– Stresul ne pândește de peste tot și el este inamicul numărul 1 al sănătății. Medicina orientală îl combate ușor și eficient. Așa cum arată și exercițiile următoare. –
Respirație abdominală
Lipiți-vă palma sub ombilic, astfel încât să puteți simți mișcările blânde de urcare și coborâre ale abdomenului în timp ce respirați.
Inspirați adânc, țineți aerul în piept și numărați până la trei. Expirați și numărați din nou, tot până la trei. Continuați să respirați astfel vreme de un minut, și nu uitați să numărați până la trei după fiecare inspirație și expirație.
Alternativă: așezați-vă comod pe scaun și respirați, încet, de câteva ori. Când inspirați spuneți „sunt”, iar când expirați, „foarte liniștit”. Repetați exercițiul de 2-3 ori. Veți simți cum vi se relaxează întreg corpul.
Numărătoare inversă
Numărați până la zece și înapoi până la zero.
Inspirați și expirați profund la fiecare cifră pe care o spuneți în minte. La prima inspirație spuneți „zece” și expirați liniștit. La următoarea inspirație spuneți „nouă” și expirați, apoi opt, și așa mai departe. Dacă simțiți o ușoară amețeală, încetiniți ritmul numărătorii, pentru a lungi pauzele dintre inspirație și expirație. Veți simți întregul corp destinzându-se.
Înrădăcinare
Întrerupeți o clipă orice activitate, așezați-vă comod și stabiliți unde este tensionat corpul dvs.
Relaxați mușchii feței, coborând maxilarul inferior ușor în jos… Lăsați umerii și brațele să cadă, și detensionați mâinile, astfel încât degetele să nu stea lipite unul de celălalt. Puneți picioarele – unul lângă altul – pe podea și lăsați-le să „atârne” în timp ce vă relaxați coapsele. Veți simți gambele și tibiile devenind tot mai grele și picioarele „prinzând rădăcini” în podea. În acest moment, inspirați și expirați profund.
Automasaj
Loviți-vă ușor corpul cu muchia palmei, cu degetele sau cu palma bombată.
Apăsați cu degetele mușchii contractați sau frământați-vă ușor corpul, de-a lungul mușchilor. Masați absolut toate zonele la care puteți ajunge cu mișcări lungi și ușoare, de alunecare. Concentrați-vă asupra capului și a cefei și frământați bine ceafa și omoplații. Deschideți ușor pumnul și loviți cu el – în ritm alert – gâtul și ceafa. Executați – cu degetul mare – cercuri mici, la baza părului, masați-vă pielea capului cu degetele și tapotați-vă apoi capul: începeți cu fruntea, coborâți mai întâi spre ceafă și continuați cu părțile laterale, descriind cercuri mici cu degetul mare sau cu buricele degetelor.
Masați-vă – cu degetul mijlociu – nasul – între vârf și rădăcină și urcați, apoi, peste sprâncene până la tâmple. La sfârșit, închideți ochii, acoperiți-vă fața cu palmele și respirați ușor câteva clipe.
Călătorie în minte
Așezați-vă comod într-o încăpere liniștită
Concentrați-vă câteva minute asupra respirației și imaginați-vă, apoi, un loc de care vă leagă amintiri plăcute. Ce mirosiți? Parfumul greu al trandafirilor într-o zi sufocantă de vară? Aerul rece și proaspăt de toamnă? Pâine caldă, abia scoasă din cuptor? Absorbiți culorile și formele care vă înconjoară în închipuirea dvs., concentrându-vă asupra percepției senzoriale: atingerea ușoară a unei adieri de vânt, răceala ierbii de sub picioarele goale, mirosul sărat și clipocitul ritmat al valurilor mării. Dacă în acest răstimp se furișează gânduri neplăcute, acceptați-le și detașați-vă, apoi, cu grijă de ele, pentru a reveni la lumea pe care ați creat-o anterior.
15 minute pentru a scăpa de o durere de cap
2 minute de gimnastică pentru ochi
Așezați în fața unei mese, închideți ochii și apăsați ușor pe pleoape cu podul palmelor. Mențineți presiunea vreme de 5 secunde, apoi relaxați-vă. Repetați exercițiul de cinci ori. O să vă facă și mai bine, dacă în același timp veți respira rar și profund.
7 minute, calm total
Lumina și zgomotul – nu există ceva mai rău pentru a activa durerea și a transforma o simplă durere de cap în migrenă. Stingeți luminile din odaie, ecranul televizorului sau al calculatorului, iar dacă aveți posibilitatea, întindeți-vă pe pat. Trageți perdelele. Lăsați în altă cameră telefonul și radioul.
3 minute pentru o ceașcă de ceai verde
Bogat în taninuri astringente, ceaiul verde ușurează rapid durerile de cap, legate de lipsa de somn sau o zi grea de muncă. Cu condiția să îl beți foarte fierbinte și să-l preparați în stil marocan, adăugând 10 bucăți de zahăr la o jumătate de litru de apă. Adăugați și câteva frunze de mentă și veți uita că ați avut vreodată dureri de cap.
3 minute la aer curat
Acasă sau la birou, deschideți larg fereastra, indiferent de vremea de afară. Aerul proaspăt acționează ca un veritabil antistres, eliberează tensiunile și oxigenează creierul. Astfel, presiunea sanguină se normalizează și durerea de cap se potolește.
Oboseala combătută cu apă rece
Iată trei remedii ușor de practicat acasă. Se fac cu apă rece, pe pielea caldă (la temperatura normală a corpului).
* Contra insomniei: jeturi pe genunchi
Scoateți capul dușului, pentru ca apa să curgă prin el sub formă de jet. Purtați-l mai întâi pe partea dinafară a piciorului, de la gleznă până la genunchi, apoi pe partea interioară a piciorului, de la genunchi la gleznă. Repetați de două ori. La final, udați-vă și tălpile picioarelor. Încălțați-vă cu șosete și băgați-vă în pat.
* Contra oboselii: jeturi pe brațe
Începeți cu brațul drept, purtând jetul de-a lungul lui, de la degete către umăr, mai întâi pe dinafară, apoi pe dinăuntru. Urmează brațul stâng. Repetați dușurile de 3-4 ori pe fiecare mână.
* Contra durerilor de cap: jeturi pe față
Aplecați-vă peste cadă. Direcționați jetul către tâmpla dreaptă, apoi plimbați-l de-a lungul frunții, spre tâmpla stângă și înapoi. Mutați jetul apoi pe obrazul drept, în poziție perpendiculară, la 4-5 cm distanță. Mutați-l pe obrazul stâng. La final, purtați jetul pe toată fața, în cercuri.