– Despre colesterol se vorbește când se apropie frigul și o dăm pe grăsimi, care să țină „de cald”. El nu este însă un „monstru”, așa cum se spune, ci o dereglare a organismului, care poate fi corectată cu un regim de viață curat. Iată cele mai importante întrebări și răspunsuri despre colesterol –
„Din păcate, nivelul colesterolului este prea ridicat”. O asemenea sentință, după interpretarea analizelor de sânge, bagă în sperieți pe oricine, fiindcă automat ne gândim la infarct. Și pe bună dreptate, pentru că circa o treime din populația Europei este amenințată de acest „monstru” înfricoșător. Iar colesterolul peste limită reprezintă – fără nicio îndoială – un risc serios pentru inimă și vasele sanguine. Dar nu trebuie să intrăm în panică. Valorile colesterolului sunt înregistrări de moment, care oscilează cu până la zece procente. Un nivel prea ridicat astăzi poate fi în limitele normale, peste câteva săptămâni. Dacă nu, o analiză a lipidelor stabilește cu exactitate o eventuală situație critică a grăsimilor din sânge. În principiu, fiecare adult ar trebui să-și cunoască valorile colesterolului, afirmă specialiștii. Fiindcă doar astfel se poate interveni la timp, pentru a evita ce este mai rău. Adeseori este suficientă o schimbare a deprinderilor de viață. Cum s-o faceți și de ce mai depinde eliminarea riscurilor aflați din răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de colesterol.
Chiar este colesterolul așa de periculos cum se spune?
– Nu. Colesterolul este o componentă vitală a tuturor celulelor. Fiecare om dispune – în propriul organism – de aproximativ 150 g de colesterol, din care aproape 10 g dizolvate în sânge. Din grăsimea existentă în sânge, organismul „construiește” numeroși hormoni (de ex. estrogenii), dar și acidul cholic (component al bilei) sau vitamina D. Dacă, însă, cantitatea de colesterol prezentă în sânge este prea mare, acesta poate „ataca” pereții arterelor, care se sclerozează. Principalul responsabil este colesterolul „rău”, sau LDL (Low Density Lipoprotein), care trebuie readus la nivelul normal. Spre deosebire de el, colesterolul „bun” sau HDL (High Density Lipoprotein) protejează vasele sanguine de sclerozare și ar trebui să aibă un nivel cât mai ridicat. Cel puțin așa recomandă marea majoritate a specialiștilor în probleme vasculare, deși tot mai multe studii arată că la jumătate din pacienții cu infarct, valorile colesterolului sunt absolut normale. În clipa de față, acest fenomen este pe cale de a fi elucidat prin studii clinice.
Care sunt valorile normale?
Valorile orientative „bătute în cuie” sunt de domeniul trecutului. În general, pericolul este inexistent sau foarte mic, dacă nivelul colesterolului total se află sub 200 mg/dl. În caz că depășește această valoare, ar trebui verificate separat nivelul HDL și al LDL din sânge. La femeile trecute de 55 de ani, care nu prezintă un alt factor de risc (de pildă, hipertensiune arterială), tratamentul se impune doar dacă nivelul colesterolului total este mai mare de 250 mg/dl, iar o concentrație a LDL-ului de sub 160 mg/dl este considerată perfectă. Dacă factorii de risc sunt mai numeroși (2 sau 3), valoarea LDL-ului ar trebui să fie sub 130 mg/dl. Un nivel sănătos al HDL-ului atinge minimum 45 mg/dl.
Bine de știut: la femei, un colesterol total prea redus provoacă depresii.
Este nevoie de medicamente dacă LDL-ul și colesterolul total sunt prea mari?
Nu, aceasta nu este o boală, ci deocamdată doar o dereglare a metabolismului grăsimilor, spun specialiștii. Niciun medic responsabil nu recomandă un tratament doar din cauza unor valori prea ridicate ale colesterolului. Acesta se impune doar dacă există și alți factori de risc, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, un eventual „colac” de grăsime pe abdomen și talie, stresul sau fumatul etc.
Regula empirică: cu cât mai numeroși factorii de risc, cu-atât mai mare riscul de infarct și cu-atât mai necesară terapia.
Și când devin necesare medicamentele?
Când riscul ca în următorii zece ani să fie grav afectate vasele sanguine crește peste 20%. Medicul stabilește acest nivel cu ajutorul unei tabele de riscuri. Atunci, se recomandă în primul rând statinele, care stopează producția de colesterol la nivelul ficatului. În cazul unui tratament mai lung, trebuie verificate în mod regulat enzimele hepatice. Un efect secundar pozitiv al statinelor: combat apariția bolii Alzheimer.
Din ce cauze crește nivelul colesterolului?
