Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Nicio sansă pentru depresiile sezoniere

Foto: Shutterstock – 2

Lâncezeală, lipsă de inițiativă și o dis­poziție posomorâtă – acestea sunt ca­rac­teristicile tipice și neplăcute ale de­presiei sezoniere. Perioada dintre Noiembrie și Februarie nu ne răsfață prea mult cu lumina na­turală a zilei, în schimb, ne oferă din belșug vreme mohorâtă și umedă, condiții care nu contribuie la crearea unei dispoziții prea vesele.

Depresia sezonieră are cauze diferite de cele ale depresiei psihice. “Blues”-ul de iarnă, cum es­te uneori numit, apare sezonier și dis­pare de obi­cei la sfârșitul ier­nii sau la începutul primă­verii, când zilele devin mai lungi. Cu toate aces­tea, nimeni nu trebuie să aștepte până în Martie pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și pentru a scăpa de lipsa de ener­gie. Există multe măsuri sim­ple, care pot ajuta la combaterea de­presiei sezoniere.

Terapia cu prieteni buni

O regulă de aur în timpul ano­timpului întu­necat este să nu te i­zo­­lezi în casă sub ni­cio formă! Chiar dacă u­nele ani­male o fac – hi­ber­na­rea nu este o op­țiune pen­tru noi, oamenii. Con­­tac­tele so­cia­le sunt ex­trem de impor­tante pentru psi­hicul nos­tru și ar trebui să fie îngri­jite mai ales acum. În­tâlnirile regu­late și re­laxate cu prie­teni buni sau cu mem­brii familiei au un efect pozitiv asupra stării de spirit. Stre­sul zilnic devine aproape inexistent. Iar dacă înainte sau după astfel de întâlniri faci o plimbare în grup sau dai o tură de bicicletă, efectul benefic este amplificat.

Bună dispoziție prin mișcare

Activitățile fizice regulate în aer liber ajută la eliberarea hor­mo­­nilor bunei dis­­po­ziții. Nu es­te ne­ce­sar să fie un sport so­licitant: aler­­­­gatul ușor, dru­me­țiile, plim­bările sau mer­sul cu bi­ci­cle­ta sunt sufi­cien­­te. Îno­tul în pis­cină aco­perită este toto­dată benefic. Tehnicile de ges­tionare a stre­su­lui ajută de ase­­me­nea să facem față ano­timpului rece. Tot ce în­tărește psihicul nostru este un suport bun: antre­­namentul autogen, yoga, meditația și exer­cițiile de respirație ne fac mai re­zistenți. De ase­menea, aroma­te­rapia și băile de relaxare asigură o stare de bine, în fața căreia întu­nericul nu are nicio șansă. Și astfel, vremea urâtă nu mai pare atât de rea.

Ajutor din bucătărie

Dispoziția bună merge mână în mână cu mân­carea bună. Condimentele, de pildă, pot sti­mu­la sta­rea de spirit. Aromele tipice de iarnă, cum ar fi scor­țișoara, anasonul și vanilia, încântă sufletul. În aceas­tă perioadă sunt indispensabile și alimen­tele bogate în vitamine și minerale. Deosebit de im­portantă este vitamina D3, pe care vara organismul nostru o produce cu ajutorul luminii solare. Iarna, în schimb, aceasta trebuie furnizată prin inter­mediul alimentelor potrivite, acestea incluzând ouăle, fi­catul, uleiul de pește, peștii grași și ciupercile. Nu în ultimul rând, sunt plantele medicinale cu efecte de îmbunătățire a stării de spirit, de calmare și de reducere a stresului care ne ajută să evităm depresia de iarnă. Printre acestea se numără Sunătoarea, Roz­marinul, Levănțica și aromele de bergamotă și grepfruit, care îmbunătățesc starea de spirit.

Leacuri cu plante

Vin de Rozmarin

• Plantă revigorantă, Rozmarinul îm­bunătățește dispoziția și reduce stresul •

Ingrediente: 1 sticlă de vin alb, 2-3 rămurele de Rozmarin proaspăt, de lungimea unui deget.

Preparare: * Des­­chideți sticla și goliți un pic din conținut. * Mărunțiți ramurile de Rozmarin și puneți-le în vin. * Închideți sticla și lăsați vinul să stea într-un loc cald și întunecat, aproxi­ma­tiv două săptămâni. * Strecurați vinul și păstrați-l în sticle bine închise, într-un loc răcoros și întunecat.

Utilizare: Beți zilnic, dimineața, un păhărel de vin, pe stomacul gol. Nu consumați seara, înainte de culcare, deoarece vinul provoacă insomnie!

* Vinul de Rozmarin este, de asemenea, foarte eficient, în cazul sindromului burnout (epuizare profesională).

Amestec de ceai pentru bună dispoziție

• Îmbunătățește starea de spirit și reduce stre­sul. Este armonizant și re­vi­talizant, util în caz de epui­zare •

Ingrediente: frunze uscate de Mentă, Melisă, Roz­marin, Lavandă și Mu­șețel, rădăcină de Ghimbir uscată și mă­runțită.

Preparare: * Puneți câte două linguri din fiecare ingredient într-un bol și amestecați-le bine. * Puneți aproximativ o linguriță de ames­tec într-o ceașcă și turnați deasupra 250 ml de apă clo­cotită. * Lăsați să se infuzeze acoperit, timp de 5-10 minute, apoi strecurați.

Utilizare: Se beau 1-3 căni pe zi.

Baie cu sare și Trandafir

• Reduce stresul și calmează •

Ingrediente: 500 g sare de mare, 10-15 pi­cături de ulei esențial de Trandafir (calitate bio), petale de Trandafir uscate, după preferință.

Preparare: * Puneți sarea de mare într-un borcan cu capac și adăugați uleiul esențial de Trandafir și petalele de Trandafir mărunțite. * În­chideți bine borcanul și agitați conținutul până când totul este bine ames­tecat.

Utilizare: Pentru o baie completă, fo­lo­siți 4 linguri de sare de Trandafir și adă­ugați-o în cadă îna­inte de a lăsa apa să curgă. Stați în cadă, aproximativ 15 mi­nu­te. După baie, ră­mâneți învelit con­for­tabil pe canapea, pentru încă 20 de minute.

Cremă de Lavandă

• Ajută la ameliorarea anxietății, reduce stresul, favorizează somnul •

Ingrediente: flori de Lavandă uscate, ceară de albine, lanolină, ulei de migdale, ulei esențial de Lavandă.

Preparare: * Puneți aproximativ 1 lingură de flori de Lavandă în 100 ml de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de două minute. Apoi strecurați. * Topiți 15 g de ceară de albine și 15 g de lanolină într-un vas pe aburi. Adăugați uleiul de migdale. * Luați vasul de pe foc și amestecați infuzia de Lavandă. * Lăsați crema să se ră­cească, amestecând constant. * Puțin înainte de a se întări complet com­poziția, adău­gați 2–3 picături de ulei e­sen­țial de La­vandă și tur­­nați totul în­tr-un bor­can cu ca­pac. * Închideți borcanul imediat și păstrați-l în frigider. Crema es­te valabilă 1-2 luni.

Utilizare: Apli­cați crema pe de­col­teu și gât. Inspirați profund aroma plă­cută.

Tinctură de Sunătoare

• Are proprietăți calmante, ajută la re­du­cerea stresului, îmbunătățește starea de spi­rit și este utilă în cazul stărilor ușoare de depresie. De asemenea, are pro­prietăți analgezice, antiinflamatoare și favorizează vindecarea rănilor externe •

Ingrediente: vârfuri de tulpini înflorite de Su­nătoare uscată, alcool de 70%.

Mod de preparare: * Introduceți Sună­toa­rea uscată într-un borcan cu capac și presați-o bine. * Turnați alcoolul peste Sunătoare astfel încât să fie acoperită cu aproximativ un deget de lichid. Închideți borcanul. * Lăsați preparatul să stea timp de 4-5 săptămâni într-un loc cald și luminos, dar nu expus la soare, ținând borcanul bine închis. * Agitați bine conținutul în fiecare zi. * După pe­rioada de macerare, trans­ferați tinctura în sticle de culoare închisă, cu pi­curător.

Utilizare: Luați 15–30 de picături de tinctură, di­mineața după micul de­jun, dizolvate în aproxi­mativ 200 ml de apă căl­duță.

NOTĂ: Nu depășiți doza re­comandată, deoarece ex­cesul poate diminua sau anula e­fectul medi­camen­telor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian