În primul rând, renunțați la tratamentul cu Bixtonim și Rinofug. În cazul problemelor pe care le aveți, foarte eficiente sunt plantele: Cimbrișor, Pin (muguri), Ciuboțica-cucului, Nalbă, Cuișoare (la jumătate față de celelalte). Se face un amestec în părți egale, se macină fin prin mașina de cafea și se ia câte 1 linguriță de patru ori pe zi, din 6 în 6 ore, sublingual (se ține pulberea de plante câteva minute sub limbă, apoi se înghite cu apă plată). De asemenea, foarte eficiente sunt spălăturile nazale cu apă și sare grunjoasă: se face o soluție din 1/2 linguriță de sare la o cană de apă plată, se încălzește puțin și se aspiră pe fiecare nară, alternativ, astupându-se cealaltă nară cu degetul. Se fac zilnic, dimineața. Foarte bune în acest caz sunt și inhalațiile cu ceai de Mușețel în care s-au picurat 4-5 picături ulei de lămâie, 4-5 picături ulei de Cimbrișor, 4-5 picături ulei de Pin – în fiecare seară, timp de 15-20 minute. Zilnic, de două ori pe zi, se va consuma câte o linguriță de hrean ras cu suc de lămâie. Vă urez multă sănătate!
dr. VIOLETA P. – București
„Caut tratament pentru cardiopatie ischemică și hemoroizi” (Răspuns pentru LILIANA – Arad)
Pentru cardiopatie ischemică se prepară un sirop din 500 g de Coacăze negre uscate la 1 l de apă. Se fierb 15 minute și se strecoară prin tifon. Se adaugă 250 g zahăr și se fierbe până ajunge la consistența unui sirop. Se ia câte o linguriță la două ore. Pentru hemoroizi: scoarță și frunze de Stejar – se face un decoct din 500 g amestec la 1 l de apă. Se fac 1-2 băi de șezut zilnic. Baia durează 10-15 minute (obligatoriu una seara, înainte de culcare). Infuzie de Mărar (1-2 lingurițe la o cană de apă) – se beau două căni pe zi. Dumnezeu să vă ajute!
ANA C. – Sibiu
„Caut tratament pentru furunculoză” (Răspuns pentru MONA L. –Fetești)
Este o boală subcutanată, provocată de un stafilococ. * Faceți cură cu sucuri de fructe și zarzavat, cinci zile pe săptămână. * Țineți un regim lacto-vegetarian, 7 zile pe săptămână. * Consumați miere de albine, două linguri pe zi; drojdie de bere, o linguriță pe zi. * Sunt interzise cafeaua, alcoolul, brânzeturile fermentate, organele de animale. * Faceți băi locale cu flori de Soc sau puneți cataplasme. * Comprese cu praz fiert. * Frunzele de Nalbă (Folium malvae) ajută la colectarea puroiului: se opăresc și se pun pe locul bolnav. * Unguent pe bază de propolis, preparat în concentrație de 20% în vaselină și alifie pe bază de rășină, Carpicon (se găsește la farmacii).
Dacă abcesul drenează în afară, se fac spălături locale cu Mărul-lupului (Artistolochia clematitis).
Intern, beți ceai amestecat de Trei-frați-pătați, Urzică, Frunze de nuc. Se beau două căni pe zi. * Baie de soare, locală, cu lupa, dimineața. * Se efectuează o igienă riguroasă.
ANA C. – Sibiu
„Simt că am nervii slăbiți” (Răspuns pentru CRISTINA M. – București)
Afecțiunile sistemului nervos numără, în general, printre simptomele lor: oboseală fizică și intelectuală, dureri de cap, somn agitat, stări de excitație psihică puternică sau, dimpotrivă, somnolență, stări de slăbiciune, amețeală. Pe lângă tratamentul recomandat de specialist, unele băuturi din legume pot contribui, în mare măsură, la vindecare. Astfel, o acțiune calmantă asupra sistemului nervos exercită băuturile din dovleac, cartofi, usturoi, iar o acțiune stimulantă, cele din hrean, ridichi, ceapă, pătrunjel etc.
* Infuzie de pătrunjel: 20 g (o lingură) pătrunjel verde tocat, un pahar cu apă. Într-un vas emailat se pun pătrunjelul și apa clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 15 minute și apoi se strecoară. Se bea câte un pahar de 3 ori pe zi, înainte de masă. Este o băutură vitaminizantă, fiind indicată, în primul rând, în avitaminozele A și C. Este un tonic al sistemului nervos, fiind indicată și în cazurile de somnolență, apatie, scăderea puterii de concentrare.
* Băutură din ridiche, sfeclă roșie și morcovi. Cantități egale din sucurile de mai sus (circa 50 ml din fiecare) se porționează pentru o zi, în 3 reprize, cu 15 minute înaintea celor 3 mese principale. În general, cura durează circa 30 de zile. Băutura respectivă este indicată în special persoanelor cu organismul slăbit, apatice și surmenate.
* Decoct de hrean cu miere. Rețeta: 25 g frunze și flori de hrean proaspete (12 g uscate), 25 g miere, 1/2 pahar cu apă. Într-un vas emailat se pun frunzele și florile de hrean mărunțite, se adaugă apa și se fierb 5 minute. După răcire, se strecoară și se îndulcește cu miere. Se ia câte o lingură, după cele 3 mese principale ale zilei, timp de două săptămâni. Băutura este un bun stimulent al sistemului nervos, poate fi folosită cu bune rezultate și în caz de impotență și frigiditate de origine psihică. În același timp, este și un întăritor cardiac. Să vă fie de sănătate!
DUMITRU N. – Oradea
„Am fecale foarte urât mirositoare” (Răspuns pentru E. D. – Ploiești)
Vreme de două zile, țineți o cură cu mere rase, împărțite în 3-5 mese, apoi o dietă vegetariană. Macerat de rădăcină de Obligeană – 6 linguri pe zi (2 linguri cu 5 minute înainte de masă, 2 linguri cu 5 minute după masă). Cărbune vegetal – 3 linguri pe zi.
DANIELA G. – Ploiești
„Soțul meu suferă de anemie Biermer” (Răspuns pentru MARIA P. – Iași, F. AS nr. 933)
Stimată d-nă, și eu sufăr de această boală, dar nu m-am descurajat. Soțul dvs. trebuie să consume mult spanac – sub orice formă, sfeclă roșie – sub formă de ciorbă sau de salată crudă cu oțet de mere cu miere sau cu lămâie, la care adăugați morcovi și țelină, ficat la grătar și multe produse din carne (eu nu puteam mânca carne sub nici o formă), pește, mere – cât se poate de multe. În funcție de numărul de hematii se face o fiolă de B12 pe lună (de 500 sau 1000 mcg). Totodată, va lua și 2 tablete de acid folic pe zi.
NATALIA – București
Sugestiile oferite prin răspunsurile cititorilor noștri nu suplinesc sfatul unui medic specialist.
Adresați-vă și unor cadre calificate.
Cele mai bune răspunsuri vor fi răsplătite cu abonamente la revista „Formula AS”!