 ml de apă. Înmuiați o compresă în apă sărată, stoar­ce­ți-o și răciți-o puțin în con­gelator, aplicați-o apoi pe zona respectivă și fixați-o cu un bandaj de tifon. În cazul bă­și­cilor închise, se recomandă o baie pen­tru mână cu sare amară. Usucă, are efect antiinfla­mator și poate reduce riscul unei eventuale infecții.

2. Ulei de arbore de ceai

Uleiul extras din frun­ze­le arborelui de ceai aus­tralian este cunoscut și apreciat pentru efectul său anti­mi­crobian și pentru ca­pacitatea lui de a rege­nera pielea. Pentru calmare, se tamponează bășica cu ulei de arbore de ceai. Diluat în apă, în proporție de 1:3.

3. Pătlagină pentru drumeți

V-a apărut o bășică, exact când sunteți afară, în mij­locul naturii? Nicio pro­ble­mă: pe marginea drumului crește un remediu împotriva rănilor și bășicilor: Pătla­gina. Culegeți 2-3 frunze, striviți-le și apli­cați-le peste bășică. Trageți șoseta dea­su­pra și continuați-vă drumul. Ajută și în cazul înțepăturilor de insecte.

4. Alifie de gălbenele

Vindecă bășicile și dermatitele, se găsește în plafaruri, dar se poate prepara și acasă, în felul ur­mător: se taie mărunt 2 cești de flori de Gălbe­nele. Se pun în 250 g osânză de porc (se poate folosi și ulei de măsline) și se încing ușor, vreme de 10 mi­nute. Se toarnă amestecul de flori și grăsime printr-o pânză de in, se adaugă 25 g de ceară de albine și se încinge din nou, până ce se topește ceara, ames­te­când încontinuu. Se toarnă alifia în borcănele sterilizate, care se închid cu căpăcele, dar după ce s-a răcit complet alifia. Se ung bășicile de mai multe ori pe zi.

5. Baie de picioare cu bicarbonat de sodiu

După un mers prelungit pe jos, degetele de la picioare pot să facă bășici dureroase, și-atunci este necesară baia cu bicarbonat. Se umple un lighean cu ceai de Mușețel și bicarbonat preparat astfel: se opăresc 4 plicuri de ceai de Mușețel cu 1 l de apă dată în clocot, se lasă să se infuzeze 10 minute, apoi se înde­părtează plicurile. Când „baia” devine căl­duță, se adaugă 3 lingurițe de bi­carbonat de so­diu și se țin pi­cioarele vreme de 20 de minute în ea.

6. Oțet de mere

Oțetul de mere are efect antibacterian și antiinflamator. Se pune, pur și simplu, 1 lingură de oțet, într-o ceașcă de apă, se înmoaie un tampon de vată și se tamponează ușor bășica.

7. Două perechi de șosete

Dacă intenționați să faceți o drumeție mai lungă, puneți-vă, neapă­rat, două rân­duri de șosete. Pro­tejează pie­lea. Ideale sunt șose­tele de lână me­ri­nos, fără cusă­tură. Lasă să se scur­gă trans­pi­rația fără să se îmbibe cu apă.

8. Aloe Vera – leacul-minune

Și gelul din frunzele de Aloe stopează cu succes inflamațiile și hidratează pielea iritată și băși­cată. Se taie o frunză de Aloe Vera și se aplică gelul extras din ea pe bășică, de mai multe ori pe zi. Se lasă să se usuce și se protejează locul cu un plasture.

9. Scoarță de stejar

Folosită – în mod tradițional – pentru tratarea unei infecții cu fungi (boala numită picior de atlet), scoarța de stejar le vine de hac și bășicilor apă­rute pe mâini sau pe picioare. Pentru o baie de mâini bi­nefăcătoare, se pun 200 g de scoarță de ste­jar, în 2 l de apă care clocotește, se lasă să fiarbă 20 de minute, se strecoară și se lasă puțin să se răcească și se țin mâi­ni­le 15 minute în lichid. Pen­tru o baie la pi­­cioare, se du­­blează can­ti­tă­țile.

10. Cum acționează papaya

Fructele bogate în enzime sunt un adevărat izvor de să­nă­tate. Și nu doar în farfurie, ci și folo­site extern. Da­torită pro­prietăților astringente, papaya poa­te grăbi procesele de vin­decare și poate face să dispară mai repede bășicile. Apli­când, pur și simplu, o bucată de miez de fruct pe zona afec­tată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian