Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256.43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Toată lumea a auzit de pietre la rinichi (calculi renali). Acestea sunt niște depozite dure de săruri minerale ce se formează într-unul sau în ambii rinichi. Pot diferi ca dimensiune, cele mici putând fi eliminate din organism chiar fără tratament. În cazul celor mari, acestea trebuie sparte sau extrase pentru a fi mai ușor eliminate. În astfel de cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Totuși, fiind vorba de un băiețel de numai doi ani, decizia luată de medicul pe care l-ați consultat îmi pare prea drastică (intervenție chirurgicală), ținând cont de faptul că există și altfel de proceduri de eliminare a calculilor renali. Așa cum spuneam, există calculi care pot ajunge de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Înlăturarea pietrelor de mari dimensiuni, care pot bloca fluxul urinar, este însoțită de obicei de dureri. Când calculii renali se blochează în tractul urinar pot să apară infecții urinare, lucru care s-a întâmplat și în cazul băiețelului dvs. Poate e bine să cunoașteți faptul că pietrele la rinichi sunt de mai multe tipuri. Astfel, distingem pietre la rinichi din calciu sau oxalat de calciu, pietre din acid uric, pietre sutrivice, care apar de obicei la persoanele ce au suferit infecții urinare, pietre de cistină, mai rar întâlnite, dar care apar în special în perioada copilăriei. Nu cred că e necesar să trec în revistă cauzele care conduc la apariția calculilor renali, poate doar ca titlu informativ e bine să se cunoască faptul că aceștia se formează prin creșterea concentrațiilor de săruri, aportul scăzut de lichide, deshidratarea, urină acidă, în urma asimilării de proteine și grăsimi animale, consumul exagerat de sare, infecțiile urinare cu germeni patogeni precum Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Staphylococus. Mai trebuie știut că și antecedentele familiale (factori ereditari) au un rol major în formarea pietrelor la rinichi. Lăsând la o parte celelalte amănunte legate de prevenția apariției calculilor renali (pentru dvs. sunt mai puțin importante), vă propun următorul tratament naturist, menit să dizolve calculul deja existent al băiețelului dvs.
Lithotren – produs destinat tratamentului litiazei renale. Cu ajutorul acestui produs, calculii renali devin mai solubili, datorită citraților și a ionilor de magneziu cât și a pH-ului urinar alcalin.
Uractiv Litho, pe bază de vitamina B6, magneziu și extract de Phyllantus – menține sănătatea tractului urinar, împiedică formarea de noi calculi renali, ameliorând durerea și spasmul.
Se poate administra și Uro Suport Forte, supliment alimentar care favorizează eliminarea bacteriilor și calmarea disconfortului urinar, mai ales în cazul infecțiilor urinare. Conține D-manoza, extract de afin american, hibiscus și albastru de metilen.
În sfârșit, vă recomand să procurați și să utilizați instrumentul medical Acu Plus Kidney Care Point Clip (costă aproximativ 90 de dolari), care prin acupresura porțiunii dintre degetul mare și cel arătător stimulează punctul specific relaționat cu rinichii. Stimularea acestui punct îmbunătățește circulația sangvină la nivel renal, dizolvă calculul renal și îmbunătățește funcționalitatea rinichiului. Acest instrument medical alternativ oferă o soluție naturală și non-invazivă a problemelor renale. Pentru lămuriri suplimentare, mă puteți contacta telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro
„Există tratament natural pentru lichen plan bucal?” (Răspuns pentru ION DUMITRU – Bacău, F. AS 1576)

Stimate domn, ați dat câteva detalii foarte bune despre lichenul plan ce permit o explicație care va fi – sper – de folos și altora. Lichenul plan este o tulburare considerată imunologică (chiar autoimună), deși faptul nu este pe deplin acceptat.
Dar deși cauza propriu-zisă a bolii nu este cunoscută, s-au stabilit câțiva factori declanșatori:
1. Medicamente – AINS (antiinflamatoare), unele antihipertensive (beta-blocanți, inhibitori ai enzimelor de conversie) sau antidiabetice (derivați de sulfoniluree).
2. Traumatisme provocate de aparate sau lucrări dentare, în acest caz leziunile tind să fie localizate pe ariile afectate.
3. Alergii (reacții inflamatorii) la metale sau alte substanțe folosite în lucrările dentare
4. Există și o asociere cu infecția cu virusul hepatitei C.
Posibilele manifestări clinice includ:
* Asprimea mucoaselor gurii, atunci când vin în contact cu limba.
