Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Revizie de toamnă – FICATUL

– Este centrala de dezintoxicare a organismului nostru. Va avea mult de furcă în lunile care vin –

Foto: Shutterstock

Toamna este un moment ideal pen­tru o cură de refacere a ficatului. În lunile care vin vom trece pe o alimentație cu gră­simi. O dietă cu sucuri de fructe și de legume au­tohtone (evitați-le pe cele de import, în general modificate ca gust, culoare și formă), bogată în vegetale amare și citrice reprezintă pași siguri spre să­nătate.

Când vorbim despre ficat, toți ne gândim înainte de toate la problemele cauzate de alcool. Dar aproa­pe nimeni nu știe ce „treabă” face, de fapt, ficatul în orga­nis­mul nostru.

Dr. MARTA POGAN

„Marea problemă este că ficatul nu doare”

– De ce este atât de im­portant ficatul pentru să­nătatea perfectă la care visăm cu toții?

– Ficatul este un sistem gi­gantic de filtrare, un apa­rat com­plex de dezintoxicare. El curăță și eliberează întreg organis­mul de toxinele periculoase, care sunt produse în permanență – așa-nu­mitele reziduuri ale meta­bo­­lis­mului. Dar din exte­rior, în or­ganism pătrund tot timpul substanțe dăunătoare – prin aerul inspirat, prin mâncare și băutură, dar și prin medicamente. Ficatul le recunoaște și le filtrează înainte ca ele să poată produce pagube. – Cu ce cantitate de alcool se poate „descurca” organul nos­tru de detoxifiere?

– Înainte de toate: ficatul e foar­te răbdător, foarte robust și foarte performant. Dar alcoolul este o otra­vă extremă pentru celule și îl pune la grea încercare pentru a-l neutraliza. De aceea, consumul zil­nic de alcool, chiar dacă este vorba de un păhărel, este extrem de soli­citant pentru ficat. Consumul prelungit de alcool (ani de zile) duce la o hepatită cronică, la ciroză și, în final, la nemaifunc­țio­narea ficatu­lui. În schimb, cei care sar o singură dată peste cal – la o petrecere sau de sărbători – nu vor avea probleme, în afară de even­tualele dureri de cap din dimineața următoare. Un ficat sănătos poate să descompună acest excedent de alcool. Dar există limite: în cazul unor cantități ex­treme, se poate ajunge la hepatită al­coolică acută, o boală foarte gra­vă.

– Ce-i mai dăunează ficatului, în afară de alcool?

– Medicamentele luate în canti­tate mare și pe o durată mai lungă pot deteriora ficatul și pot produce afecțiuni. Cei obligați să ia mai multe medicamente zilnic ar trebui să facă un control la ficat o dată la trei luni. Și fe­meile care iau pilula anticoncepțională pot să facă tumori hepatice benigne. Anabolizantele și dro­gurile de toate felurile sunt și ele extrem de pe­riculoase pentru ficat. Există, însă, și predispoziții genetice care pot provoca probleme. Sau diabetul. Bolnavii de diabet trebuie să-și controleze regulat func­țiile hepatice, pentru că o atitu­dine greșită poate duce la deterio­ra­rea ficatului. Același lucru este va­labil și pentru pacienții cu pro­bleme ale metabolismului grăsi­mi­lor. În pericol se află, de asemenea, toți supraponderalii (mai ales cu gră­sime pe abdomen), diabeticii și hipertensivii.

– Și ce simptome ar trebui să ne alarmeze și să ne determine să mergem la control?

– Oboseala neobișnuită, depre­siile, durerile de cap și scăderea ran­damentului in­telectual pot fi pro­vocate de afecțiunile hepatice. Dar și mâncărimea, pofta de mân­care fluctuantă, balonările, proble­mele intestinale și he­moroizii pot fi semne legate de o îmbolnăvire a ficatului. Un sem­nal relativ clar pentru hepatită îl reprezintă îngăl­benirea neobișnuită a pielii sau a ochilor.

– Ne putem proteja în vreun fel de hepatită?

