– În luna Octombrie, Brașovul, frumosul oraș de la poalele Tâmpei, în care toamna n-are egal, lansează proiectul cultural Transilvania Rhythm, un eveniment ce are ca țel promovarea diversității culturale prin intermediul muzicii. Români din toată țara, la dans! –
Transilvania Rhythm le este dedicat iubitorilor de muzică de toate vârstele, care caută experiențe culturale variate, prin genurile muzicale pe care le ascultă, de la pop la rock, de la muzică electronică la muzică lăutărească, dar și muzică clasică sau jazz/blues, hip hop sau afro. Cu ocazia acestui eveniment vor fi organizate 25 de concerte, la care sunt invitați 32 de artiști români importanți, în două săli de concerte diferite – Kruhnen Musik Halle și Rockstadt Musik Halle. Evenimentul se va derula timp de 13 zile, cu un program variat, care include 13 genuri muzicale diferite. În două săptămâni, vor concerta la Brașov trupe și cântăreți pe alese: Alternosfera; Cargo și Trooper; Bogdan Mihai Simion şi Lăutarii de Mătase; Luiza Zan Quintet și Nightlosers; Florin Chilian și Fără Zahăr; Mihai Mărgineanu și Banda; Alexander Bălănescu și Ada Milea; Emaa; Timpuri Noi și mulți alți oaspeți ce vor fi anunțați în curând.
Cum nu avem loc să povestim despre toți invitații, am ales doar două concerte din prima săptămână a evenimentului care nădăjduim să vă-ndemne s-o luați la pas spre Brașov.
Vineri, 13 Octombrie (Rockstadt Musik Halle)
Alternosfera

Trupa moldovenească de peste Prut a avut un an plin de concerte. După ce a lansat, pe 24 februarie, la un an de la invazia Ucrainei de Rusia, single-ul Imnuri de război, Alternosfera a susținut și un turneu cu 16 concerte în România, la București, Suceava, Bistrița, Târgu Mureș, Constanța, Galați, Buzău, Iași, Sibiu, Oradea, Pitești, Timișoara, Râmnicu Vâlcea și Brașov. Turneul s-a încheiat cu un mare spectacol la Chișinău, unde i-au avut drept invitați pe cei de la Okean Elzy, cea mai cunoscută trupă rock ucraineană din zilele noastre. Apoi, Alternosfera a ținut-o, vara aceasta, din festival în festival, de la Electric Castle – Bonțida, și până LAROCK! – ținut la Florești, Prahova. Pe 24 sept, la Cluj, trupa le-a oferit fanilor o experiență inedită, căci a participat la Cluj Symphony Experience, un eveniment în care rockul a îmbrățișat muzica simfonică. Aici, Alternosfera a cântat alături de Filarmonica Transilvania.
Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoară (chitară), Sergiu Aladin (chitară), Dumitru Costin (bas) și Nick Russu (tobe), nu și-au epuizat însă energia și, după ce vor cânta la Brașov, pregătesc un nou eveniment la „Arenele Romane” din Capitală, unde, pe 11 Nov., vor lansa (la cort încălzit) un nou single.
De-a lungul timpului, trupa Alternosfera a susţinut sute de concerte, lansând, până în prezent 6 albume și un EP. Printre cele mai cunoscute melodii ale lor se numără – „Orașul 511”, „Wamintirile”, „Ploile nu vin”, „Flori de mai”, „Închisoarea albă”, „Două Eve”, „Mută”, „Haosoleum”, „Lucis”, „Epizodia” și „Fântânile”.
(La concertul din Brașov, de la Rockstadt Musik Halle, accesul minorilor sub 16 ani este STRICT INTERZIS! Biletele costă 75 lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.)
Marți, 17 Octombrie (Kruhnen Musik Halle)
Bogdan Mihai Simion și Lăutarii de Mătase

Mare iubitor și propagator de muzici lăutărești, Bogdan Mihai Simion și însoțitorii lui „de Mătase” își lărgesc repertoriul. Spectacolul pe care îl vor prezenta la Brașov va avea trei direcții: un filon de muzică țărănească românească, unul de muzică lăutărească urbană şi unul de pop music generic românesc (valsuri, tangouri și cântece de cabaret de la începutul sec. XX și până după cel de-al doilea război mondial).
Născut în 1990 la Râmnicu-Vâlcea, Bogdan a început sa studieze cobza de la 15 ani. Începând cu anul 2006, a luat-o la pas prin România, culegând cântece lăutărești și „furând meserie” de la puținii cobzari rămași în viață. A colaborat cu artiști din zone muzicale diverse, precum Taraf de Haidouks, Les Elephants Bizarres, Chimie, Samurai și mulți alții.
Din 2017, a susținut concerte de muzică lăutărească, cu taraful Lăutarii de Mătase. A lucrat la coloana sonoră a documentarelor „Flavours of Romania” și „Wild Carpathia”, realizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley. Pe 1 mai 2021, a lansat primul lui album – „Valahia în Demol”, un disc produs de Adrian Despot, iar anul acesta, a lansat LP-ul „Drum pavat cu bolovani”.
În concerte, sunetul cobzei lui Bogdan este potențat de talentul lăutarilor lui de mătase – Nelu Răducanu (țambal), Mandi Pană (vioară), Cornel Neacșu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) și Cristi Adam-Szoltan (violă-braci).
Dacă nu reușiți să părăsiți Capitala în mijlocul săptămânii pentru a ajunge la Brașov, avem vești bune: Bogdan-Mihai Simion, alături de taraful Lăutarii de Mătase, prezintă un nou spectacol la Sala Palatului pe data de 15 noiembrie 2023. Titlul: „Sânge pe mustață”! (brrr!)
(La spectacolul de la Brașov din Kruhnen Musik Halle, accesul minorilor sub 18 ani este STRICT INTERZIS! Biletele costă 53 lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.)