Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tehnici de relaxare

– Stresul ne pândește de peste tot și el este inamicul numărul 1 al sănătății. Medicina orientală îl combate ușor și eficient. Așa cum arată și exercițiile următoare. –

Respirație abdominală

Lipiți-vă palma sub ombilic, astfel încât să puteți simți mișcările blânde de urcare și coborâre ale abdomenului în timp ce respirați.

Foto: Shutterstock – 3

Inspirați adânc, țineți aerul în piept și numărați până la trei. Expirați și numărați din nou, tot până la trei. Continuați să respirați astfel vreme de un minut, și nu uitați să numărați până la trei după fiecare inspirație și expi­rație.

Alternativă: așezați-vă co­mod pe scaun și res­pi­rați, încet, de câteva ori. Când inspirați spuneți „sunt”, iar când expirați, „foarte liniș­tit”. Repetați exer­cițiul de 2-3 ori. Veți simți cum vi se relaxează întreg corpul.

Numărătoare inversă

Numărați până la zece și înapoi până la zero.

Inspirați și expirați pro­fund la fie­care cifră pe care o spuneți în minte. La prima inspirație spu­neți „zece” și expirați liniștit. La următoa­rea in­spi­rație spuneți „nouă” și expirați, apoi opt, și așa mai departe. Dacă simțiți o ușoară ame­țea­lă, încetiniți rit­mul numărătorii, pentru a lungi pauzele dintre inspi­rație și expirație. Veți simți între­gul corp destinzân­du-se.

Înrădăcinare

Întrerupeți o clipă orice activitate, așezați-vă comod și stabiliți unde este tensionat corpul dvs.

Relaxați mușchii feței, coborând maxilarul infe­rior ușor în jos… Lăsați umerii și brațele să cadă, și deten­sionați mâinile, astfel încât degetele să nu stea lipite unul de celălalt. Puneți picioarele – unul lângă altul – pe podea și lăsați-le să „atârne” în timp ce vă relaxați coapsele. Veți simți gambele și tibiile devenind tot mai grele și picioarele „prinzând rădăcini” în podea. În acest moment, inspirați și expirați profund.

Automasaj

Loviți-vă ușor corpul cu muchia pal­mei, cu degetele sau cu palma bombată.

Apăsați cu degetele mușchii contractați sau fră­mântați-vă ușor corpul, de-a lungul mușchilor. Masați absolut toate zonele la care puteți ajunge cu mișcări lungi și ușoare, de alunecare. Concentrați-vă asupra capului și a cefei și fră­mân­tați bine ceafa și omo­plații. Des­chi­deți ușor pumnul și loviți cu el – în ritm alert – gâtul și ceafa. Executați – cu de­getul mare – cercuri mici, la ba­za părului, masați-vă pielea capului cu degetele și tapotați-vă apoi capul: începeți cu fruntea, cobo­râți mai întâi spre ceafă și continuați cu părțile late­rale, descriind cercuri mici cu degetul mare sau cu buricele degetelor.

Masați-vă – cu dege­tul mijlociu – nasul – în­tre vârf și rădăcină și ur­cați, apoi, peste sprânce­ne până la tâmple. La sfârșit, închideți ochii, acoperi­ți-vă fața cu palmele și res­pi­rați ușor câteva clipe.

Călătorie în minte

Așezați-vă comod într-o încăpere liniștită

Concentrați-vă câteva minute asupra respirației și imaginați-vă, apoi, un loc de care vă leagă amintiri plă­cute. Ce mirosiți? Parfumul greu al trandafirilor într-o zi sufocantă de vară? Aerul rece și proaspăt de toamnă? Pâine caldă, abia scoasă din cuptor? Absor­biți culorile și formele care vă înconjoară în închi­pui­rea dvs., concentrându-vă asupra percepției sen­zo­riale: atin­gerea ușoară a unei adieri de vânt, ră­ceala ierbii de sub picioarele goale, mirosul sărat și clipocitul ritmat al valurilor mării. Dacă în acest răstimp se furișează gân­duri neplăcute, acceptați-le și detașați-vă, apoi, cu grijă de ele, pentru a reveni la lumea pe care ați creat-o an­terior.

15 minute pentru a scăpa de o durere de cap

2 minute de gimnastică pentru ochi

Așezați în fața unei mese, în­chi­deți ochii și apăsați ușor pe pleoape cu podul palmelor. Men­țineți pre­siu­nea vreme de 5 secunde, apoi relaxați-vă. Repe­tați exerci­țiul de cinci ori. O să vă facă și mai bine, dacă în același timp veți respira rar și profund.

7 minute, calm total

Lumina și zgomotul – nu există ce­va mai rău pentru a activa durerea și a transforma o simplă durere de cap în migrenă. Stingeți luminile din odaie, ecranul televizorului sau al calculatorului, iar dacă aveți posi­bilitatea, întindeți-vă pe pat. Trageți perdelele. Lăsați în altă cameră te­lefonul și radioul.

3 minute pentru o ceașcă de ceai verde

Bogat în taninuri astringente, ceaiul verde ușu­rează rapid du­re­ri­le de cap, legate de lipsa de somn sau o zi grea de mun­că. Cu condiția să îl beți foar­te fier­binte și să-l preparați în stil marocan, adău­gând 10 bu­căți de zahăr la o jumătate de litru de apă. Adăugați și câteva frunze de men­tă și veți uita că ați avut vreo­dată dureri de cap.

3 minute la aer curat

Acasă sau la birou, deschideți larg fereastra, indi­ferent de vre­mea de afară. Aerul proaspăt ac­țio­nează ca un veritabil antistres, eliberează tensiunile și oxi­ge­nează creierul. Ast­fel, presiunea sanguină se nor­malizează și durerea de cap se potolește.

Oboseala combătută cu apă rece

Iată trei remedii ușor de prac­ti­­cat acasă. Se fac cu apă rece, pe pielea cal­dă (la tem­pe­ra­tura normală a corpului).

* Contra insomniei: jeturi pe genunchi

Scoateți capul dușului, pentru ca apa să curgă prin el sub formă de jet. Purtați-l mai întâi pe partea dinafară a piciorului, de la gleznă până la genunchi, apoi pe partea interioară a piciorului, de la ge­nunchi la gleznă. Repetați de două ori. La final, udați-vă și tălpile picioa­relor. Încălțați-vă cu șosete și băgați-vă în pat.

* Contra oboselii: jeturi pe brațe

Începeți cu brațul drept, purtând jetul de-a lun­gul lui, de la degete către umăr, mai întâi pe din­a­fa­ră, apoi pe dinăuntru. Urmează brațul stâng. Re­petați dușurile de 3-4 ori pe fiecare mână.

* Contra durerilor de cap: jeturi pe față

Aplecați-vă peste cadă. Direcționați jetul către tâmpla dreaptă, apoi plimbați-l de-a lungul frunții, spre tâmpla stângă și înapoi. Mutați jetul apoi pe obrazul drept, în poziție perpendiculară, la 4-5 cm distanță. Mutați-l pe obrazul stâng. La final, purtați jetul pe toată fața, în cercuri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian