Apropierea toamnei din anul preelectoral generează, ca întotdeauna înaintea alegerilor, o serie de mișcări tactice ale partidelor și ale candidaților acestora la postul suprem, președinția țării. Asistăm la regrupări în interiorul acestor partide și în raporturile dintre ele, toate vizând o poziționare cât mai bună la startul competiției, care în cazul unui candidat la președinție câștigător, le va garanta, cel puțin pentru o legislatură, conducerea administrației țării. Toamna dinaintea alegerilor este o perioadă tulbure, în care „se fac jocurile”, se pun bazele unor speranțe mai mult sau mai puțin întemeiate, se fixează posibile destine „istorice”. Toate partidele își fac socotelile, îți strâng mizele. Acum apar surprizele, alianțele tactice interne (dezvăluind presiunea și puterea diverselor grupuri de interes) și externe, între formațiuni politice din aceeași familie ideologică, sau chiar din familii diferite ori chiar, propagandistic, opuse. Pentru politicieni, după o vară fierbinte, toamna se anunță la fel de încinsă.
Semnalul regrupărilor a venit de la două dintre partidele de impact electoral major: PSD și AUR. În PSD, liderul formațiunii, premierul Marcel Ciolacu, a făcut surprinzătoarea mișcare de a-l promova drept „consilier onorific” pe Victor Ponta, fost lider și premier al partidului. Victor Ponta a plecat din PSD în condiții nu tocmai onorabile. Principalul motiv al excluderii sale a fost, aparent, pierderea prezidențialelor în fața lui Klaus Iohannis. Ce l-a îndemnat pe d-l Ciolacu să îl „reîncălzească” pe Victor Ponta? El nu este un mare specialist în relații economice internaționale, cum a sunat motivul angajării sale, în plus, a devenit, se pare, și consilierul lui George Simion, liderul AUR. PSD și AUR sunt, cel puțin formal, concurente în cursa parlamentarelor și prezidențialelor. Să-l fi ales Marcel Ciolacu pe Ponta, pentru ca fostul lider PSD-ist să nu-i dezvăluie lui Simion mișcările tactice ale partidului aflat la guvernare, cu care este extrem de familiarizat? Se pare că Ciolacu nutrește speranța secretă de a fi președintele României, și regruparea în spatele lui a unor foști rivali, este o stratagemă ce poate fi utilă. El va suna goarna adunării tuturor „nedreptățiților” PSD-ului, cu excepția ultimilor excluși (Dragnea și Dăncilă), cărora le-a luat locul. Marcel Ciolacu a renunțat, se pare, la speranța unei candidaturi susținute de PNL, partidul împreună cu care încă guvernează, „uzura” și performanțele slabe ale administrației lor comune periclitându-i imaginea. PNL-ul este într-o mare pierdere de viteză și unii dintre liderii săi sunt revoltați de situație. Premierului Ciolacu nu-i mai folosește deloc înțelegerea cordială cu Nicolae Ciucă, șeful în funcțiune al PNL, tot mai contestat de colegii săi de partid. Regruparea foștilor și actualilor PSD-iști are în vedere reluarea scenariului din 2000, când divizarea dreptei a asigurat realegerea lui Ion Iliescu în fața extremistului Vadim Tudor. La rândul său, George Simion a înțeles stratagema și, pentru a o bloca, anunță că AUR are mai mulți „candidați reprezentativi” la președinția țării (Gheorghe Piperea, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei etc.). Se pune o întrebare: de ce, dacă tot vrea să refacă unitatea PSD, Ciolacu nu l-a invitat drept consilier onorific pe Mircea Geoană, alt fost șef al partidului? Mircea Geoană și-a anunțat indirect candidatura prezidențială și, în plus, este mai implicat în „relații internaționale” decât Victor Ponta. Cu sprijinul PSD-ului, Mircea Geoană ar avea șanse la președinție mult mai mari, decât alți competitori din zona stângii.
În dreapta spectrului politic, PNL-ul se mai poate salva (sau pierde onorabil!) numai dacă Nicolae Ciucă, prezumtivul său candidat, va fi înlocuit cu Eduard Hellvig, fostul șef al SRI-ului, care cunoaște „intim” viața politică românească, cu complicitățile și trădările ei. Eduard Hellvig este, oricum, mai bine adaptat la moment decât premierul Ciolacu, care poate fi marcat de eșecurile guvernării în funcțiune. În ce privește USR, TD și PMP, vor putea intra și ele în competiție, dacă vor reuși să își structureze polul de dreapta, cu un candidat unic, suficient de capabil să înfrunte atât propaganda emoțională a AUR-ului, cât și argumentele administrative ale PSD-ului. Atât Ludovic Orban, cât și Cătălin Drulă, lideri ai grupărilor în cauză, au asemenea calități. Dar ei trebuie să țină seamă de faptul că înfrângerea va însemna și sfârșitul clar al carierei pretendentului la președinție.