Mai multă energie
– Din păcate, noi, oamenii, nu suntem un dispozitiv electronic a cărui baterie poate fi reîncărcată pe loc. Înainte de a ne vârî în priză, trebuie să știm care ne sunt sursele de vitalitate și ce ne face să o pierdem. Iată câteva sfaturi menite să ne ușureze căutarea –

* Folosiți perioadele cu vârf de energie: majoritatea oamenilor își ating vârful absolut de energie între orele 10 și 11 dimineața: melatonina, hormonul somnului, este acum la cel mai jos nivel, în vreme ce cortizolul, care dă semnalul de trezire, rulează cu viteză maximă. Asta înseamnă că e bine să programăm pentru această fereastră de timp toate acțiunile care necesită energie, curaj și încredere. Al doilea vârf de activitate are loc între orele 15:00 și 18:00, când întregul metabolism lucrează din plin. Acum este momentul perfect pentru acțiuni care necesită o performanță ridicată fie de forță fizică, fie de creativitate.
* Presopunctură chinezească: apăsând sau atingând punctele pe care le descriem mai jos, vă veți simți mai în formă după aproximativ 30 de secunde. Nu vă faceți griji că n-ați găsit punctul exact, folosiți mai multe degete pe zona descrisă și veți atinge sigur și punctul de energie.

Yuan: între degetul mare și arătător, pe mica ridicătură a mușchiului din pliul pielii, se află un punct pe care îl simțiți cel mai bine cu degetul mare de la cealaltă mână. Stimularea uniformă și puternică a acestuia, prin aplicarea unei presiuni intense, vă ajută să vă activați rapid întregul corp și să ameliorați stresul.
Tai Chong: apăsați în adâncul unghiului pe care-l formează locul de întâlnire a oaselor degetului mare și a celui următor. Presiunea aplicată reglează și întărește ficatul, ameliorează hipertensiunea arterială și asigură echilibrul emoțional.
Yongquan: apăsați puternic pe talpa piciorului, în zona bombată de sub degetul mare. Presiunea are efect relaxant și echilibrant. Este o zonă activată și atunci când mergem desculți.
Punctul lui Tarzan: se găsește în regiunea timusului, pe mijlocul sternului. Apăsați puternic cu toate degetele, timp de două, până la trei respirații (inspirând pe nas și expirând pe gură). Procedura are efect energizant și întărește sistemul imunitar.
* Îngrijirea ficatului: o compresă aplicată pe ficat asigură un nivel ridicat de energie, precum și performanță fizică și mentală. Umpleți un vas cu apă caldă, înmuiați în ea un prosop mic, stoarceți-l și puneți-l pe regiunea ficatului. Așezați deasupra o sticlă cu apă fierbinte și apoi înfășurați-o cu un prosop plușat. Stați așa timp de aproximativ 30 de minute, de preferință între orele 12:00 și 15:00. (Această procedură nu trebuie urmată dacă suferiți de ficat gras în formă avansată sau de inflamație hepatică.)
* Întăriți funcția intestinală: pe lângă mestecarea corectă a alimentelor și aportul de substanțe amare, cele mai importante sfaturi pentru o digestie sănătoasă sunt următoarele:
* Îmbunătățiți-vă digestia cu enzime, cum sunt cele conținute în papaya și ananas. Vă puteți baza și pe enzime conținute în suplimente alimentare (important e să alegeți produse de înaltă calitate, care să aibă la bază substanțe pure). Enzimele se administrează întotdeauna între mese.
* Glutamina, zincul și turmericul sunt micronutrienți excelenți pentru curățarea mucoasei intestinale.
* Reduceți acele aspecte ale stilului dumneavoastră de viață care dăunează mucoasei intestinale: calmantele, îndulcitorii, grăsimile trans și aditivii, precum E 407 (caragenanul).
Scăpați de stres cu gesturi mici
– Factorii care provoacă stresul sunt individuali și diverși – la fel ca mijloacele de a scăpa de el –

* Regăsiți-vă echilibrul cu ajutorul respirației: respirația conștientă reduce producția de hormoni de stres și armonizează sistemul nervos vegetativ. Un efect deosebit obțineți dacă expirați într-un interval de timp de două ori mai mare decât cel necesar pentru a inspira. Inspirați numărând până la 3 și expirați numărând până la 7 sau 8.
* Respirația abdominală: așezați mâna pe stomac, inspirați timp de patru secunde, rețineți aerul timp de patru secunde, expirați timp de opt secunde, țineți-vă respirația timp de patru secunde cu plămânii goliți. Reluați.
* Respirația nazală unilaterală: este ușor de realizat acoperind una din nări cu un deget, când inspirați, apoi blocând-o pe cealaltă, când expirați. Nara stângă este conectată la sistemul nostru nervos parasimpatic, care promovează relaxarea și regenerarea, iar nara dreaptă pregătește corpul pentru acțiune.
* Masajul abdominal: reduce nervozitatea și stresul. 1. Întindeți-vă cu fața în sus, relaxați-vă și respirați abdominal timp de câteva secunde, apoi faceți mișcări circulare pe zona abdominală de aproximativ zece ori, cu ambele mâini, fără să apăsați. 2. Masați de zece ori zona cuprinsă între coaste și ombilic, mai întâi cu mâna stângă și apoi cu mâna dreaptă. 3. Apăsați-vă abdomenul cu palmele, puse de o parte și alta a ombilicului, atunci când inspirați. 4. Masați-vă întregul abdomen cu palma, în sensul acelor de ceasornic. Repetați în direcția opusă, cu cealaltă mână.
* Răcoriți-vă mintea: lăsați să curgă apă rece ca gheața peste labele picioarelor, glezne, gambe și genunchi. Sângele circulă mai repede și gândurile se calmează.
* Relaxare prin scuturare: dacă ne scuturăm asemenea unui câine ud, ne revigorăm și relaxăm întregul corp. Agitați mai întâi brațul drept, apoi cel stâng, după aceea piciorul drept, apoi cel stâng, și la final capul, trunchiul și tot corpul.
* Fredonați: vibrațiile produse de buze când fredonăm o melodie cu gura întredeschisă reduc hormonii de stres și stimulează producția de endorfine. Un efect calmant obținem, de asemenea, dacă ne relaxăm maxilarul și buzele și fornăind ca un cal.
* Alungați grijile cu mâna: mânia și grijile pot fi aruncate spre spate ca un obiect. Ridicați un braț cu palma deschisă și apoi balansați-l puternic din față peste umăr, spre spate. Răul să rămână în urmă.
* Palma pe piept: puneți o mână pe zona inimii, cu palma desfăcută, și lăsați-o acolo un timp, simțind în profunzime atingerea. Acest gest vă oferă rapid o senzație de stabilitate și liniște.
* Deschideți-vă simțurile: se întâmplă mult prea rar să observăm cu adevărat ce informații ne transmit simțurile noastre. Aceast tip de atenție ne plasează rapid în momentul prezent și ne ajută să ținem grijile la distanță. Folosiți uleiuri esențiale (rozmarinul și lămâia ne energizează, trandafirul, lavanda și iasomia ne calmează), stimulați-vă papilele gustative cu condimente și verdețuri proaspete, puneți în locuință pete de culoare precum florile, pernele pentru canapea sau cănile de cafea (albastrul calmează și relaxează), concentrați-vă atenția asupra sunetelor scoase de picăturile de ploaie căzute pe umbrelă sau de pașii calcând pe pietriș și stimulți-vă simțul tactil, mergând desculți, îmbrățișând un om sau un animal și ungeți-vă în mod regulat cu cremă, sub formă de mângâieri ușoare pe corp.
Somn ușor, vise plăcute
– Adesea ne împiedică să dormim chiar îngrijorarea că vom avea parte de o nouă noapte proastă. Aplicați, rămânând cât mai relaxați cu putință, următoarele strategii –

* Culcați-vă și treziți-vă pe cât posibil la ore fixe – chiar dacă acest lucru este dificil, mai ales în weekend. Țineți, de asemenea, cont că, chiar dacă partenerul dvs. este o pasăre de noapte și, prin urmare, nu se trezește devreme, nu e cazul ca și dvs., ca persoană matinală, să rămâneți în pat până la prânz. Păstrați bioritmul individual, chiar și în cadrul familiei.
* Multă lumină: începeți ziua, în cel mai luminos mod cu putință, folosind, de exemplu, un ceas cu alarmă care imită lumina răsăritului. O altă cale de a vă stabiliza ritmul circadian și chiar de a ameliora formele ușoare de depresie este să faceți dimineața o terapie cu lumină, cu ajutorul unei lămpi terapeutice (30 de minute, la 7000 până la 10000 lucși). O altă variantă este să faceți în zori o plimbare la aer curat.
* Întuneric total: începând de la primele ore ale serii, utilizați în mod constant o lumină difuză, cu tonuri calde, și folosiți jaluzele sau perdele, pentru a vă asigura că dormitorul dvs. rămâne cu adevărat întunecat. De evitat sunt smartphone-urile ori televizoarele, care vă pot deregla ritmul circadian, din cauza luminii albastre pe care o emit.
* Păstrați-vă capul rece și picioarele calde: melatonina, care favorizează somnul, este produsă în cantități mai mari nu doar pentru că afară se întunecă, ci și pentru că temperaturile exterioare încep să scadă odată cu întunericul. Ideal e ca dormitorul să fie răcoros, cu temperaturi de 17-19 grade. Spre deosebire de cap, picioarele ar trebui în schimb să se bucure de căldură: șosetele groase, o baie caldă pentru picioare seara sau o sticlă cu apă fierbinte ne pot ajuta să adormim mai ușor.
* Practicați ritualuri: pentru a ne relaxa seara avem nevoie de timp, așa că luați-vă un răgaz și găsiți-vă un ritual permanent de relaxare, care să vi se potrivească – fie că citiți o revistă, ascultați muzică sau vă bucurați de o baie. O ceașcă de ceai este, de asemenea, un obicei care induce somnul, mai ales dacă folosiți valeriană, hamei, roiniță, passiflora și flori de lavandă. O alta variantă e să apelați la clasicul lapte fierbinte cu miere.
Mișcarea
– Nu este obligatoriu să transpirați, făcând sport: orice tip de mișcare fizică ajută la eliberarea endorfinelor, la creșterea nivelului de energie și la întărirea sistemului imunitar și cardiovascular –

