Lâncezeală, lipsă de inițiativă și o dispoziție posomorâtă – acestea sunt caracteristicile tipice și neplăcute ale depresiei sezoniere. Perioada dintre Noiembrie și Februarie nu ne răsfață prea mult cu lumina naturală a zilei, în schimb, ne oferă din belșug vreme mohorâtă și umedă, condiții care nu contribuie la crearea unei dispoziții prea vesele.
Depresia sezonieră are cauze diferite de cele ale depresiei psihice. “Blues”-ul de iarnă, cum este uneori numit, apare sezonier și dispare de obicei la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, când zilele devin mai lungi. Cu toate acestea, nimeni nu trebuie să aștepte până în Martie pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și pentru a scăpa de lipsa de energie. Există multe măsuri simple, care pot ajuta la combaterea depresiei sezoniere.
Terapia cu prieteni buni
O regulă de aur în timpul anotimpului întunecat este să nu te izolezi în casă sub nicio formă! Chiar dacă unele animale o fac – hibernarea nu este o opțiune pentru noi, oamenii. Contactele sociale sunt extrem de importante pentru psihicul nostru și ar trebui să fie îngrijite mai ales acum. Întâlnirile regulate și relaxate cu prieteni buni sau cu membrii familiei au un efect pozitiv asupra stării de spirit. Stresul zilnic devine aproape inexistent. Iar dacă înainte sau după astfel de întâlniri faci o plimbare în grup sau dai o tură de bicicletă, efectul benefic este amplificat.
Bună dispoziție prin mișcare
Activitățile fizice regulate în aer liber ajută la eliberarea hormonilor bunei dispoziții. Nu este necesar să fie un sport solicitant: alergatul ușor, drumețiile, plimbările sau mersul cu bicicleta sunt suficiente. Înotul în piscină acoperită este totodată benefic. Tehnicile de gestionare a stresului ajută de asemenea să facem față anotimpului rece. Tot ce întărește psihicul nostru este un suport bun: antrenamentul autogen, yoga, meditația și exercițiile de respirație ne fac mai rezistenți. De asemenea, aromaterapia și băile de relaxare asigură o stare de bine, în fața căreia întunericul nu are nicio șansă. Și astfel, vremea urâtă nu mai pare atât de rea.
Ajutor din bucătărie
Dispoziția bună merge mână în mână cu mâncarea bună. Condimentele, de pildă, pot stimula starea de spirit. Aromele tipice de iarnă, cum ar fi scorțișoara, anasonul și vanilia, încântă sufletul. În această perioadă sunt indispensabile și alimentele bogate în vitamine și minerale. Deosebit de importantă este vitamina D3, pe care vara organismul nostru o produce cu ajutorul luminii solare. Iarna, în schimb, aceasta trebuie furnizată prin intermediul alimentelor potrivite, acestea incluzând ouăle, ficatul, uleiul de pește, peștii grași și ciupercile. Nu în ultimul rând, sunt plantele medicinale cu efecte de îmbunătățire a stării de spirit, de calmare și de reducere a stresului care ne ajută să evităm depresia de iarnă. Printre acestea se numără Sunătoarea, Rozmarinul, Levănțica și aromele de bergamotă și grepfruit, care îmbunătățesc starea de spirit.
Leacuri cu plante
Vin de Rozmarin
• Plantă revigorantă, Rozmarinul îmbunătățește dispoziția și reduce stresul •
Ingrediente: 1 sticlă de vin alb, 2-3 rămurele de Rozmarin proaspăt, de lungimea unui deget.
Preparare: * Deschideți sticla și goliți un pic din conținut. * Mărunțiți ramurile de Rozmarin și puneți-le în vin. * Închideți sticla și lăsați vinul să stea într-un loc cald și întunecat, aproximativ două săptămâni. * Strecurați vinul și păstrați-l în sticle bine închise, într-un loc răcoros și întunecat.
Utilizare: Beți zilnic, dimineața, un păhărel de vin, pe stomacul gol. Nu consumați seara, înainte de culcare, deoarece vinul provoacă insomnie!
* Vinul de Rozmarin este, de asemenea, foarte eficient, în cazul sindromului burnout (epuizare profesională).
Amestec de ceai pentru bună dispoziție
• Îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul. Este armonizant și revitalizant, util în caz de epuizare •
Ingrediente: frunze uscate de Mentă, Melisă, Rozmarin, Lavandă și Mușețel, rădăcină de Ghimbir uscată și mărunțită.
Preparare: * Puneți câte două linguri din fiecare ingredient într-un bol și amestecați-le bine. * Puneți aproximativ o linguriță de amestec într-o ceașcă și turnați deasupra 250 ml de apă clocotită. * Lăsați să se infuzeze acoperit, timp de 5-10 minute, apoi strecurați.
Utilizare: Se beau 1-3 căni pe zi.
Baie cu sare și Trandafir
• Reduce stresul și calmează •
Ingrediente: 500 g sare de mare, 10-15 picături de ulei esențial de Trandafir (calitate bio), petale de Trandafir uscate, după preferință.
Preparare: * Puneți sarea de mare într-un borcan cu capac și adăugați uleiul esențial de Trandafir și petalele de Trandafir mărunțite. * Închideți bine borcanul și agitați conținutul până când totul este bine amestecat.
Utilizare: Pentru o baie completă, folosiți 4 linguri de sare de Trandafir și adăugați-o în cadă înainte de a lăsa apa să curgă. Stați în cadă, aproximativ 15 minute. După baie, rămâneți învelit confortabil pe canapea, pentru încă 20 de minute.
Cremă de Lavandă
• Ajută la ameliorarea anxietății, reduce stresul, favorizează somnul •
Ingrediente: flori de Lavandă uscate, ceară de albine, lanolină, ulei de migdale, ulei esențial de Lavandă.
Preparare: * Puneți aproximativ 1 lingură de flori de Lavandă în 100 ml de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de două minute. Apoi strecurați. * Topiți 15 g de ceară de albine și 15 g de lanolină într-un vas pe aburi. Adăugați uleiul de migdale. * Luați vasul de pe foc și amestecați infuzia de Lavandă. * Lăsați crema să se răcească, amestecând constant. * Puțin înainte de a se întări complet compoziția, adăugați 2–3 picături de ulei esențial de Lavandă și turnați totul într-un borcan cu capac. * Închideți borcanul imediat și păstrați-l în frigider. Crema este valabilă 1-2 luni.
Utilizare: Aplicați crema pe decolteu și gât. Inspirați profund aroma plăcută.
Tinctură de Sunătoare
• Are proprietăți calmante, ajută la reducerea stresului, îmbunătățește starea de spirit și este utilă în cazul stărilor ușoare de depresie. De asemenea, are proprietăți analgezice, antiinflamatoare și favorizează vindecarea rănilor externe •
Ingrediente: vârfuri de tulpini înflorite de Sunătoare uscată, alcool de 70%.
Mod de preparare: * Introduceți Sunătoarea uscată într-un borcan cu capac și presați-o bine. * Turnați alcoolul peste Sunătoare astfel încât să fie acoperită cu aproximativ un deget de lichid. Închideți borcanul. * Lăsați preparatul să stea timp de 4-5 săptămâni într-un loc cald și luminos, dar nu expus la soare, ținând borcanul bine închis. * Agitați bine conținutul în fiecare zi. * După perioada de macerare, transferați tinctura în sticle de culoare închisă, cu picurător.
Utilizare: Luați 15–30 de picături de tinctură, dimineața după micul dejun, dizolvate în aproximativ 200 ml de apă călduță.
NOTĂ: Nu depășiți doza recomandată, deoarece excesul poate diminua sau anula efectul medicamentelor.