Valorile ridicate sunt o urmare a consumului de alimente prea grase (mai ales cu multe grăsimi animale), dar și a lipsei de mișcare, a pilulei anticoncepționale, a cortizonului, a hipotiroidiei, a afecțiunilor renale și a alcoolului și espresso-ului în cantități prea mari. Există, însă, și un număr destul de mare de persoane la care nivelul ridicat al colesterolului este congenital.
Un stil de viață sănătos poate ține în șah grăsimile din sânge?
Da. Schimbând alimentația, valoarea colesterolului poate fi redusă cu până la 15 procente. Mai puține grăsimi animale saturate în carne și brânzeturi frânează producerea colesterolului și stimulează chiar descompunerea acestuia.
Merele sunt niște adevărate „aspiratoare” de colesterol. Conform unui studiu efectuat la „Florida State University”: un măr mare pe zi reduce LDL-ul cu 23%, într-un interval de șase luni. Iar sportul – alergarea și mersul pe bicicletă (zilnic 30 de minute) – face să crească HDL-ul cu 20%.
Ce rol joacă trigliceridele?
Aproape toată lumea se teme de colesterol și nimeni de trigliceride. Deși ar trebui s-o facă. Trigliceridele reprezintă circa 90% din grăsimea alimentară și organismul le produce, el însuși, din zahăr și alcool. Trigliceridele accelerează sclerozarea vaselor sanguine și îngroașă sângele. Iar ambele sporesc riscul de infarct miocardic, de atac cerebral sau de pancreatită. Nivelul trigliceridelor ar trebui să fie neapărat sub 150 mg/dl.
Nivelul colesterolului este mai ridicat la femei sau la bărbați?
Estrogenii protejează femeile de valori prea ridicate ale colesterolului. Dar la menopauză, producția de estrogeni scade. Urmarea: valorile colesterolului sunt mai mari decât la bărbați. Acesta este și motivul pentru care, după vârsta de 50 de ani, cauza cea mai frecventă a decesului la femei o reprezintă afecțiunile cardio-vasculare. Terapia cu hormoni reduce, ce-i drept, LDL-ul cu 10%, dar concomitent, provoacă o creștere a nivelului trigliceridelor cu 25%. Deci: hormonii artificiali nu protejează, în niciun caz, inima și vasele sanguine.
Tabelul de mai jos este un ghid simplu, dar eficient, în ceea ce privește colesterolul: vă ajută să aflați rapid ce alimente sunt capabile să reducă nivelul grăsimilor din sânge.
Produse bune și rele pentru dvs.
Carne, mezeluri
BUNE: Vițel, iepure de casă, vânat, mușchi de vită, potârniche, bibilică, pui, curcan (toate păsările fără pielița grasă)
RELE: Carne grasă, pate de ficat, salam, pate din carne, mezeluri, cârnați, crenvurști, măruntaie, rață
Pește, fructe de mare
BUNE: Păstrăv, cod, biban, somon, hering, ton, macrou
RELE: Crustacee și moluște, precum: crabi, raci, creveți, midii, homar, calamar, anghilă, scrumbie afumată
Produse lactate, ouă
BUNE: Lapte și iaurt cu grăsime 1,5%, zer, lapte bătut, kefir, brânză și cașcaval cu 10% grăsime, brânză de vaci, urdă
RELE: Lapte integral cu 3,5% grăsime, lapte condensat, frișcă, brânză grasă cu grăsime 40-80%, smântână, peste 3 ouă pe săptămână
Fructe și legume
BUNE: Mere, pere, grepfruit, prune, avocado, anghinare, fasole, usturoi, țelină, boabe de soia, roșii, mazăre, ceapă
RELE: Cartofi prăjiți, chipsuri, produse din cartofi fără indicația compușilor grăsimilor, fructe zaharisite
Nuci
BUNE: Nuci, migdale
RELE: Nuci de cocos, nuci sărate, arahide
Produse cerealiere
BUNE: Pâine și paste din făină integrală, orez, muesli, mălai, boabe de alac, hrișcă, mei
RELE: Produse de panificație cu grăsimi, precum croissantele, brioșele, aluatul de foitaj sau aluatul opărit
Dulciuri
BUNE:Sorbet (înghețată de fructe), jeleuri, salată de fructe, budinci cu lapte degresat
RELE: Zahăr, miere, marmeladă, torturi cu cremă, înghețată cu lapte, budinci cu lapte nedegresat, ciocolată, nuga, praline, produse de ronțăit (biscuiți, sticksuri etc.)
Băuturi
BUNE: Apă minerală, ceaiuri de plante și fructe, sucuri de fructe și de legume fără adaos de zahăr, ceai negru, ceai verde
RELE: Cafea nefiltrată, espresso, ciocolată caldă, băuturi alcoolice