* Sensibilitatea gurii la alimente calde, picante sau la produse de igienă orală (pastă de dinți, apă de gură, periuță de dinți etc.);
* Gingii dureroase sau înroșite, ulcerații ale mucoasei bucale. Ocazional, pot fi afectate esofagul, timpanul, laringele sau chiar ochiul.
Ca pronostic de vindecare, lichenul plan oral se rezolvă singur în 1-2 ani, dar forma ulcerativă/erozivă poate persista 15-20 ani. Există un risc potențial de până la 1,7% de producere a cancerului în leziuni, ceea ce impune monitorizarea regulată a leziunilor.
Posibile abordări naturiste:
* Igienă orală permanentă – reduce șansele de infecție, prin urmare, de inflamație. Se recomandă periuțe de dinți moi, paste nementolate, pentru a preveni iritația.
* Stop fumatului – duce la cancer bucal și este un iritant local.
* Stop alcoolului – este factor iritant local și are efect nefast asupra ficatului.
* Eliminarea din dietă a alimentelor picante, acidulate sau având conținut de cofeină, pentru a diminua inflamația. Alimentele foarte procesate sunt, de asemenea, de evitat.
* Dietă bogată în vegetale, fructe proaspete – sunt antiinflamatorii și reduc riscul de cancer.
* Eliminarea medicamentelor – dacă există riscul ca ele să fi contribuit la boala dumneavoastră.
* Gestionarea stresului – fiindcă lichenul plan oral poate fi asociat cu prezența stresului, este bine să practicați metode de gestionare a acestuia.
* Mișcare – este un mecanism de eliminat stresul și de crescut tonusul corpului.
* Relaxare – meditație, gimnastică, Tai chi, tehnici de respirație yoga.
* Plante medicinale – unt de shea, unt de cacao, calendula (gălbenele), aloe vera – ajută la vindecarea leziunilor, aplicate local și administrate intern.
* Suplimente – spirulină, sylibinum (silimarină), coenzima Q10 și vitaminele B ajută ficatul (hepatita virală), iar coenzima Q10 este un bun antiinflamator.
* Acupunctura – este excelentă pentru reglarea energetică a organismului în zona ficatului și pentru sistemul imunitar.
* Homeopatia – este foarte eficientă și pentru a trata cauzele bolii. Am publicat studii pe plan internațional, cu cazuri de lichen plan de lungă durată care au răspuns la tratament homeopat. Pentru leziuni locale pot fi utile: causticum, mercurius solubilis, fluoricum acidum, arsenicum album, dar boala beneficiază cel mai bine de un tratament individualizat.
Fiindcă lichenul plan este o boală severă, cu posibile asocieri (hepatită, cancer) grave, este cazul să contactați un medic specialist, care să vă instituie un tratament.
Vă urez succes!
Adrian Udrea wellness coach, nutriționist– Timișoara www.wellness-coach.ro, [email protected]
„Sufăr de gastrită erozivă şi tratamentul nu dă rezultate” (Răspuns pentru MIOARA D. – Craiova, F. AS 1385)

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului care poate apărea într-o formă acută sau cronică. Dacă mucoasa stomacului a fost afectată/lezată (gastrită erozivă) și expusă acidului gastric, simptomele pot include: durere, hemoragie sau ulcer gastric (ulcer de stomac). Mucoasa stomacului poate fi iritată de consumul excesiv de alcool, cafea, băuturi carbogazoase, mâncăruri care produc hiperaciditate (cele foarte acre și picante), din cauza unui nivel ridicat de stres sau de utilizarea anumitor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene. În plus, există și alți factori care pot cauza gastrita: infecția cu helicobacter pylori sau refluxul biliar.
Conduita terapeutică:
* Mestecați îndelung hrana, înainte de a o înghiți, până acesta devine o compoziție semisolidă, pentru a ușura munca stomacului.
* Mâncați la ore fixe, în cantități moderate. Lăsați un interval de 4 ore între mese, timp în care nu mai consumați nimic.
* Faceți repaus alimentar după ora 19:00.
* Nu combinați multe alimente la aceeași masă.
* Luați Extract din Muguri de Smochin (PlantExtrakt), dimineața și seara, cu 15 minute înainte de mese – reglează aciditatea gastrică și are și efect cicatrizant.
* Lucerna este o plantă care alcalinizează organismul și combate aciditatea excesivă.
* Lemnul-dulce are acţiune antiinflamatoare de tip cortizonic, spasmolitică și protectoare gastrică (emolientă), accelerează vindecarea gastritelor și ulcerelor gastrice și duodenale.
Alte plante pe care le puteti folosi sub formă de ceai sunt Salcâmul, Sunătoarea, Mușețelul și Nalba mare.
Gânduri bune!