Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

IL VOLO – zbor peste România

Celebrul trio italian, care domină muzica pop-opera internațională, de peste un de­ceniu, va poposi, în turneul lui mon­dial, și în trei orașe din România: Cluj, Oradea și București. În limba italiană, „volo” înseamnă „zbor”. Zbor muzical înalt, la mijloc de toamnă.

Două milioane de spectatori

Urmând o rețetă de succes patentată de legen­darii – José Carreras, Placido Domingo și Lucia­no Pavarotti, alți trei tineri italieni cu voci ex­cep­țio­nale, și-au unit forțele pentru a crea trio-ul Il Volo: Pie­ro Barone, Ignazio Boschetto și Gian­lu­ca Gi­no­ble. Din anul 2009 și până în prezent, Il Volo a sus­ţinut peste 300 de concerte pe toate continen­tele, în fața a peste două milioane de spectatori, în cele mai prestigioase săli de concerte din lume. Au lansat 7 discuri de stu­dio și 4 live și au câștigat o mul­țime de premii, printre care două Bill­board Latin Music, mai multe discuri de aur și de platină, fiind dis­tinși și cu două nomi­nalizări la Premiile Grammy.

Piero Barone, Ignazio Bos­chetto și Gianluca Ginoble s-au cunoscut în adolescență. Toți trei au concurat în cadrul celei de-a doua ediții a com­petiției pentru tinere talente „Ti lascio una canzone”, ce a avut loc în 2009, în celebrul Teatro Ariston din San­remo, un spectacol difuzat pe pos­tul de televiziune Rai1. Cel mai „matur” dintre ei era Pie­ro Barone, care avea 16 ani în mo­mentul desfășu­rării concursului și venea din sudul Italiei, din Naro, Si­cilia; mijlociul, Ig­nazio Boschetto avea 15 ani și se năs­cuse în nord, la Bo­logna; iar mezinul grupului, în vârstă de 14 ani, Gianluca Ginoble provenea din centrul Italiei, din Roseto degli Abruzzi.

Și-au început cariera în postura de rivali. Primul episod al concursului a fost câștigat de Gianluca, care a cântat o melodie de-a lui Andrea Bocelli- „Il mare calmo della sera”, cu care a și câștigat competiția din acel an. Crea­torul și directorul spectacolului, Ro­berto Cenci, a observat că cei trei tineri aveau un repertoriu asemănător, așa că a insistat ca ei să apară împreună pe scenă și să-i imite pe magis­tra­lii José Carreras, Placido Do­mingo și Luciano Pavarotti. Au cân­tat o melodie napoletană cu­noscută în întreaga lume, „’O so­le mio”, iar sorții le-au fost favorabili. Exact în seara con­certului, Michele Tor­pedine, ce­lebrul producător care îi lansase pe Andrea Bocelli și Zucchero, a urmărit emisiunea. Impresionat peste măsură de vocile lor, i-a contactat pe părinții tinerilor. Într-un timp extrem de scurt, Gianluca, Ignazio şi Piero au devenit primii artiști italieni din istorie care au semnat un contract direct cu o mare casă de discuri americană, Geffen Records. Michele le-a devenit manager și tot el a ales și numele de scenă – Il Volo (Zborul).

Vedete internaționale

„Il Volo” s-a numit și albumul lor de debut, lansat în 2010, distins cu discul de platină și care a intrat în Top 10 US Billboard. Cei trei adolescenți italieni au devenit peste noapte vedete internaționale și au fost invitați la unele dintre cele mai renu­mite show-uri de tele­vi­ziune europene și ame­ricane. Criticii i-au nu­mit „băieţii cu voci îngereşti’’. Talentați, dar și caris­matici, sedu­că­tori în stilul irezistibil italian, au ajuns să îm­partă sce­na cu mari artiști interna­țio­nali, precum Barbra Strei­sand, Bono, Carlos San­tana sau Eros Ra­mazzoti.

Premiați la San Remo

În 2015, au câştigat concursul Sanremo cu piesa „Grande Amore” şi au reprezentat Italia la Eu­rovision, unde s-au clasat pe locul al III-lea, câș­tigând cele mai multe tele-voturi. Un an mai târ­ziu, lansau albumul „Notte Magica” (un oma­giu adus celor trei tenori – Carreras, Domingo și Pavarotti). A urmat un turneu mondial, care s-a bucurat de un succes fără precedent. În concertul lor de deschidere de la Florenţa, din 2016, l-au avut invitat chiar de Placido Domingo, care a cântat îm­preună cu ei și i-a și dirijat. Spectacolul înre­gistrat a fost difuzat în 500 de cinematografe din Italia şi din întreaga lume.

Foarte apreciat de Papa Francisc, trio-ul Il Volo a fost invitat, la începutul anului 2019, să par­­ticipe la cea de-a XXVI-a ediție a Zilei Mon­dia­le a Tineretului din Panama, unde au interpretat „Ave Maria” în fața a peste un milion de spec­tatori.

Ultimul disc al lor a fost lansat în 2021 și se intitulează „Il Volo Sings Morri­cone”. Așa cum spune și titlul, cei trei cântă melodiile regretatului ma­­re compozitor și muzician, Ennio Morricone.

În România, Il Volo vor avea ur­mătorul program: la Cluj (pe BT Are­na), va ajunge pe 30 Septembrie, la Oradea pe 2 Octombrie (Oradea Are­na), în timp ce la București,vor urca pe scena Sălii Palatului pe 4 Octombrie.

(Biletele au fost puse în vânzare online pe Eventim.ro și la magazinele partenere din rețeaua Eventim, iar pre­țurile variază în funcție de categoria de loc.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian