În medicina noastră populară, se folosesc în mod tradițional frunzele și scoarța stejarului, în gargare pentru inflamații ale mucoaselor, pentru boli ale pielii sau transpirație excesivă și ca baie de șezut pentru hemoroizi. Intern sunt utilizate pentru tratarea diareei.
Mai puțin folosite, ghindele, care cad singure toamna prin păduri, merită să fie și ele culese. Pentru a putea fi consumate, sunt transformate în făină de ghindă.
Preparate din ghindă
Făina de ghindă
Ingrediente: Ghindele culese toamna din pădure.
Mod de preparare:
* Curățați ghindele, sortați-le și îndepărtați-le pe cele putrede sau mucegăite. Spălați-le bine și lăsați-le la uscat timp de 2-3 zile.
* Îndepărtați coaja cu un spărgător de nuci sau cu un cuțit ascuțit.
* Tocați miezul de ghindă și puneți-l într-un castron, într-o cantitate de două ori mai mare de apă călduță. Lăsați-le două ore, apoi schimbați din nou apa, care trebuie să fie închisă la culoare. Operația se repetă două zile la rând, clătind bine ghindele de fiecare dată.
* După două – trei zile, când apa s-a limpezit, puneți ghindele la uscat, iar apoi tocați-le cu ajutorul unui robot de bucătărie sau un cuțit.
* Întindeți ghindele tocate pe o tavă de copt și băgați-le la cuptor, la 200 de grade, timp de 10-15 minute. Dacă nu aveți cuptor la îndemână, prăjiți-le încet într-o tigaie de fontă, timp de aproximativ 30 de minute, până când se rumenesc.
* Lăsați ghindele să se răcească complet, apoi măcinați-le fin, cu un robot de bucătărie sau cu o râșniță de cafea. Făina poate fi păstrată într-un loc uscat și răcoros, timp de un an.
Pâinea de ghindă
Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 2 linguri de sare, 1 cub de drojdie, 1 lingură de zahăr, 4 linguri de ulei de floarea-soarelui, 1,5 l apă călduță, 1 kg făină de ghindă.
Mod de preparare:
* Se amestecă făina de cereale cu sarea și se face o adâncitură. Se dizolvă drojdia în puțină apă cu zahăr, se toarnă în adâncitură, apoi uleiul, și se amestecă bine cu încă puțină făină. Se acoperă și se lasă să stea la loc cald.
* După 15 minute, se amestecă cu restul de apă. Frământați aluatul mai întâi cu mixerul, apoi cu mâinile, timp de 10 minute, până când obțineți un aluat neted și suplu. Se lasă la crescut, într-un loc cald, timp de cel puțin 2 ore.
* Se adaugă făina de ghindă și se frământă foarte bine. Se modelează aluatul în formă de pâine, se crestează partea de sus și se lasă să crească încă o oră.
* Se coace pâinea în mijlocul cuptorului bine încins, la 220 de grade, timp de 60-80 de minute (se verifică crusta, dacă nu se lipește, pâinea este gata).
Biscuiții de ghindă
Ingrediente: 175 g făină de grâu, 175 g făină de ghindă, 1 linguriță praf de copt, 2 lingurițe de scorțișoară măcinată, 2 lingurițe de ghimbir măcinat, 1 vârf de cuțit de sare, 200 g unt, 100 g zahăr, 3 linguri de sirop de arțar.
Mod de preparare:
* Puneți într-un bol făina de grâu, făina de ghindă, praful de copt, de scorțișoară, de ghimbir și un vârf de cuțit de sare.
* Topiți untul într-o tigaie și adăugați zahărul și siropul. Adăugați amestecul la mixul de făină și frământați bine.
* Lăsați aluatul la rece timp de o jumătate de oră.
* Întindeți aluatul pe un fund de lemn presărat cu puțină făină, până la o grosime de aproximativ 5 mm, tăiați biscuiții și așezați-i în tava de copt.
* Coaceți biscuiții în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 15 minute.
Și pâinea de ghindă, și biscuiții sunt două alimente-medicament. Reglează digestia și scad tensiunea arterială.
Preparate din SCOARȚĂ DE STEJAR
Decoct din scoarță de stejar
Diaree, afecțiuni ale pielii și mucoaselor, dureri de gât
Ingrediente: 2 lingurițe de scoarță de stejar uscată și zdrobită.
Mod de preparare:
1. Se toarnă 250 ml de apă rece peste scoarța de stejar și se aduce la fierbere.
2. Se fierbe timp de 10-15 minute la foc mic, apoi se strecoară.
Utilizare:
În caz de diaree, se beau trei căni de decot pe parcursul zilei, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Nu se utilizează intern mai mult de trei zile.
În caz de dureri de gât sau inflamații ale gurii, se face gargară, la fiecare două ore.
Unguent rapid de scoarță de stejar
Calmează durerile și mâncărimile provocate de hemoroizi
Ingrediente: 3 linguri de unt de shea, 1 lingură de făină de scoarță de stejar.
Mod de preparare:
1.Se încălzește foarte ușor untul de shea, până devine cremos.
2. Se amestecă bine cu făina din scoarță de stejar.
Utilizare:
Se aplică pe zona afectată, o dată sau de două ori pe zi.
DIANA ROUA