Bineînțeles că nici vara aceasta n-a uitat să-și coboare vipiile din cer, îngreunând respirația verde a ierbii cu spaime nelămurite. Nu știu de ce revăd în minte astăzi lumina, frumusețea unei alte veri, rostogolirea ei prin timp… O vacanță, așezată undeva în amintire. O întâmplare, unde personajele suntem eu, fratele meu și Vigo. Așa îl numiserăm pe fazanul pe care ni-l dăruise nouă, copiilor din vremea aceea, un coleg al tatei de la serviciu, probabil un pasionat vânător. La drept vorbind, Vigo îi aparținea mai mult fratelui meu, deși eu avusesem prima inspirația să-l strigăm astfel. Aproape insistasem în privința asta. Cu niciun chip nu reușesc să-mi explic cum de alesesem numele acelui vrăjitor înțelept și pașnic dintr-o poveste transformată într-un serial de televiziune. Poate m-au convins machiajul și costumația lui, coloritul veșmintelor… ce purtau un aer neobișnuit, oarecum ca de pasăre.
Chiar din primele momente am vrut, am căutat să mă apropii de vietatea aceea, dar fără vreun rezultat promițător. Se mișca iute, sacadat, pândindu-ne orice clipă de neatenție. Sărea-n lături și rămânea în expectativă, de câte ori îmi vâram o mână plină cu grăunțe printre zăbrelele cuștii sale. Ce mai, era sălbatic, crescut în pădure, și nu lăsa pe nimeni să se aplece asupra lui cu afecțiune. Însă existau și niște zile (nu neapărat sâmbătă după-amiază sau duminică), când i se dădea drumul să zburde prin peticul nostru de grădină îngrădită c-un gard scund. Cred că îi stârneau amintiri plăcute izul reavăn al pământului, încâlcelile de ramuri, tulpinițe și frunze verzi… Și mai cred că se simțea în largul său atunci când, stând în picioare lângă trunchiuri de copaci, își întindea alene o aripă-n jos, precum o mantie cavalerească. Îl bănuiam că pozează. I-am fi îngăduit plimbări mai dese prin grădină și ne străduiam să-i prelungim „iluzia” libertății cum ne pricepeam. Însă ne-ngrozeau pisicile vecinilor, care „vagabondau agresiv” prin împrejurimi. Ne îngrijoram că Vigo ar ajunge ospățul acelor feline mieunătoare.
Adevărul e că Vigo, despre care tocmai vă povestesc, ne vrăjea pe toți! Făceau chiar efect prezența lui în grădină, penajul său intens colorat, înaintarea lui suplă printre lujerii plantelor. Plisc sever, gheare… Îi măsuram pe furiș, cu privirea, silueta ce emana o trufie îndărătnică uneori. Sigur, nu era chiar un păun maiestuos, răsfirându-și coada cu irizări azurii. Nicidecum! Sinceră să fiu, nici grădina noastră nu semăna defel cu cea a bunicilor, cu straturile ei de flori îngrijite și aranjate parcă simetric, după culori, miresme și anotimpuri. La noi era altceva. Lăsaserăm totul să răsară în voie: fire de iarbă, muguri, lăstari, gâze, buruieni. În fine, ne încânta numai ideea că aveam un colț al nostru verde, cu o porțiune de cer deasupra și cu nițel soare și unde observam cum cădeau ploile văratice ori cele de toamnă târzie…
Apoi venise și luna septembrie și începuse școala, cu lecții de învățat și cu o sumedenie de teme pentru acasă. Ne-a cam lipsit timpul să ne ocupăm și de înaripatul nostru. Nu-l neglijam, dar… Nu ne-am dat seama cât de repede i se lungiseră penele, aripile tăiate un pic la vârfuri, pentru a-l împiedica să-și ia zborul. Și într-o zi, ne-a luat prin surprindere vioiciunea cu care s-a desprins de la sol. Am alergat după el până-n dosul unor clădiri vecine, închipuindu-ne că se pitise într-un arbore rămuros. L-am strigat, ca să-l distrag de la ceea ce intenționa să facă: să ne părăsească. Cu toate acestea, a fost inutil.
Ascultase oare de-o anume chemare? Ținuse cumva să ne demonstreze că știe să zboare? Sau… Cuvinte, prea multe cuvinte. La urma urmelor, lăsându-mi gândurile să se deznoade nostalgic, de ce să nu recunosc că mă emoționase nespus despărțirea de el, de Vigo… Dar alegerea lui mi-a plăcut. Și eu aș fi ales libertatea.
ADRIANA C. – București