– Parțial. Hepatita A evoluează, în general, fără probleme și se vin­decă – de regulă – de la sine. Astfel că de multe ori nici nu este depis­tată. Îm­potriva hepatitei B există un vaccin excelent și bine suportat. Protecția împotriva celorlalte for­me – hepa­tită C, și mai rarele D și E, o reprezintă măsurile generale de prevenire și de igienă. Aceste in­fecții se transmit prin sânge, dar și prin spermă sau ace de tatuaj infec­tate. De aceea, se recomandă folo­sirea prezervativelor și sterilizarea atentă a instrumentelor folosite la tatuaj.

– Ce terapii există?

– În funcție de cauza și stadiul bo­lii, terapiile sunt foarte diferite. Funcțiile ficatului pot fi restabilite, într-o oarecare măsură, cu medica­men­te specifice și prin renunțarea la substanțe toxice precum al­coolul. În stadii mai avansate, rămâne doar speranța unui transplant.

Fapte uimitoare

* 30 de ani pot să treacă pâ­nă ce o afecțiune hepatică cro­nică să se facă simțită. Și atunci, în cele mai multe cazuri, pune în pe­ricol viața.

* Doar 50% din bolnavii de ficat urmează un tratament me­di­cal, pen­tru că, în general, apar doar probleme ușoare sau neclare.

Recomandări pentru un ficat sănătos

* Un ficat extenuat se odih­neș­te cel mai bine renunțând total la alcool o perioadă de timp.

* Cei care reduc consumul de hidrați de carbon (pâine, cartofi, paste, dulciuri, zahăr etc.) și de grăsimi animale ușurează procesul de cu­rățare.

* Legumele, salatele și verdețurile (în can­tități mari) ca­re au un conținut ridicat de sub­stanțe amare stimulează detoxi­fie­rea. Cele mai bune sunt: an­ghinarea, ridichea, păpădia sau an­divele.

* O cură cu post tera­peu­tic sub supraveghere medicală poate ajuta la regenerarea fica­tului.

* La farmacie se găsesc, sub formă de cea­iuri, amestecuri de plante medicinale care stimu­lează metabolismul. Și există, de ase­me­nea, capsule cu ex­trac­te de plante pen­tru întărirea fica­tu­lui (de ex. din ar­murariu sau anghi­nare).

7 sfaturi de folos

* Nux Vomica – dacă beți într-o seară prea mult, luați a doua zi 15 pică­turi de nucă amară – NUX VOMICA (remediu ho­meo­patic). Pu­neți-le pe o bucățică de pâine și mestecați-le înde­lung.

* Cafea – într-un studiu realizat în Bra­­zilia se afirma că dacă un alcoolic bea zil­nic între 3 și 5 căni de cafea își re­duce con­sumul de al­cool destul de re­pede la jumă­tate. În felul acesta, unii re­nunță total la alcool.

* Lapte de iapă – dezintoxică fi­catul. Me­dicul elvețian Gustav Skreiner prescrie o cură de trei luni, timp în care se bea 1/4 litru lapte proas­păt pe zi.

* Ceai de anghi­nare – se beau timp de trei săptămâni trei căni de ceai de an­ghinare pe zi. Îna­inte de mesele prin­cipale, se iau 2 lin­guri de suc de an­ghinare (obți­nut în centrifugă). Se di­luează cu puțină apă. De asemenea, anghinarea trebuie să fie prezentă cât mai des pe masa bolnavilor de ficat.

* Brânză de vaci și banane – pentru dezin­toxicarea ficatului, renun­țați trei săp­tămâni total la alcool și evi­tați alimentele conservate. O dată pe lună, faceți o cură pentru ficat, de 2-3 zile, în care mâncați exclusiv brânză de vaci și banane. Brânza la prânz, fruc­tele, dimineața și seara.

* Semințe de ghimpe argintiu – ajută la refacerea celulelor lezate de hepatită. Se zdro­bește o linguriță de semințe, se pun în­tr-o ceașcă și se lasă la macerat 20 de minute, aco­pe­ri­te cu o cană de apă rece. Se stre­coară și se bea. Păpădia mân­cată crudă este, de asemenea, foarte eficientă.

* Comprese cu apă fierbinte sau car­tofi fierți, calzi, aplicați pe zona fica­tului. În vremea asta se stă întins în pat și se res­piră profund.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian