– Este centrala de dezintoxicare a organismului nostru. Va avea mult de furcă în lunile care vin –
Toamna este un moment ideal pentru o cură de refacere a ficatului. În lunile care vin vom trece pe o alimentație cu grăsimi. O dietă cu sucuri de fructe și de legume autohtone (evitați-le pe cele de import, în general modificate ca gust, culoare și formă), bogată în vegetale amare și citrice reprezintă pași siguri spre sănătate.
Când vorbim despre ficat, toți ne gândim înainte de toate la problemele cauzate de alcool. Dar aproape nimeni nu știe ce „treabă” face, de fapt, ficatul în organismul nostru.
Dr. MARTA POGAN
„Marea problemă este că ficatul nu doare”
– De ce este atât de important ficatul pentru sănătatea perfectă la care visăm cu toții?
– Ficatul este un sistem gigantic de filtrare, un aparat complex de dezintoxicare. El curăță și eliberează întreg organismul de toxinele periculoase, care sunt produse în permanență – așa-numitele reziduuri ale metabolismului. Dar din exterior, în organism pătrund tot timpul substanțe dăunătoare – prin aerul inspirat, prin mâncare și băutură, dar și prin medicamente. Ficatul le recunoaște și le filtrează înainte ca ele să poată produce pagube. – Cu ce cantitate de alcool se poate „descurca” organul nostru de detoxifiere?
– Înainte de toate: ficatul e foarte răbdător, foarte robust și foarte performant. Dar alcoolul este o otravă extremă pentru celule și îl pune la grea încercare pentru a-l neutraliza. De aceea, consumul zilnic de alcool, chiar dacă este vorba de un păhărel, este extrem de solicitant pentru ficat. Consumul prelungit de alcool (ani de zile) duce la o hepatită cronică, la ciroză și, în final, la nemaifuncționarea ficatului. În schimb, cei care sar o singură dată peste cal – la o petrecere sau de sărbători – nu vor avea probleme, în afară de eventualele dureri de cap din dimineața următoare. Un ficat sănătos poate să descompună acest excedent de alcool. Dar există limite: în cazul unor cantități extreme, se poate ajunge la hepatită alcoolică acută, o boală foarte gravă.
– Ce-i mai dăunează ficatului, în afară de alcool?
– Medicamentele luate în cantitate mare și pe o durată mai lungă pot deteriora ficatul și pot produce afecțiuni. Cei obligați să ia mai multe medicamente zilnic ar trebui să facă un control la ficat o dată la trei luni. Și femeile care iau pilula anticoncepțională pot să facă tumori hepatice benigne. Anabolizantele și drogurile de toate felurile sunt și ele extrem de periculoase pentru ficat. Există, însă, și predispoziții genetice care pot provoca probleme. Sau diabetul. Bolnavii de diabet trebuie să-și controleze regulat funcțiile hepatice, pentru că o atitudine greșită poate duce la deteriorarea ficatului. Același lucru este valabil și pentru pacienții cu probleme ale metabolismului grăsimilor. În pericol se află, de asemenea, toți supraponderalii (mai ales cu grăsime pe abdomen), diabeticii și hipertensivii.
– Și ce simptome ar trebui să ne alarmeze și să ne determine să mergem la control?
– Oboseala neobișnuită, depresiile, durerile de cap și scăderea randamentului intelectual pot fi provocate de afecțiunile hepatice. Dar și mâncărimea, pofta de mâncare fluctuantă, balonările, problemele intestinale și hemoroizii pot fi semne legate de o îmbolnăvire a ficatului. Un semnal relativ clar pentru hepatită îl reprezintă îngălbenirea neobișnuită a pielii sau a ochilor.
– Ne putem proteja în vreun fel de hepatită?
– Parțial. Hepatita A evoluează, în general, fără probleme și se vindecă – de regulă – de la sine. Astfel că de multe ori nici nu este depistată. Împotriva hepatitei B există un vaccin excelent și bine suportat. Protecția împotriva celorlalte forme – hepatită C, și mai rarele D și E, o reprezintă măsurile generale de prevenire și de igienă. Aceste infecții se transmit prin sânge, dar și prin spermă sau ace de tatuaj infectate. De aceea, se recomandă folosirea prezervativelor și sterilizarea atentă a instrumentelor folosite la tatuaj.
– Ce terapii există?
– În funcție de cauza și stadiul bolii, terapiile sunt foarte diferite. Funcțiile ficatului pot fi restabilite, într-o oarecare măsură, cu medicamente specifice și prin renunțarea la substanțe toxice precum alcoolul. În stadii mai avansate, rămâne doar speranța unui transplant.
Fapte uimitoare
* 30 de ani pot să treacă până ce o afecțiune hepatică cronică să se facă simțită. Și atunci, în cele mai multe cazuri, pune în pericol viața.
* Doar 50% din bolnavii de ficat urmează un tratament medical, pentru că, în general, apar doar probleme ușoare sau neclare.
Recomandări pentru un ficat sănătos
* Un ficat extenuat se odihnește cel mai bine renunțând total la alcool o perioadă de timp.
* Cei care reduc consumul de hidrați de carbon (pâine, cartofi, paste, dulciuri, zahăr etc.) și de grăsimi animale ușurează procesul de curățare.
* Legumele, salatele și verdețurile (în cantități mari) care au un conținut ridicat de substanțe amare stimulează detoxifierea. Cele mai bune sunt: anghinarea, ridichea, păpădia sau andivele.
* O cură cu post terapeutic sub supraveghere medicală poate ajuta la regenerarea ficatului.
* La farmacie se găsesc, sub formă de ceaiuri, amestecuri de plante medicinale care stimulează metabolismul. Și există, de asemenea, capsule cu extracte de plante pentru întărirea ficatului (de ex. din armurariu sau anghinare).
7 sfaturi de folos
* Nux Vomica – dacă beți într-o seară prea mult, luați a doua zi 15 picături de nucă amară – NUX VOMICA (remediu homeopatic). Puneți-le pe o bucățică de pâine și mestecați-le îndelung.
* Cafea – într-un studiu realizat în Brazilia se afirma că dacă un alcoolic bea zilnic între 3 și 5 căni de cafea își reduce consumul de alcool destul de repede la jumătate. În felul acesta, unii renunță total la alcool.
* Lapte de iapă – dezintoxică ficatul. Medicul elvețian Gustav Skreiner prescrie o cură de trei luni, timp în care se bea 1/4 litru lapte proaspăt pe zi.
* Ceai de anghinare – se beau timp de trei săptămâni trei căni de ceai de anghinare pe zi. Înainte de mesele principale, se iau 2 linguri de suc de anghinare (obținut în centrifugă). Se diluează cu puțină apă. De asemenea, anghinarea trebuie să fie prezentă cât mai des pe masa bolnavilor de ficat.
* Brânză de vaci și banane – pentru dezintoxicarea ficatului, renunțați trei săptămâni total la alcool și evitați alimentele conservate. O dată pe lună, faceți o cură pentru ficat, de 2-3 zile, în care mâncați exclusiv brânză de vaci și banane. Brânza la prânz, fructele, dimineața și seara.
* Semințe de ghimpe argintiu – ajută la refacerea celulelor lezate de hepatită. Se zdrobește o linguriță de semințe, se pun într-o ceașcă și se lasă la macerat 20 de minute, acoperite cu o cană de apă rece. Se strecoară și se bea. Păpădia mâncată crudă este, de asemenea, foarte eficientă.
* Comprese cu apă fierbinte sau cartofi fierți, calzi, aplicați pe zona ficatului. În vremea asta se stă întins în pat și se respiră profund.