* Mișcare, zi cu zi: nu vă grăbiți să decretați, cu un entuziam exagerat: „Gata, de mâine mă-apuc de sport”, dacă tocmai ați luat o pauză mai lungă de mișcare. Nu e necesar nici să cumpărați treninguri și nici să vă luați un abonament la sală. Pentru a începe să vă puneți pe treabă, e suficient să faceți mișcări dintre cele mai simple. Faceți prin casă peste 1000 de pași pe zi, repetați de 5-10 ori orice mișcare de aplecare sau de ridicare de pe fotoliu, urcați pe scări, în loc să folosiți liftul, coborâți din metrou sau autobuz cu câteva stații mai devreme sau parcați mai departe de destinație. Deja e vorba de un succes.
* Deveniți activi, încă de la prima oră: înainte să coborâți din pat, dați așternuturile la o parte și începeți: faceți 6-7 abdomene, ridicându-vă de pe spate, în unghi drept, ridicați picioarele în aer și faceți rotiri de glezne, apoi îndoiți-le și întindeți-le din genunchi; faceți bicicleta în aer, lăsați-vă genunchii lipiți, spre dreapta și spre stânga, în pat; răsturnați-vă într-o parte și faceți balansări, în sus și-n jos, cu picioarele.
* Elongații: stați pe spate, cu brațele ridicate dincolo de cap și întindeți-vă întregul corp, de la vârful degetelor de la mâini până la degetele picioarelor, apoi trageți-vă genunchii spre piept, ca și cum ați dori să vă îmbrățișați picioarele.
* Poziția copilului: îngenuncheați pe podea, stând cu șezutul lăsat pe călcâi, și înclinați-vă trunchiul în față, până când fruntea atinge podeaua. Întindeți-vă brațele înainte, și lipiți palmele de podea. Închideți ochii, respirați regulat și conștientizați felul în care se simte această elongație.
* Supuneți-vă corpul unor noi provocări: cine dorește mai mult, poate apela la un antrenament pentru întregul corp, care întărește și menține funcția musculară, sporește condiția fizică și stima de sine, crește nivelul de energie și reduce durerile și tensiunea la nivel muscular și articular. Alegeți trei exerciții sau parcurgeți întregul antrenament:
* Genuflexiuni: depărtați picioarele la lățimea șoldurilor, îndoiți încet genunchii, ca și cum ați dori să vă așezați, apoi reveniți la poziția inițială. Repetați de 10 până la 15 ori.
* Fandări: Stați drept, faceți cu un picior un pas mare înainte și îndoiți genunchiul, până când coapsa ajunge paralelă cu podeaua. Repetați de 10 ori, apoi schimbați piciorul.
* Alergare: alergați pe loc aproximativ un minut, ridicând genunchii cât puteți de mult.
* Exercițiul alpinistului: stați în picioare, cu spatele drept. Îndoiți un picior și trageți genunchiul spre piept, apoi repetați cu celălalt picior. Repetați de 10 până la 15 ori.
* Flotări cu mâinile pe masă: sprijiniți-vă cu brațele pe o masă, ținându-vă spatele drept. Îndoiți încet brațele, în unghi de 90 de grade, și îndepărtați-vă din nou de masă. Repetați de 10 până la 15 ori.
REȚETĂ ENERGIZANTĂ
Mic-dejunul Doc-Fleck
(Rețetă pentru două persoane)

Ingrediente: 250 g amestec de fructe de pădure proaspete (de exemplu, zmeură, afine, căpșuni, mure, coacăze), 300 g brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, 100 g iaurt natural (3,5% grăsime), 1 lingură suc de lămâie, 2 linguri amestec de ulei de in și ulei din germeni de grâu, 1 plic de vanilie măcinată, 30 g amestec de sâmburi de migdale sau nuci, tocate grosier.
Preparare: * Clătiți fructele de pădure, îndepărtați tulpinile dacă este necesar și scurgeți-le bine. * Puneți brânza de vaci și iaurtul într-un bol și amestecați. Amestecați separat zeama de lămâie și uleiul, până când amestecul este omogen. Încorporați vanilia măcinată. * Împărțiți amestecul de brânză în două boluri și adăugați fructele de pădure deasupra. Se presară migdalele. Poftă bună!
Sfat suplimentar: Dacă vă simțiți adesea obosit și slăbit, adresați-vă medicului dumneavoastră, pentru a afla dacă suferiți de o boală autoimună, de un post-Covid sau dacă există zone inflamate în organismul dvs. despre care nu știți.