• Grăsime nu, pâine nu, dulciuri nici atât! Poruncile alimentare seamănă tot mai mult cu un chin. Dar corespund ele realității? Care sunt corecte și care nu? Folosiți sfaturile care urmează drept ghid •
Da sau NU?
Doi litri de apă pe zi reprezintă un minimum
Nu există niciun fel de dovezi în sprijinul convingerii, purtate din gură în gură și împărtășite de multă lume, că ar fi suficient să bem mari cantități de apă, pentru a preveni o sumedenie de boli. Prin alimentație, noi ne asigurăm deja un aport de lichide de aproximativ 700 de mililitri pe zi. Restul necesarului zilnic, echivalând în medie cu 1,5 litri, ni-l putem acoperi consumând apă, ceaiuri, cafea ori sucuri de fructe. Atâta doar că este de preferat ca băuturile să fie neîndulcite.
Un mic dejun substanțial este important
„Să mănânci dimineața ca un rege…” – această veche zicală e de mult depășită. Într-adevăr, micul dejun sporește randamentul și capacitatea de concentrare de care avem mare nevoie în cursul dimineții. Însă, contrar opiniilor curente, nutriționiștii au descoperit că ingerarea unui număr impresionant de calorii la cele dintâi ceasuri ale zilei nu ne determină defel să mâncăm mai puțin la prânz ori la cină. De aceea, un mic dejun copios nu previne supraponderalitatea, ci dimpotrivă, o poate favoriza. Ba chiar unii specialiști recomandă renunțarea la micul dejun, respectiv decalarea primei mese a zilei (așa-numitul „post temporar”), în scopul reducerii greutății corporale și al îmbunătățirii sensibilității la insulină.
În lipsa cărnii, vom fi amenințați de carențe
Carnea este realmente un aliment foarte hrănitor, mai ales dacă animalul a fost sănătos și crescut în condiții corespunzătoare. Dar și vegetarienii au posibilitatea să-și aprovizioneze organismul cu tot ce necesită el. O combinație echilibrată de legume, fructe, cereale integrale și produse lactate, leguminoase, semințe și ouă, le va furniza suficiente vitamine, oligoelemente și fibre. Însă adepții dietei vegane trebuie să-și compună atent meniul, pentru a evita eventualele fenomene de carență și distrofie.
Carnea îmbolnăvește
Unele studii indică acest lucru. Consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată, cum sunt de pildă mezelurile, crește probabilitatea de apariție a bolilor cardiovasculare, la fel ca și obiceiul de a mânca mai mult de 500 de grame de friptură, șnițel sau tocătură pe săptămână. Pe de altă parte, n-ar fi exclus ca acesta să fie mai degrabă un efect al stilului de viață ce-i caracterizează pe marii amatori de carne. În cazul unei persoane care trăiește sănătos, riscul este minim. De asemenea, se poate presupune că și calitatea cărnii joacă un anumit rol.
Cerealele integrale ne mențin sănătoși
Desigur, ele conțin mult mai mulți nutrienți și minerale decât boabele decorticate. Alegerea produselor din cereale integrale în locul celor din făină albă poate avea efecte benefice pentru sănătate, cum ar fi micșorarea riscului de diabet.
Margarina este mai sănătoasă decât untul
Încă un mit din vremea când oamenii de știință se încăpățânau să arunce anatema asupra grăsimilor de origine animală. Untul se compune exclusiv din grăsimi provenite din lapte, conține vitaminele D, A, E și K, se digeră ușor și are un număr de calorii aproximativ egal cu al margarinei. Aceasta este preparată industrial, din grăsimi vegetale, prin procedeul numit hidrogenare. În prezent se știe că grăsimile hidrogenate sunt deosebit de primejdioase pentru sănătate, crescând riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare, îndeosebi a bolii coronariene ischemice.
Îndulcitorii sintetici ajută la slăbit
Întrebuințarea lor ne poate aduce chiar niște kilograme în plus. Aportul de energie se lasă așteptat, ceea ce ne determină să mâncăm mai mult sau face ca metabolismul să treacă la funcționarea în regim de economie. Pe termen lung, ambele pot duce la o creștere a greutății corporale.
Cinci porții de legume și fructe pe zi ne țin sănătoși
Într-adevăr, rezultatele studiilor par să confirme aceasta. S-a constatat că persoanele care mănâncă regulat legume și fructe proaspete au o speranță de viață mai mare și suferă mai rar de afecțiuni cardiace cu deznodământ letal. Autorii unui studiu britanic de anvergură au ajuns chiar la concluzia că șapte porții pe zi reușesc să scadă rata mortalității.
DIANA ROUA