Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

STEJARUL și GHINDA

Foto: Shutterstock

În medicina noas­tră populară, se folosesc în mod tradițional frunzele și scoarța steja­rului, în gargare pentru in­fla­mații ale mucoaselor, pen­tru boli ale pielii sau trans­pi­ra­ție ex­cesivă și ca baie de șezut pentru he­moroizi. Intern sunt utilizate pentru trata­rea diareei.

Mai puțin folosite, ghindele, care cad singure toamna prin păduri, merită să fie și ele cu­lese. Pentru a putea fi con­su­mate, sunt trans­formate în făină de ghindă.

Preparate din ghindă

Făina de ghindă

Ingrediente: Ghindele culese toamna din pădure.

Mod de preparare:

* Curățați ghindele, sor­tați-le și îndepărtați-le pe cele putrede sau mucegăite. Spă­lați-le bine și lăsați-le la uscat timp de 2-3 zile.

* Îndepărtați coaja cu un spărgător de nuci sau cu un cuțit ascuțit.

* Tocați miezul de ghin­dă și puneți-l într-un castron, în­tr-o cantitate de două ori mai mare de apă călduță. Lă­sați-le două ore, apoi schim­bați din nou apa, care trebuie să fie închisă la culoare. Operația se repetă două zile la rând, clătind bine ghindele de fie­care dată.

* După două – trei zile, când apa s-a limpezit, puneți ghindele la uscat, iar apoi tocați-le cu aju­torul unui robot de bucă­tărie sau un cuțit.

* Întindeți ghindele tocate pe o tavă de copt și băgați-le la cup­tor, la 200 de grade, timp de 10-15 minute. Dacă nu aveți cuptor la îndemână, prăjiți-le încet într-o tigaie de fontă, timp de aproxi­mativ 30 de minute, până când se rumenesc.

* Lăsați ghindele să se ră­cească complet, apoi măcinați-le fin, cu un robot de bucătărie sau cu o râșniță de cafea. Făina poate fi păstrată într-un loc uscat și ră­coros, timp de un an.

Pâinea de ghindă

Ingrediente: 1 kg făină de grâu, 2 linguri de sare, 1 cub de drojdie, 1 lingură de zahăr, 4 lin­guri de ulei de floarea-soarelui, 1,5 l apă călduță, 1 kg făină de ghindă.

Mod de preparare:

* Se amestecă făina de cereale cu sarea și se face o adâncitură. Se dizolvă drojdia în puțină apă cu zahăr, se toarnă în adâncitură, apoi uleiul, și se amestecă bine cu încă puțină făină. Se acoperă și se lasă să stea la loc cald.

* După 15 minute, se amestecă cu restul de apă. Frământați aluatul mai întâi cu mixerul, apoi cu mâinile, timp de 10 minute, până când obțineți un aluat neted și suplu. Se lasă la crescut, într-un loc cald, timp de cel puțin 2 ore.

* Se adaugă făina de ghindă și se frământă foarte bine. Se modelează aluatul în formă de pâine, se crestează partea de sus și se lasă să crească încă o oră.

* Se coace pâinea în mijlocul cuptorului bine încins, la 220 de grade, timp de 60-80 de minute (se verifică crusta, dacă nu se lipește, pâinea este gata).

Biscuiții de ghindă

Ingrediente: 175 g făină de grâu, 175 g făină de ghindă, 1 linguriță praf de copt, 2 lingurițe de scorțișoară măcinată, 2 lingurițe de ghimbir măcinat, 1 vârf de cuțit de sare, 200 g unt, 100 g zahăr, 3 linguri de sirop de arțar.

Mod de preparare:

* Puneți într-un bol făina de grâu, făina de ghindă, praful de copt, de scorțișoară, de ghim­bir și un vârf de cuțit de sare.

* Topiți untul într-o tigaie și adăugați zahărul și siropul. Adăugați amestecul la mixul de făină și frământați bine.

* Lăsați aluatul la rece timp de o jumătate de oră.

* Întindeți aluatul pe un fund de lemn pre­sărat cu puțină făină, până la o grosime de aproximativ 5 mm, tăiați bis­cu­iții și așezați-i în tava de copt.

* Coaceți biscuiții în cup­torul preîncălzit la 180 de grade, timp de apro­xi­mativ 15 minute.

Și pâinea de ghindă, și bis­cu­iții sunt două ali­mente-me­di­ca­ment. Re­glează di­ges­tia și scad ten­siunea arte­ri­a­lă.

Preparate din SCOARȚĂ DE STEJAR

Decoct din scoarță de stejar

Diaree, afecțiuni ale pielii și mucoaselor, dureri de gât

Ingrediente: 2 lingurițe de scoar­ță de stejar uscată și zdro­bită.

Mod de pre­pa­rare:

1. Se toarnă 250 ml de apă rece peste scoarța de ste­jar și se adu­ce la fierbere.

2. Se fierbe timp de 10-15 minute la foc mic, apoi se strecoară.

Utilizare:

În caz de diaree, se beau trei căni de decot pe parcursul zilei, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Nu se utilizează intern mai mult de trei zile.

În caz de dureri de gât sau inflamații ale gurii, se face gargară, la fiecare două ore.

Unguent rapid de scoarță de stejar

Calmează durerile și mân­că­ri­mile pro­vo­cate de hemoroizi

Ingre­di­ente: 3 lin­guri de unt de shea, 1 lin­gură de fă­ină de scoarță de stejar.

Mod de pre­pa­rare:

1.Se în­căl­zește foarte u­șor untul de shea, până devine cremos.

2. Se amestecă bine cu făina din scoarță de stejar.

Utilizare:

Se aplică pe zona afectată, o dată sau de două ori pe zi.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian