Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Byron – Efemeride

– Trupa bucureșteană Byron, una dintre cele mai iubite formații rock de la noi, a lansat luna aceasta, pe 6 Oc­tom­brie, discul cu numărul 8 din carieră: Efemeride. Și a pornit în turneu național de prezentare a lui –

În ciuda numelui care sugerează „ceva tre­cător”, cu viață scurtă, „Efemeride” este o colecție de melodii cu înțelesuri profunde și conversații de taină cu propriul nostru eu.    Sunt 10 piese care ne poartă într-o călătorie intimă, prin universul gândurilor și trăirilor recurente, al anxie­tăților și al întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță. Câteva dintre piesele cu­prinse pe noul disc au putut fi ascultate deja în va­rianta single: „Memento”, „Monstrul de sub pat”, „Ca­dou” sau „Cine sunt eu să mă opun?”.

Despre prima piesă, cea care deschide albumul, Dan Byron, solistul trupei, spunea: „«Cine sunt eu să mă opun?» este încercarea mea de a descrie ex­perienţa meditaţiei printr-un cântec. Contrar percepţiei generale, meditaţia nu implică un calm ab­solut, ci este o confruntare interioară continuă cu prezentul, trecutul şi viitorul. Este un exerciţiu de a fi atent şi de a accepta că, oricât am vrea să cre­dem că ne controlăm viaţa şi că am înţeles niş­te lucruri, existenţa noas­tră rămâne un miracol misterios şi incontrolabil, în faţa căruia nu putem rezista”. Biografia albu­mului este, și ea, dez­vă­luită: „«Efemeride» e un album conceput în vreo doi ani. El cuprinde stă­rile și gândurile pe care le-am avut în timpul ăsta, anxietățile, fricile și filo­sofiile care m-au bântuit, miile de pași făcuți între aceiași pereți. Apoi a urmat un lung șir de procese, alături de ceilalți byroni: am sortat, am aranjat, am re­petat mult, câteodată ne-am învârtit în cerc sau ne-am bucurat de câte o scânteie abia mijită la ca­pătul unui tunel întunecat. Am uitat, ne-am rea­mintit, am mo­­di­ficat și am re­ușit să depășim toate deadline-uri­le din univers. Au trecut 3 ani ju­mă­tate de la primul cuvânt scris pe hârtie, dar acum, în sfârșit, e gata. Și știu că nu se com­pară cu sen­ti­mentul pe care îl are un părinte față de copilul său, dar pot să zic doar atât: al nostru e mai fru­mos!”, declara li­derul trupei. O notă specială: deși cei mai mulți muzicieni de la noi preferă să-și compună melo­diile în lim­ba engleză, pen­tru a avea des­chidere la o piață muzicală cât mai mare, noul album byron este com­pus în limba ro­mână.

Byron este al­cătuită azi din: Dan Byron (voce, chitară și flaut), Dan Georgescu (chitară), Sergiu „6” Mitrofan (pian și clape), László Demeter (bas) și Andrei Ilie (tobe). Albumul lor a fost înregistrat și mixat la studioul „Unda Recording” din Bucu­rești de Dan Georgescu și masterizat de Cristian Varga la MASTERvargas.

Carte de vizită

Trupa Byron cântă rock cu influențe diverse. S-a înființat în 2006 și a lansat de atunci 8 albume de studio și trei DVD-uri live. Membrii formației sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festi­val, în fața a mii de spec­tatori, cât și debran­șați de la prize, neam­plificat, pen­­tru o mână de oa­meni. Se bucură la fel de tare de fiecare ex­pe­ri­ență. byron a filmat un con­cert în Salina Tur­da (la 100 de metri adân­cime), pentru că i s-a pă­rut a fi o pro­vo­care, și a com­pus coloa­na sonoră pen­tru un se­rial original HBO Româ­nia. Din când în când, membrii trupei fac concerte de impro­vi­zație 100% (seria Im­promptu), iar în de­cembrie 2014 au filmat la Teatrul Național din Cluj con­certul „Elec­tric Marching Band”, cu o fanfară mili­tară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul „Eternal Re­turn”, care a fost în­registrat la Dublin, în cele­brele studiouri Wind­mill Lane și masterizat la Lon­dra, la Abbey Road.

La sfârșitul lui 2019, Byron a lansat discul „Nouă”, compus, și el, în limba română, un album despre noi, despre România, dedicat româ­ni­lor, un carusel muzical cu 12 piese despre emi­granți, dar și despre cei rămași acasă, un album des­pre incon­știentul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zil­nic pe sârmă.

Acum, la mijloc de Octombrie, Byron se află în plin turneu de promovare prin țară a albumului „Efe­­meride”. Primul con­cert a avut loc deja la Le­gend Pub în Iași, pe 5 octombrie. Turneul îi va mai purta pe rockerii bucu­reșteni prin: Pitești, pe 20 oct. (Urban Home); Râmnicu Vâlcea, pe 21 oct. (Aby Stage Bar); Craiova, pe 26 oct. (Cult Music Club); Timișoara, pe 27 oct. (Time to Rock); Dro­beta Turnu Severin, pe 28 oct. (Klandestin Pub); Brașov pe 2 nov. (Rockstadt); Bistrița, pe 3 nov. (Soho Music Hall); Sibiu, pe 4 nov. (Oldies Pub); Băicoi, pe 10 nov.    (Club Touche); București, pe 18 nov. (Are­nele Romane); și Galați, pe 25 nov. (Daily Pub). Alte date ur­mează să fie comu­nicate în scurt timp.

(Biletele pentru con­certe se găsesc în rețeaua iaBilet, iar noul disc Byron „Efe­me­ride” este dis­po­nibil pe toate rețelele de strea­ming și se poa­­te comanda în for­mat CD sau vinil de pe maga­zinul on­line Over­ground Mu­­sic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian