Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O poveste cu găini

Foto: Shutterstock

Mama a fost cadru di­dactic o viață întreagă. O me­se­rie pe care a practicat-o cu foar­te mult devotament și dăruire, față de generațiile de copii pe care i-a învățat. După ce s-a pensionat, toată afecțiunea pe care a ma­ni­festat-o față de elevi s-a transferat asupra necuvântătoarelor care umplu curtea casei noastre. E vorba de păsări. Niște frumuseți de găini, cocoși și, bineînțeles, pui­șori, fără de care nu există primăvară în familia noastră. Găi­nile mamei sunt „doamnele” ca­sei. Sunt tratate, pe lângă hrana necesară, cu dragoste, mângâieri, „dormitor” curat, iarbă proaspătă zilnic și, bineînțeles, multă dez­mierdare. Prin urmare, nici nu-i de mirare că fiecare mișcare făcută de mama este supravegheată în­deaproape de cârdul de înaripate care o urmează peste tot. Dacă tata sau eu ne mai burzuluim la ele pentru că ne stau în cale și ne împiedicăm din cauza lor, mama ne apostrofează, să nu cumva să-i jignim „fetele”. Aproape fiecare din ele are un nume care le repre­zintă foarte bine: Pitica, Neagra, Prințesa, Prințu, Moțata. La un mo­ment dat, din mulțimea de vor­bărețe s-a remarcat o găină albă cu gâtul golaș, care devenise pre­ferata mamei. Era atât de prietenoasă, încât în momentul în care se apleca spre ea și îi spunea „Hai la mi­ne”, găinușa venea imediat și i se urca pe laba piciorului, aștep­tând să fie luată în brațe.

Răsfățul de care se bucură „cucoa­nele” curții este ri­dicat la cele mai înal­te cote, dar răs­plata este pe măsura efortului. Zilnic, cui­barele au cel puțin trei ouă fiecare, ouă de care ne bucu­răm și noi, dar și cei cărora le dăruim din ele.

Persoanele care folosesc ex­presia „ai creierul cât al unei gă­ini” nu cunosc sensul adevărat al acestor cuvinte. Micile ființe au mintea exact cât trebuie de mare, încât să înțeleagă că sunt iubite din tot sufletul și, prin urmare, când luăm câte una în brațe, ea „ne vorbește” în graiul ei păsă­resc, atât de frumos, că nu ne mai vine să-i dăm drumul. Sin­gura ne­înțelegere dintre păsările noastre și celelalte animăluțe din curte este povocată de că­țelușa noastră, Azorica. Ce-o fi în mintea ei, numai ea știe! Pentru noi rămâne o enigmă de ce, zi de zi, cu un tupeu de nedescris, urcă unde sunt așezate cuibarele, ia un ou de acolo, apoi se duce la ea în culcuș și îl păzește. Nu îl mă­nâncă, nu îi sparge coaja ci, pur și simplu, stă covrig lângă el și mâ­râie de mama focului, dacă vreo pasăre se apro­pie. Cine știe cu ce-or fi su­părat-o vreodată găinile noastre, de le umi­lește furându-le ouăle în văzul lu­mii.

Oricum, noi le iubim pe toate – găini, câini și pisici, cu aceeași dragoste, pentru că ne fac viața și curtea plină de veselie.

Vă îmbrățișez cu drag!

MĂDĂLINA B. – com. Checea, jud. Timiș

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian