Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Lecția de… omenie

Foto: Shutterstock

Nu sunt o mare iubitoare de animale de ca­să, în sensul că n-aș putea împărți bucu­roasă perna, patul sau chiar far­fu­ria cu un câine sau o pisică, indiferent de ce rasă sunt. Dar îmi place să cred că am învățat (și învăț încă) să iubesc, sau măcar să respect tot ceea ce Dumnezeu a creat ca viețuitoare pe-acest pământ. Nu pot mân­gâia un șarpe sau o broască, dar o fac cu gândul și su­fletul, acceptând că sunt și ele, oricât de res­pin­gă­toare le este înfățișarea, făpturi lăsate cu rostul lor pe pământ.

Ca dăscăliță, încerc să transmit această ati­tu­dine și copiilor pe care-i am în grijă, iar ca mamă, și pruncilor mei. Și, cum se întâmplă adeseori, uce­nicul ajunge să-și întreacă maestrul. Fiul meu cel mare, Mihai, în vârstă de 13 ani, mângâie nu doar câini și pisici, ci și brotăcei, șoricei și chiar arici.

Astă-vară, plim­bându-se cu bicicletele, copiii mei au găsit un cățel mare legat de un pom, în plină câmpie și arșiță. Pu­tea fi bolnav, turbat, dar Mihai a trecut peste toate, l-a observat atent, ca să des­co­pere urme ale unei po­si­bile boli, și apoi l-a a­dus acasă, ghemotoc de blă­ni­ță, într-un rest de nă­vod, pe bicicletă. De slăbit ce era, nu putea sta nici în picioare. Și acest pedepsit de neomenia cuiva a devenit membru al familiei noas­­tre și a pri­mit numele de Mieluțu.

Privindu-mi copilul cum mângâia animalul, cum suferea alături de bietul cățel, ochii mi s-au um­plut de lacrimi de duioșie. M-am întrebat și mă-n­treb: oare cei care le fac atâta rău animalelor n-au trecut printr-o școală, n-au avut și ei niște părinți?

Se vorbește mult de reforme, restructurări, sunt la modă revendicările de tot felul. Până nu e prea târziu, ce-ar fi să se introducă o nouă disci­pli­­nă de studiu, care să se numească, pur și sim­plu, OME­NIE? De prea multe ori, în ultimul timp, ne con­fruntăm la tot pasul cu repetenți la această ma­terie. Material pentru un viitor manual există be­­rechet, inclusiv în colecția revistei „Formula AS”. În­cercați să vă imaginați o lume a absol­ven­ți­lor „cu coroniță”, la capitolul „iubi­rea de animale”.

Cu respect,

CRISTINA MOGA – Sibiu

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian