Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vedere de pe Litoral

Litoralul românesc nu mai e ofertant, de ani buni. Într-un context în care – excluzând turbulențele provocare de pan­de­mie – con­cu­rența pe piața glo­bală a turis­mu­lui este mai crâncenă ca ni­ci­odată, când, inclusiv țări să­ra­ce din fostul Est comunist, precum Bulga­ria sau Albania, devin atracti­ve prin serviciile oferite publicului iubitor de va­canțe la mare, România se încăpățânează să funcționeze după un model autohton, bre­ve­tat și în alte domenii: „Las’ că merge și așa!”. Vara lui 2023, în care nu e zi lăsată de la Dumnezeu să nu se întâmple vreun acci­dent fatal, nu e decât un singur exemplu al acestui model păgubos de a face turism. Ceea ce a început, după Revoluție, cu privatizări puțin spus dubioase, și niciodată pedepsite de lege! și a continuat cu construcții ilegale, ori­bile, fără nicio treabă cu estetica sau cu spe­ci­ficul litoralului, completate cu bătaia de joc față de clienți, nu avea cum să sfârșească, de­cât așa cum se vede din știrile de pe Lito­ral, dra­ma­tic! Nu mai vorbim despre calitatea în­do­­ielnică a unor servicii pentru care se cer bani ca pentru Riviera franceză, nu mai vor­bim despre manelizarea ofertei culturale, nu mai vorbim despre distrugerea ultimelor in­sule de normalitate, care erau plajele de la Vama Ve­che sau 2 Mai, nu mai vorbim des­pre mizeria atot­prezentă, în contrast flagrant cu ceea ce găsești în țările civilizate, vorbim despre iste­rie. Sfidarea sistematică a legii nu avea cum să ducă la altceva decât la deja cunoscu­te­le cazuri de confruntări între turiști și sal­vamari, de bătăi pe plajă între tot felul de du­bioși sau, mai grav, la accidente mor­ta­le, pro­vocate de indivizi urcați la volan sub in­flu­en­ța dro­gu­rilor și a alcoolului. Dacă nu te omoară mizeria și prostul gust, dacă scapi de agresivitatea vecinilor de terasă sau de șez­long, dacă scapi și de vreo toxiinfecție gra­­vă, tot nu ești în si­guranță pe Litoralul românesc: oricând poate da peste tine o ma­șină cu un șofer mort de beat sau drogat.

De la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu cere „toleranță zero” față de violen­țe­le de pe Litoral. E prea târziu: pulanul jan­darmilor poate rezolva efectul, dar nu și cau­za. „Toleranța zero” ar trebui îndreptată îm­po­triva tuturor formelor de sfidare a legii care au transformat Litoralul nostru în „Estul Săl­batic” al României. E o operațiune care ar pu­tea să dureze ani de zile, dar fără de care nu mai poate fi conceput un turism sănătos la Ma­rea Neagră. Concurența e, și așa, cu mult în fața noastră. Suntem în ceasul al 12-lea. Până să ajungem la confortul garantat de Gre­­cia sau Croația, nu mai vorbim de Italia sau Spa­nia, am putea să începem, temeinic, cu cu­rățenia și cu siguranța pentru turiști. Dar e în stare statul să se încontreze cu mafiile locale, care au înflorit în toți acești ani pe Litoral? Sau se mulțumește cu demonstrațiile de forță ale câte unui jandarm față de vreun huligan? De răspunsul la întrebarea aceasta depinde viitorul turismului nostru la Marea Neagră. 

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian