Tainele frumuseții nu sunt amestecate doar în creuzetele produselor cosmetice. Ele se ascund și în alte dependențe, cu mult mai subtile, cum ar fi starea sufletească, de pildă, sau expresivitatea și naturalețea comportamentului. Dar mai există o legătură despre care se vorbește prea rar: frumusețea și anotimpul. Nu e vorba despre cremele pe care le dăm pe obraz primăvara sau toamna, ci despre stilul de frumusețe pe care trebuie să îl abordăm, în funcție de anotimp. Dacă vara, de pildă, „se poartă” genul relaxat, sportiv, de vacanță, cu părul în vânt și bronz, în loc de fard pe obraz, toamna, când lumina zilei se schimbă și existența noastră se mută mai degrabă în interior, e vremea trupului și a obrazului îngrijite cu atenție, când știința frumuseții cere farduri ceva mai energice și vitalizarea întregului organism. Dacă vreți să concurați cu succes cu frunzele moarte care domină peisajul, salvându-vă de apatia somnolentă a anotimpului, urmați sfaturile speciale de înviorare de toamnă, pe care vi le prescriem mai jos.
Un impuls stimulator:
Dușuri alternative rapide + sfânta perie
Pregătirea trupului pentru temperaturile toamnei se face prin accelerarea circulației sângelui în organism. Rezultatul este benefic nu doar pentru călirea sistemului imunitar, ci, mai ales, pentru piele, învățată astfel să reziste la marile schimbări de temperatură. Faceți deci dimineața, după trezire, dușuri calde și reci, dar pe durate scurte, de câte 10-15 secunde. Pentru ca efectul de înviorare să fie accentuat, alegeți săpunuri cu glicerină (înmoaie pielea), cu extracte de lămâie sau portocale. Sunt ieftine și se găsesc peste tot. În locul mănușii obișnuite de baie, folosiți o perie moale, frecându-vă viguros.
În loc de lifting:
Măști cu brânză de vaci și fructe
Nu doar trupul, ci și obrazul are nevoie toamna de vitamine. Vă recomandăm cu căldură să începeți de pe acum o cură alimentară săptămânală, pe zile, cu mere, struguri sau combinații de fructe, dublată de ingerarea cotidiană de magneziu, calciu, seleniu și vitaminele A, C și E. Pe piață a apărut și cătina, care vă va dinamiza atât sănătatea, cât și frumusețea, dacă o veți consuma sub formă de suc, de ceai sau de boabe zdrobite, aplicate direct pe obraz. În plus, de cel puțin două ori pe săptămână, preparați-vă singure măști din brânză de vaci amestecată cu fructe rase (măr, pară) sau cu fructe zdrobite (struguri, portocale și grapefruit). Lăsați-le să acționeze 20 de minute, apoi clătiți-vă cu apă călduță și, la final, cu apă minerală trezită.
Un truc de la frigider:
Ajutor rapid pentru ochi frumoși
Temperaturile mici accentuează puternic efectul devastator al poluării din aer, care ne pune în pericol nu doar sănătatea, ci și obrazul. Mai ales frumoșii ochi ai femeilor suportă acest impact nedorit. În plus, având în vedere că un om clipește, în medie, de 20.000 de ori într-o zi, ochii trebuie ajutați să lupte cu oboseala, cu roșeața și cu pungile de sub ei (favorizate la cei ce mănâncă sărat). Iată cum trebuie să acționați:
1. Țineți permanent o linguriță metalică în frigider. Dacă dimineața vă treziți cu ochii umflați sau dacă seara veniți acasă cu ei roșii și obosiți, aplicați vreme de două minute lingurița rece de jur-împrejurul pleoapelor (evitați să o aplicați pe globii oculari), dedesubt – unde se formează de obicei umflături –, dar și deasupra, în spațiul dintre rădăcina pleoapei și sprâncene. Frigul stimulează circulația sângelui și umflăturile se resorb.
2. Aplicați sub pleoape și pe pleoape pliculețe de ceai (mușețel, ceai negru, ceai verde) infuzate în apă fierbinte, apoi răcite.
Pentru trecerile de la rece la cald:
Aburi la față
Una din marile probleme de frumusețe ridicate de toamnă sunt diferențele de temperatură dintre dimineață – seară și zi, care supun obrazul unui regim de adaptare obositor. Iată de ce e foarte bine ca o dată pe săptămână să preparați o infuzie de mușețel sau lavandă (se pun patru linguri cu vârf de plantă la un litru de apă), cu care să faceți aburi la față (cât de cald suportați). După ce obrazul transpiră bine și se înroșește, clătiți-vă rapid cu apă rece sau, și mai bine, masați-vă cu cuburi de gheață de la congelator.