Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– O nouă doză de optimism la început de Octombrie: în vreme ce politicienii ne vântură pe sub nas vorbe goale, „talpa țării” funcționează la cote înalte, intrând în topuri recunoscute pe plan internațional. Hai, România! –

Profesoară din Focşani, Top 50 în lume

Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală în Focşani, a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize, prin­tre cei mai buni profesori din lume. Topul reunește cei mai activi şi mai dedicaţi dascăli pe plan inter­na­țional. No­mi­nalizarea Anei-Maria Rusu vine în urma activităţilor şi metodelor ei creative, care au ajuns la mii de elevi şi profesori din România, Re­publica Moldova şi diaspora. Dintre criteriile de jurizare a competiţiei, Ana-Maria Rusu a fost selectată în Top 50 Global Tea­cher Prize pentru folo­si­rea unor practici de instruire eficiente şi inovatoare, care sunt multiplicabile global. În trecut, doar două profesoare din Ro­mânia au mai fost selectate în această pres­ti­gioasă competiţie. Top 50 Global Teacher Prize este o competiţie anuală, menită să descopere cel mai valoros profesor din lume, câştigător al unui premiu de 1 milion de dolari.

„America are Talent”… românesc

Un român a câștigat ediția din 2023 a faimosului concurs „America’s Got Talent”, cu un moment de dresaj canin. Dresorul Adrian Stoica, alături de Hurricane, un câine din rasa border collie, a câștigat finala concursului,    adjudecându-și marele premiu, în valoare de 1 milion de dolari, și un loc în spectacolul „Ame­rica’s Got Talent Pr­esents Super­stars” de la Luxor Hotel and Casino, din Las Vegas. În finală, Adrian Stoi­ca și Hurricane au pre­zentat un moment artistic descris drept „o po­veste de dragoste de la Hollywood, precum Doam­na și Va­ga­bondul”.

Noua minune a șahului vine de la Iași

O ieșeancă în vârstă de doar 9 ani a uimit, recent, lumea șahului, după ce a reușit să de­vină campioană europeană. Deși a concurat la o categorie mai mare de vârstă, Maria Anisto­roa­ei a câștigat me­dalia de aur la Campionatul Euro­pean de Șah pentru Juniori, desfășurat la Mamaia, în perioada 5-15 septembrie. La com­petiție au participat 928 de șa­hiști între 5 și 18 ani, din 46 de țări din Europa. România a avut 170 de reprezentanți și a obținut două medalii de aur și una de argint. Performanța Mariei este cu atât mai spectaculoasă, cu cât ea s-a apucat de șah abia acum doi ani!

Gimnastele din România calificate la Olimpiada de la Paris 2024

După ce a ratat calificarea la ultimele două ediţii, echipa fe­minină de gimnastică a Ro­mâ­niei revine la Jocurile Olim­pice. Naționala feminină a obţi­nut calificarea la Paris 2024, în urma evoluţiilor bune de la Campionatele Mondiale de la Anvers, Belgia. Trico­lo­rele s-au clasat pe locul al 8-lea. Ultima oară când echipa de gimnastică a participat la un turneu final a fost la Londra, în 2012. În urma rezultatului înregistrat la Anvers, România atinge cifra de 60 de sportivi calificaţi la JO 2024. Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda și Ella Oprea Creţu sunt fetele care ne-au reprezentat la Anvers.

Argint la „World Robot Olympiad”, 2023

Trei liceeni de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Victor Teodor Nicola, Andrei Ștefan Ismană și Mihai Adrian Mocanu – au obținut medalia de argint la com­petiția inter­na­țională de robotică „World Robot Olympiad” din Danemarca. La con­cursul des­fășurat în Oden­se, au par­ti­ci­pat 218 echi­pe, cu peste 1.200 de tineri din peste 41 de țări. Din Ro­mânia au parti­cipat 11 echi­­pe din Ba­cău, Bra­șov, Bu­curești, Galați și Piatra Neamț. Cei trei e­levi care au câștigat argin­tul au fă­cut parte din echi­pa „Nerd­­vana Triangu­lum” și au partici­pat la pro­ba „Robo­mis­sion Se­nior”, în care toți par­ti­ci­pan­ții au trebuit să găseas­că soluția prin care robotul va ajuta la încărcarea și descărcarea navelor, la ali­mentarea și pilotarea lor în larg.

Patrimoniul românesc, premiat la Veneția

Asociația „Ivan Patzai­chin – Mila 23″ a primit în urmă cu câteva zile, la Ve­neția, în faimosul Palazzo del Cinema, unul dintre cele 5 premii acordate de „Eu­ropa Nostra” la cate­go­ria „Edu­cație, Formare și Meșteșug”. La ediția din a­cest an a „Oscar-urilor pen­tru patrimoniu”, prezența românească a fost extrem de consis­tentă: Via Transilvanica (Asociația Tășuleasa Social) a primit pre­miul pentru popularitate, iar Asociația ARA (Arhitectură, Restaurare. Arheologie) a primit premiul pentru salvarea patrimoniului aflat în pericol, pentru proiectul desfășurat la Roșia Montană. Veștile bune nu se opresc aici: ca răspuns la preocuparea constantă a organizațiilor românești pentru patrimoniu, organizatorii acestor prestigioase premii își propun ca ceremonia de acordare a premiilor în 2024 să aibă loc în România!

Bega, navigabilă între Serbia și România

Graniţa dintre România şi Serbia s-a deschis pe râul Bega pentru un weekend, la final de septembrie, după aproape 70 de ani. Mai multe ambarcaţiuni au putut circula între cele două ţări, iar opt bărci din Serbia au ancorat la Timişoara, în zona centrală, în apropiere de Catedrala Mitropolitană. Parcurgerea celor 30 de kilometri de canal românesc a fost posibilă datorită proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega”, finanţat prin Programul INTERREG IPA Romania – Serbia, cu 14 milioane de euro, din care aproape 12 obținute de la Uniunea Europeană. Canalul Bega are 114 kilometri de porţiune navigabilă, din care 44 pe teritoriul României, iar restul pe teritoriul sârbesc.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian