Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri rapide pentru afecțiunile toamnei

– Să le aveți la îndemână când vă prinde răceala –

Supă de scorțișoară

Ingrediente

Foto: Shutterstock – 4

1 lingură cuișoare aro­mate, 1 baton de scor­ți­șoară, 250 ml apă, 2 smo­chine uscate, 5 cm de ră­dăcină de ghim­­bir tăiată mărunt, 1 cană de apă fier­­binte pen­tru fie­care porție, o sticlă de 500 ml.

Cum procedați

* Se fierb vre­me de 10 mi­nute cuișoarele și scor­ți­șoa­ra într-un sfert de litru de apă (pe foc mic). – Se adaugă smo­­chinele și ghim­­­birul și se mai lasă la fiert 10 minute. – Se lasă să se ră­cească, se stre­coară, se pune lichidul în sticlă și se ține la frigi­der.

Utilizare și durată de valabilitate

* Din această „su­pă” aromată se pun câte 2 linguri de lichid într-o cană cu apă fierbinte și se bea înghițitură de înghi­țitură, dimi­neața și seara.

* Supa de scorțișoară ține patru zile la frigi­der. Este un leac potrivit pentru cei cărora le plac preparatele aromate și care atunci când ră­cesc n-au timp de rețete com­plicate.

Pâine cu miere și usturoi

Ingrediente

1/4 felie de pâine, puțin unt, 1/2 lingură de mie­re, 1 lin­guriță de Cim­bru uscat sau 2 lingurițe de Cim­bru proas­păt, 2 că­ței de usturoi tăiați în feliuțe subțiri.

Cum procedați

* Se unge pâinea cu unt și miere. Se pre­sară deasu­pra un strat gros de Cimbru. – Pes­te el se pun feliuțele de us­turoi.

Utilizare

* Se mănâncă de trei ori pe zi. Are un gust ne­așteptat de bun. Încercați!

Alifie de Angelică, pentru sinuzită nazală și frontală

Ingrediente

20 ml ulei de Gălbenele (se ob­ține ușor în casă sau se cum­pără de la far­macie), 2 g ceară de al­bine, 2 g Ange­lică, o cutie mică pentru cremă.

Cum procedați

* An­gelica se macină prin râșnița de cafea (dacă este usca­tă) sau se taie mă­runt, dacă e proas­pătă. Se pune la macerat în uleiul de Gălbe­nele, vreme de trei săp­tămâni (se scutură sticla zil­nic). – Uleiul împreună cu plan­tele se în­căl­zește pe foc mic, până ce face bă­și­cuțe. Se trage vasul deo­par­te, se lasă să stea 20 de minute, apoi se strecoară ule­iul. – Se pune din nou să se în­călzească pe foc și se pu­­ne cea­ra în el la topit. Când se li­chefiază com­plet, se ia de pe foc. – După dorință, se pot adău­ga 1-2 pi­cături de ulei eteric de Ma­ghiran sau Cimbru. – Se ames­­tecă până ce com­poziția devine lăptoasă și începe să se formeze o mar­gine de ceară. – Se pune în cutiuța de cre­mă și se lasă să se răceas­că, aco­perită cu o hârtie curată. Când se răcește, se pune și capacul.

Utilizare

* Se ung de două ori pe zi zonele inflamate și dureroase din zona ochilor și a frunții.

Sirop de tuse cu fenicul

Substanțele active conținute în fenicul pot subția mucozitățile vâs­coa­se. În plus, datorită ac­țiunii sale antibacte­riene și antispastice, planta ame­liorează tul­bură­rile di­gestive și de aceea se fo­lo­sește ade­sea pentru cal­­ma­rea colicilor la bebe­luși și copii mici.

Ingrediente

15 g semințe de fenicul, 250 ml miere bio, 1 mojar, 1 crăticioară, 1 strecu­rătoare de ceai, 1 ceașcă mare sau 1 cană, 1 borcan cu capac filetat (de minimum 250 ml).

Cum procedați

* Zdrobiți semințele de fenicul în mojar. – Puneți semințele zdrobite într-o crăticioară, turnați deasupra 250 ml apă și dați totul într-un clocot. Apoi turnați lichidul, printr-o strecu­rătoare de ceai,    într-o ceașcă mare sau cană. – Lăsați apa cu fenicul să se mai răcească și apoi adăugați mierea, amestecând-o. Dacă lichidul are mai mult de 40°C, prețioasele enzime con­­ți­nute în miere se pierd. – Puneți mierea cu fe­nicul într-un borcan și înșurubați bine ca­pacul.

Utilizare și durată de valabilitate

* Contra tusei se iau 3-4 lingurițe pe zi.

* Mierea cu fenicul se poate păstra în frigider cam 8 zile.

Picături de pus în nas

Ingrediente

250 ml apă, 1/4 linguriță sare de mare, 1/2 lingu­riță de Iederă uscată sau 2 lingu­rițe de Ie­deră proas­pătă, 1 lin­guriță Salvie us­cată sau 4 lingurițe Salvie proas­­pătă, o sticlă de culoare închisă (50 ml) cu pi­curător și capac (se poate fo­losi și o pipetă).

Cum procedați

* Se pune apa la fiert și când dă în clocot se ada­ugă sarea. – Se adaugă Iedera și Sal­­via și se lasă la infuzat 10 minute, cu vasul acoperit. Se stre­coa­ră. – Se pune lichidul într-una sau mai multe sti­cluțe.   

Utilizare și durată de valabilitate

* Pentru desfundarea na­sului în caz de răceli, se pun picături de mai multe ori pe zi.

* Nu ține mai mult de do­uă săp­­tă­mâni.

Diana Rouă

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian